Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Thanks to Koly. Slavii spasil brankář, o kterém se pochybuje

    Ondřej Kolář, hrdina fotbalové Slavie. V play-off Ligy mistrů v Kluži přispěl k výhře 1:0 chycenou penaltou. | foto: Profimedia.cz

    Fotbalová Slavia zlomila českou nechuť vůči rumunským soupeřům. Vyhrála první zápas play-off Ligy mistrů v Kluži 1:0. Zásadní postavou byl muž, kterému mnozí nemohou přijít na chuť, brankář Ondřej Kolář.

    Z posledních šestnácti střetů mezi českými a rumunskými kluby vyhráli Češi jen jednou. To fakt není dobrá bilance.

    Až včera večer uspěla pražská Slavia, a to v možná největší chvíli. V Kluži hrála první zápas play-off Ligy mistrů, zvítězila 1:0, odveta se hraje příští týden v Praze. Kdo tento dvojboj ovládne, postoupí mezi evropskou smetánku.

    Ondřej Kolář stál Slavii 25 milionů.

    Liga mistrů je nejvíc.

    „Víme, o co hrajeme. Jsou to dva nejdůležitější zápasy podzimu,“ přitakal kouč Slavie Jindřich Trpišovský. „Jsme kousek od velkého snu. A ani nejde o ten velký balík, i když by vám asi finanční ředitel řekl něco jiného,“ usmál se.

    Samozřejmě, Liga mistrů jsou hlavně proslulí soupeři, vždyť Plzeň se minulý rok potkala i s Realem Madrid. Ale také obří peníze. Jen za postup by Slavia brala 400 milionů. Viktoria vydělala v loňské sezoně nakonec 770 milionů.

    K těmto sportovním i finančním metám je nyní Slavia poměrně blízko. Doma stačí neprohrát, tak to je.

    Výsledek v Kluži však mohl být jiný. V první půli sice Pražané dominovali, byli opravdu vynikající. Ve druhé části však asi začal foukat jiný vítr. Opačný. Najednou Rumuni vládli a mohli srovnat.

    Jenže v tu chvíli zasáhl muž, vůči němuž jsou slávističtí fanoušci často kritičtí. Brankář Ondřej Kolář je dráždí svou riskantní hrou, dovolí si kličku, někdy až sebevědomou přihrávku, což nakonec ukázal i v Kluži.

    Rozehrávka je klíčovou předností Ondřeje Koláře.

    Slávistům při jeho kouscích v první půli zatrnulo, po zápase je však pro ně hrdina, star, superman.

    „Thanks to Koly,“ řekl za všechny Nicolae Stanciu.

    Rumunský záložník Slavie, mimochodem v Kluži velmi dobrý, děkoval Kolářovi za perfektní výkon a především jeden zásadní moment. V 79. minutě lapil Billelu Omranimu penaltu, proti střele skočil po své levé ruce, míč vyrazil před sebe a obránci balon odpálil do bezpečí.

    „Střelce jsem měl nastudovaného,“ netajil se Kolář. „Byla to moje první chycená penalta v životě,“ upozornil. Nedávno ho sice nepřekonal z pokutového kopu olomoucký šikula David Houska, ale ten trefil tyč, Kolář nezasahoval.

    V Kluži to bylo jinak, a to nejen v 79. minutě.

    S trenérem Jindřichem Trpišovským spolupracoval brankář Ondřej Kolář už v Liberci.

    „Byl skvělý, ve všech parametrech podal kompletní brankářský výkon. Hra nohama, organizace, skvělý při standardkách... Kluž měla výškovou převahu, věděli jsme, že dává padesát šedesát procent gólů ze standardek, Ondra to dobře řešil. Moc nám pomohl tím, že chytil penaltu,“ ocenil Trpišovský.

    Chvála je na místě, ale na druhou stranu se podobné kousky od Koláře čekají. Slavia za něj před rokem a půl zaplatila Liberci 25 milionů, stál dokonce víc než Petr Čech, jehož před lety Sparta koupila z Blšan o pět milionů levněji. Dražší než Kolář je pouze nynější sparťanská jednička Florin Nita, jenž stál 40 milionů.

    „Ondra je od mládí považován za velký talent. Ne úplně vždy s ním nakládal, jak měl. Jeho dispozice ho předurčují pro velký fotbal,“ vysvětlil sportovní ředitel Jan Nezmar, proč Slavia vysokou sumu za gólmana vyplatila.

    Ondřej Kolář s Ibrahimem Traorém oslavují mistrovský titul.

    Udělala to i přesto, že Kolář dříve občas létal v oblacích. Jednou zachytal dobře, další zápasy nebyl tak soustředěný a propadl. To se mu teď nesmí stát, odveta za týden bude superdůležitá.

    „Všichni cítíme, že jsme blízko, ale pořád jsme teprve v poločase. Je důležité, že si vezeme výhru jedna nula, ale musíme k tomu stejně přistoupit i v domácím utkání. Vstřelit gól a nejlépe znovu žádný neinkasovat,“ byl Kolář opatrný.

    To je správný přístup. I od hrdiny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:08 čtvrtek 19. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      50
    • Haha
      44
    • Sladký
      44
    • Cože
      41
    • Trapas
      40
    • Tvl
      39
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...