Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Slovenský MMA bijec, co přežil vlastní smrt: Rande v hyperbarické komoře a návrat ke cvičení!

    Štefan Bazso | foto: Instagram

    Jeho snem bylo se stát profesionálním MMA bojovníkem. Těsně před plánovaným profi debutem v kleci ale kvůli zdravotním problémům přišel o nohy i část lebky a čekal ho ten nejdůležitější a nejtěžší zápas - boj o holý život! Slovenský zápasník Štefan Bazso má to nejhorší už za sebou. Nedávno se vrátil z nemocnice zpět domů, kde se o něj stará jeho milovaná partnerka Míša. Bojovník tělem i duší podstupuje náročnou rehabilitaci a snaží se o návrat do života! Nehojící se rány po amputacích mu pomohla vyléčit hyperbarická komora!

    Není tomu dlouho, co českou a slovenskou veřejnost šokoval příběh MMA bojovníka Štefana Bazsa. Potetovaný svalovec se nemohl dočkat, až si koncem května splní sen v podobě profesionálního debutu v kleci. Místo toho ale tři týdny před domluveným zápasem skončil na ARO kvůli vážnému zranění s mechanickým poškozením krční tepny.

    „Jeho mozek nebyl prokrven a okysličen po dobu neuvěřitelných deset hodin. Přerušením krevního oběhu došlo u Štefana k ischemii mozku. Kvůli zvyšujícímu se tlaku v lebce a masivnímu otoku mozku mu museli lékaři odstranit část lebky. Následky byly fatální... Celá levá hemisféra odumřela. Jeho pravá ruka a noha zůstaly nehybné,“ uvedla pro web Ludialudom.sk Štefanova milující partnerka Michaela.

    Zápasník v krátké době prodělal čtyři amputace a strávil více než čtvrt roku v nemocnici. Přišel o obě nohy a část lebky.

    „Po celou dobu se Štefan potýkal s dalšími komplikacemi, konkrétně s opakovanými oboustrannými zápaly plic, nehojícími se ranami, otravou krve, neustupujícími horečkami a vysokým krevním tlakem,“ popsala přítelkyně slovenského zápasníka.

    Štefan Bazso bojuje o život

    Bazso se v létě po několika měsících vrátil domů, kde se o něj jeho láska stará. Starostlivá Míša je pro zápasníka obrovskou oporou. Pomáhá mu nejenom v náročné rehabilitaci, ale také aby po psychické stránce zvládl návrat do života, který kvůli hororovému zranění už bohužel nebude jako dřív.

    Štefan Bazso

    Mladá žena Štefanovu cestu dokumentuje na svém Instagramu , kam přidává velmi silné fotografie. „Dnes jsme měli první rande v hyperbarické komoře,“ píše Míša u snímku, na níž její miláček absolvuje jednu z mnoha procedur.

    Štefan Bazso

    Zmiňovaná hyperbarická komora má pacienty chránit před rozvojem infarktu, mrtvice či akutních respirační onemocnění.

    „První cyklus máme za sebou. Věříme, že to urychlí proces hojení ran a proleženin a hlavně pomůže mozku,“ hlásí Štefanova láska, která svému milému dokonce domů pravidelně objednává barbera, aby se bývalý zápasník cítil co možná nejlépe.

    Štefan Bazso

    Slovenský sportovec dělá podle všeho velké pokroky i v rehabilitaci. Na lůžku pravidelně cvičí pod dohledem odborníků a odměnou mu jsou pak projížďky po městě se svou Míšou.

    „Děláme si navzájem radost,“ píše na svém profilu statečná mladá žena, která ani na vteřinu nepřemýšlela o tom, že by Štefana v jeho boji nechala samotného.

    Štefan Bazso

    „Začínáme si zvykat na náš nový život. Je to změna, nebudeme lhát, ale o to větší chuť máme pracovat na zlepšení Štefanova stavu. Stále bojuje s komplikovaným hojením amputačních ran a proleženinami. Pomalu ale jistě se to ovšem zlepšuje,“ napsala Štefanova partnerka nedávno na serveru Ludialudom.sk , kam lidé stále mohou posílat peníze na náročnou léčbu slovenského bijce.

    Štefan Bazso

    Aktuálně je na transparentním účtu téměř 39 tisíc eur, což je v přepočtu téměř milion korun. Cílová částka je nastavena na 50 tisíc eur.

    Kromě finančních darů žádá Štefanova přítelkyně také o různé tipy od lidí. Nedávno se například poptávala po dobrém logopedovi, který se věnuje lidem s afázií, tedy poruchou produkce a porozumění řeči.

    „Novinkou u nás je Števův návrat k milovanému cvičení, i když jde o trošku jinou formu cvičení, než byl zvyklý. Celoživotní láska k pohybu a sportu se u něj nezapře. Poctivě cvičí a postupuje každý jeden den. Navzdory těmto velkým pokrokům je Števo stále odkázán na naši celodenní péči,“ píše na webu pečující partnerka.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 29. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Trapas
      14
    • Haha
      8
    • Tvl
      7
    • Cože
      5
    • Sladký
      4