Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dominik Hašek pro Expres o Čechmánkovi (†52): Dojemné vzpomínky i slova o rivalitě!

    Dominik Hašek pro Expres zavzpomínal na svého parťáka Romana Čechmánka, který náhle zemřel. | foto: Koláž Expresu

    Legendární hokejový brankář Dominik Hašek (58) v rozhovoru pro Expres.cz zavzpomínal na svého parťáka z reprezentace Romana Čechmánka (†52), který o víkendu náhle zemřel. „Je to první spoluhráč z naší naganské party, co tady mezi námi už není. V nároďáku jsem si pomáhali, na klubové úrovni ale mezi námi byla rivalita,“ svěřil se mimo jiné fenomenální Dominátor.

    O víkendu českou hokejovou veřejnost šokovala náhlá smrt bývalého reprezentačního brankáře Romana Čechmánka. Bezvládné tělo olympijského vítěze z Nagana našel jeho syn. Příčina úmrtí zůstává zatím neznámá.

    „Dozvěděl jsem se to z médií, byl to pro mě šok. Co jiného k tomu dodat. Je to první spoluhráč a kamarád z naganské party, co tu mezi námi už není,“ řekl na úvod Expresu Dominik Hašek, který stejně jako ostatní neměl informace, že by snad Čechmánka trápily zdravotní problémy.

    „O jeho zdravotních problémech jsem nic nevěděl. Nebyli jsme v pravidelném kontaktu, naposledy jsme se viděli na nějaké akci pár let zpátky. Nepamatuji si přesně. Prožili jsme spolu ale hodně. Měl jsem informace, že začal pracovat pro hokejový klub v Uherském Hradišti. Trénoval mládež, dělal to rád a dělal to dobře. Měl jsem radost, že si našel něco nového, protože měl nějaké problémy, ale ty už byly ukončené. Byl jsem rád, že se věnuje něčemu, co ho baví. Najednou jsem ale dostal tu nejsmutnější zprávu, která může být,“ pokračuje Hašek.

    Když se objevila zpráva o Čechmánkově smrti, mnoho lidí napadlo, že si bývalý skvělý brankář vzal život. Není totiž tajemstvím, že měl velké problémy v osobním životě. Před lety se mu rozpadlo manželství, staral se o nemocného syna a byl souzen za podvod. Letos v červnu dostal podmínku.

    „Když zemřel takhle mladý člověk, tak vás napadnou různé věci. Mě v první řadě ale napadlo, že Roman už není mezi námi. Stává se, že přijde nějaká srdeční nebo jiná příhoda. Lidi to potkává. S největší pravděpodobností to potkalo i Romana a ten už není mezi námi,“ smutní Hašek, který se pak s Expresem podělil o vzpomínky na svého parťáka z reprezentace.

    „Roman byl bouřlivák. Slyšel jsem příhody od jeho kamarádů ze Vsetína. Já ho znal z nároďáku a když přijel, tak jsem ty jeho bouřlivé okamžiky tolik nezažil. Byl ale hodně emotivní a dokázal na spoluhráče zakřičet. To je normální, já byl taky takový do jisté míry. Jako brankář musíte být emotivní a také bojovník, což Roman byl. Také to byl vynikající parťák. Velmi jsme si rozuměli. Vztahy mezi námi byli výborné, je to pro mne velmi smutné,“ rozpovídal se legendární brankář.

    V nároďáku jsme si pomáhali, na klubové úrovni panovala rivalita!

    Na olympiádě v Naganu, kde Hašek patřil mezi největší hvězdy turnaje, plnil Čechmánek poměrně nevděčnou roli a Dominátorovi kryl záda.

    „Vzájemně jsme si pomáhali. Roman chtěl také chytat a chápu to, ale trenéři nastavili jasná pravidla. Nemyslím si, že by byla mezi námi rivalita v nároďáku. Určitě mezi námi ale byla rivalita na klubové úrovni, když on chytal v NHL za Philadelphii a já za Buffalo. Roman měl vynikající první sezonu, kdy nás asi šestkrát porazili. Tam ta rivalita jednoznačně byla, byli jsme soupeři a nehráli jsme ve stejném mužstvu, což samozřejmě mezi brankáři může vyvolat takové konflikty,“ vysvětluje Hašek.

    Dominik Hašek na svém profilu na sociální síti X (dříve Twitter) uvedl, že nedávno bylo ve hře, že Roman Čechmánek bude uveden do Síně slávy českého hokeje. Nakonec se této pocty nedočkal, ale podle Haška je velmi reálné, že bude Čechmánek oceněn posmrtně.

    „Těch vynikajících hráčů je opravdu hodně. Roman byl jedním z těch, o kterých jsme mluvili. Jsem přesvědčen, že během příštích let bude do Síně dříve nebo později uveden. Mrzí mě ale, že ho někdo bude muset zastoupit a nebude tam Roman osobně. Udělal toho pro český hokej opravdu hodně. Skvěle reprezentoval národní mužstvo i celý český hokej v NHL,“ říká Dominik Hašek.

    Co se týče pohřbu, Hašek si ještě není jistý, zdali dorazí. „Ještě nevím podrobnosti. Až se dozvím detaily, tak uvidím. Nejsem rozhodnutý,“ nechal se slyšet Dominátor.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:11 úterý 12. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      6
    • Trapas
      6
    • Sladký
      4
    • Haha
      2
    • Cože
      2
    • Tvl
      2