Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sparta podává trestní oznámení za obvinění z kokainu v kabině: Portál musel smazat článek

    Tomáš Čvančara (vlevo) čelil nechutnému obvinění. | foto: AC Sparta Praha

    Před víkendem rozvířil hladinu v českém fotbalovém rybníku portál Ruik článkem, v němž bez pádných důkazů obvinil dva hráče pražské Sparty z problémů s drogami. Redaktor David Beňo na základě „dvou na sobě nezávislých zdrojů z hráčova okolí“ nařkl Tomáše Čvančaru (22) a Jana Mejdra (27), že měli při testování klubu na drogy pozitivní výsledek na kokain. Čvančara měl být podle jeho slov dokonce zapleten do distribuce drog a vyšetřován policií. Skandální odhalení se podle letenského klubu nezakládá na pravdě, celá záležitost tak nejspíše skončí u soudu!

    Bývalý hráč Slavie a redaktor portálu Ruik David Beňo si zadělal na obrovský problém poté, co zveřejnil článek s titulkem „Čvančara v obřích problémech! Policie jej údajně vyšetřuje kvůli kokainu, Sparta se jej plánuje zbavit“.

    Šokující článek se po publikaci začal šířit internetem rychlostí blesku. I když se Beňo snažil zachránit situaci a článek z výše uvedeného webu smazal, Sparta nebude mít slitování a hodlá se tvrdě bránit.

    „Článek byl nedlouho po zveřejnění ze všech veřejných platforem stažen, což samo o sobě dokládá jeho nedomyšlenost, lživost a manipulativnost, nicméně s ohledem na okamžité masivní šíření na sociálních sítích i tak došlo k nevratným škodám. Proto se bude klub bránit a podá trestní oznámení,“ uvedl letenský celek na klubovém webu.

    „Tento článek nemá s relevantní žurnalistickou prací absolutně nic společného. Vyvolal však nenávist a poškodil hráče i náš klub. On i hráči se musí a budou bránit právní cestou. Ke stejnému kroku budeme připraveni i kdykoliv v budoucnosti,“ vyjádřil se k výtvoru Davida Beňa ředitel sparťanské komunikace Ondřej Kasík.

    Tento článek vyšel na webu Ruik.

    Čvančara má negativní test

    Tomáš Čvančara i Jan Mejdr ihned po zveřejnění textu požádali klub o absolvování testu na přítomnost omamných látek v organismu. „Tomáš Čvančara s ohledem na zranění a neúčast v tréninkovém režimu s A-týmem absolvoval test ihned v sobotu. S negativními výsledky. Jan Mejdr podstoupí test v nejbližším možném termínu, aktuálně je v plném tréninku a cestuje s mužstvem do Olomouce k prvnímu utkání nadstavbové části. Klub nepochybuje o jeho taktéž negativním výsledku,“ uvedla Sparta.

    Mejdr by měl podstoupit test po nedělním utkání v Olomouci. Čvančara se objevil na hřišti naposledy 26. dubna proti Plzni, od té doby se potýká se svalovým zraněním. Poranění svalu Tomáše Čvančary je doloženo objektivním lékařským nálezem a archivovanou zprávou o vyšetření hráče z 28. dubna z Ústřední vojenské nemocnice Praha, uvedl pražský klub.

    V dubnu vedení Sparty vyřadilo z týmu záložníka Jakuba Jankta, který při silniční kontrole odmítl test na drogy.

    První reakce veřejnosti

    K šokující drogové aféře se postupně vyjadřují nejen fotbaloví fanoušci, ale i známé osobnosti z fotbalového prostředí.

    „Když se ke mně dostávaly informace o problémech ve Spartě, nemělo cenu tomu dávat velkou pozornost. Ta linka a propojování událostí? To bylo tak mimo, že ten, kdo lehce zná fungování ve fotbalovém prostředí, věděl, že je to fejk. Kroky Sparty jsou správné a jednoznačně namístě,“ napsal na Twitteru bývalý profesionální fotbalista Jakub Podaný.

    „Je důležité chránit pověst hráčů, pokud jsou osočováni z nějakých nekalostí, když nejsou důkazy. To poškození ve veřejném prostoru je trvalé. Proto věřím, že pro mnoho senzacechtivých lidí to bude odstrašující příklad,“ dodal Podaný, který nyní zastává roli fotbalového experta.

    Tomáš Čvančara a Jan Mejdr

    Svůj názor si neodpustil ani bývalý zaměstnanec Sparty Lukáš Pečeně. „Pro redaktora strašlivě tvrdá lekce, jak to může dopadnout, když si někdo bez potřebného zázemí, kontrolních mechanismů a znalostí hraje na novináře. Tvrdá lekce, ale spravedlivá,“ řekl svůj pohled na aktuální kroky klubu bývalý šéf PR Sparty.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:06 pondělí 4. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      14
    • Sladký
      8
    • Haha
      7
    • Trapas
      5
    • Tvl
      3
    • Cože
      2