Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vrchol a strašný pád na dno: Příběh vsetínského fantoma Romana Čechmánka

    V noci na neděli zemřel ve věku 52 let bývalý hokejový brankář Roman Čechmánek. | foto: ČTK

    Zlato z Nagana, tři triumfy na mistrovství světa, čtyři sezony v NHL a šest domácích ligových titulů. To jsou jen některé z úspěchů, kterých dosáhl Roman Čechmánek, brankář, který si nejprve nezískal důvěru ve Zlíně, ale poté se stal hrdinou ve Vsetíně. Jeho cesty směrem nahoru byly poznamenány tvrdým pádem. Dlužil miliony, byl souzen za podvody, rozvedl se a onemocněl mu syn. A dnes přišla zpráva, která šokovala celé Česko, slavný brankář zemřel v pouhých 52 letech.

    Roman Čechmánek se narodil 2. března 1971 ve Zlíně a brzy se začal věnovat hokeji. Jeho brankářské dovednosti ho rychle katapultovaly na vrchol českého hokeje. V roce 1991 získal svůj první titul v domácí soutěži jako hráč Dukly Jihlava.

    Avšak pravé hvězdy na hokejovém nebi začaly svítit ve 90. letech minulého století, kdy se připojil k týmu Vsetína. Spolu s dalšími talentovanými hráči se stali součástí „valašského zázraku,“ kdy Vsetín vyhrál pětkrát po sobě extraligový titul.

    Světovou slávu si však Roman Čechmánek odnesl také z mezinárodního hokeje. Získal tři tituly mistra světa (1996, 1999 a 2000) a dva světové bronzové medaile (1997 a 1998). Výjimečný úspěch zažil na olympiádě v Nagano v roce 1998, kde byl náhradníkem Dominika Haška. Těchto úspěchů dosáhl v dresu české reprezentace.

    Po vynikající kariéře v České republice se rozhodl vydat za oceán. Vstoupil do NHL, kde hrál tři sezóny za Philadelphii Flyers a jednu za Los Angeles Kings. V sezóně 2002/2003 získal prestižní William M. Jennings Trophy, udělovanou brankáři týmu, který obdržel nejméně branek v základní části NHL.

    Po návratu z NHL hrál v různých klubech, včetně Energie Karlovy Vary a švédského Linköping. Kariéru ukončil v roce 2009 v týmu HC Třinec. V české extralize získal několik ocenění a byl pětkrát vyhlášen nejlepším brankářem.

    Podnikání a dluhy

    Po ukončení hráčské kariéry se Roman Čechmánek věnoval trénování a podnikání. Zdálo se, že bude mít úspěch nejen na ledě, ale také mimo něj. Avšak jeho podnikatelské snahy zkomplikovaly finanční problémy. Půjčoval si peníze od známých a měl úvěry u bank.

    Čechmánek investoval do různých projektů, včetně minipivovaru s restaurací ve Zlíně, přestavby bytového domu v Holešově a developerského projektu v Chorvatsku. Měl také majetek v podobě bytů ve Zlíně a Čeladné.

    Jeho dluhy dosáhly desítek milionů korun, ačkoli tvrdil, že by je byl schopen splatit, kdyby byl majetek prodán za tržní ceny.

    V roce 2013 byl prohlášen za insolventního, a o rok později byl vyhlášen konkurz na jeho majetek. Přestože se snažil řešit svou finanční situaci, zdálo se, že dluhy ho pronásledovaly.

    Rozvod, insolvence, rozsudek a nemocný syn

    Pád Romana Čechmánka dosáhl dna, když byl v únoru 2022 obviněn z podvodu v souvislosti se svým podnikáním. Obžaloba tvrdila, že si Čechmánek půjčoval peníze a uzavíral smlouvy na práce, i když věděl, že nebude schopen své závazky splatit. Jeho tíživá finanční situace mu prý nedovolovala dodržovat smlouvy.

    Soudní proces trval pět let, během nichž padly tři zprošťující verdikty a obžaloba byla několikrát vrácena zpět k projednání. Nakonec v červnu 2023 olomoucký vrchní soud rozhodl, že Čechmánek je vinen a uložil mu tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let.

    Roman Čechmánek vždy popíral svou vinu a tvrdil, že neměl důvod nikoho okrást. Podle něj měl dostatek majetku na to, aby splatil své dluhy. Soudní znalec potvrdil, že majetek Čechmánka převyšoval hodnotu jeho závazků.

    V té době se navíc rozvedl se svou manželkou Dagmar, se kterou tvořil pár více než třicet let! Čechmánek, který si za kariéru vydělal odhadem kolem čtvrt miliardy korun hrubého, bydlí v současné době se svým těžce nemocným synem v podnájmu a je na úřadu práce. „Dělám, co se dá,“ povzdychl si před dvěma lety bývalý skvělý brankář.

    „Přestal jsem trénovat v Hodoníně. Syn je velmi vážně nemocný a rozhodl jsem se, že se budu o něho starat. Bez pomoci by se asi těžko obešel. Od září bydlí u mě,“ svěřil se serveru iSport.czČechmánek, který u soudu jen těžko zadržoval slzy.

    .

    Záhadná smrt

    Roman Čechmánek zemřel v listopadu 2023 ve věku 52 let. Jeho smrt byla nečekaná a záhadná. Na místo úmrtí vyjela také policie, která nařídila pitvu mrtvého, protože není jasná příčina úmrtí. Podle policie to však na sebevraždu nevypadá.

    Podle policie nalezl 52letého muže v jedné z obcí na Zlínsku rodinný příslušník v bytě. Šlo o Čechmánkova syna, s nímž žil.

    „Protože koronerka nemohla na místě určit příčinu úmrtí, byla nařízena zdravotní pitva. Policisté vyloučili cizí zavinění smrti,“ řekla mluvčí policie Monika Kozumplíková.

    Jak dále doplnila, podle předběžných výsledků by nemělo jít ani o sebevraždu.

    Byl to smutný konec pro muže, který býval symbolem úspěchu a vášně pro hokej. Roman Čechmánek zanechal v hokejovém světě nezapomenutelnou stopu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:41 pondělí 11. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      58
    • Haha
      43
    • Cože
      16
    • Super
      10
    • Trapas
      8
    • Sladký
      7