Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z jejího vyprávění mrazí! Basketbalistka Březinová popsala hrůzné okamžiky v Izraeli

    Renáta Březinová je zpět Česku. Poslední dny strávené v Izraeli ale z hlavy jen tak nedostane. | foto: Profimedia.cz

    Česká basketbalistka Renáta Březinová (33) se po čtvrtečním návratu z Izraele, kde byl po útoku palestinských radikálů vyhlášen válečný stav, stále vzpamatovává z dění posledních dnů, kdy se snažila různými cestami dostat domů. V zoom callu s novináři, který proběhl v pátek odpoledne, popsala okamžiky hrůzy, strachu a beznaděje, které si v posledních dnech prožila.

    Česká basketbalistka Renáta Březinová (33) si první dny v novém angažmá nemohla vynachválit. Začala trénovat, dokonce odehrála i první zápas izraelského supercupu. „Byli jsme tam v červnu na Eurobasketu, všechno tam bylo super. To, že jsou nepokoje v zemi, se děje všude, ale tohle nečekal nikdo,“ řekla na úvod Renáta Březinová (33), která v Izraeli strávila čtrnáct dní.

    Den před začátkem izraelsko-palestinského konfliktu se ještě stihla přestěhovat do nového bytu. „V sobotu ráno kolem šesté rodiny začaly houkat sirény. Probudila jsem a absolutně jsem nevěděla, co se děje,“ uvedla bývalá kapitánka basketbalové reprezentace s tím, že si zpočátku myslela, že někde hoří.

    „Pak jsem začala slyšet rány. Začaly se hýbat okna, dveře, podívala jsem se na telefon a tam zprávy od holek a realizačního týmu, že je bombardování a mám se schovat do úkrytu, který byl v kuchyni,“ popsala a doplnila, že brutální bombardování utichlo kolem desáté hodiny dopoledne.

    „Do večera jsem byla doma, měla jsem strach. Pak za mnou přijela spoluhráčka, která mi dovezla jídlo, protože jsem počítala s tím, že si nakoupím večer po tréninku. Vysvětlovala mi, že tohle se tam běžně děje, ať jsem v klidu, že to bude dobré,“ pokračovala Březinová s tím, že bombardování pokračovalo i v sobotu večer.

    Strach a beznaděj se prohlubovaly

    V neděli ráno proběhl meeting klubu a rozhodlo se, že se půjde normálně trénovat, až se situace uklidní. Postupně se ale dění v Izraeli vyhrotilo natolik, že nikdo nevěděl, co bude dál.

    „Začala jsem hledat letenky domů nebo kamkoliv do Evropy. V pondělí jsem si sbalila věci, šla jsem na letiště, kde jsem si myslela, že si koupím letenku a nějak odletím. Byla jsem tam asi tři hodiny, obešla jsem všechny společnosti, ale všechny měly vyprodáno,“ sdělila 33letá hráčka klubu Ramla s tím, že během čekání se najednou vyrojil dav prchajících lidí.

    „Nikdo nevěděl, co se děje. Bylo to absolutně šílené,“ popsala své pocity a dodala, že na letišti nakonec sehnala úterní letenku do Budapeště i páteční letenku do Prahy. Mezitím se ale oba lety z důvody probíhajícího válečného konfliktu zrušily.

    „Začala u mě panika. Byla jsem zoufalá i naštvaná, že polská spoluhráčka odletěla vládním letadlem. Nemyslela jsem si, že jsem jediný Čech, který se chce dostat z Izraele,“ uvedla a následně řekla, že volala na ambasádu, kde jí bylo sděleno, že letadlo s ministrem Janem Lipavským je plné.

    „V úterý jsem vstala, hledala jsem letadla. Klub se mě také snažil někam dostat plus to vyšlo všude na internetu, že se chci dostat domů. Vypadalo to, že si stěžuju, ale to prostě bylo zoufalství, že se chci dostat domů,“ odůvodnila své chování Březinová.

    Babiš byl jediný, kdo se angažoval

    Přes prezidenta České basketbalové federace Miroslava Janstu se jí povedlo získat letenku z Eilatu. Poté se zkušená pivotka rozhodla, že projede půlku Izraele nedaleko pásma Gazy, aby mohla odletět z Eljatu ve středu v sedm ráno. Vydala se taxíkem do Rišonu, pak autobusem do Beerševy.

    „Taxíkem jsme ještě cestou zastavili a šli do bunkru. Už to přišlo jako rutina. V autobuse jsem byla skoro sama. Do Beerševy pouštěli policajti a vojáci. Tam se člověk cítil bezpečněji. Lidé byli milí, jeden pán mi nabízel i přespání. Půl hodiny od letiště mi volal pan Jansta, že let zrušili,“ uvedla s tím, že ani neměla sílu zavolat své mámě, že to opět nevyšlo.

    Renáta Březinová přiletěla do Česka.

    „S mámou jsem raději vůbec nemluvila, zavolala jsem tátovi, že to musí nějak říct mámě,“ řekla a dodala, že Andrej Babiš byl jediný politik, kdo její situaci řešil.

    Nakonec se vláda rozhodla, že do Izraele vyšle další repatriační let, a tak se Renáta přemístila do Tel Avivu, odkud se dalšími zhruba 40 evakuovanými Čechy bezpečně vrátila v noci ze středy na čtvrtek do Česka.

    Renáta Březinová se konečně vrátila domů.

    „Když jsem přiletěla, všechno ze mě spadlo. Ale jak jsem se snažila být těch pět dní silná, tak teď nejsem vůbec v pořádku. Ještě to zpracovávám, ale když slyším nějaký divný zvuk, bojím se, že to je bombardování. Bude to chvíli trvat, než se dostanu zpět do normálu,“ dodala na závěr česká basketbalistka, která ke zvěrstvu páchaném hnutí Hamás nemá pochopení a doufá, že se situace v Izraeli co nejdříve uklidní.

    „Je to naprosto šílené. Nevím, jestli se tam vrátím. Ale pro klub a ty lidi, co za těch pět dní pro mě dělali, bych se tam klidně asi vrátila. Oni tam pro nás byli a udělali strašně moc. Nemám důvod se tam nevracet,“ uzavřela Renáta Březinová.

    Renáta Březinová popsala okamžiky hrůzy, strachu a beznaděje v Izraeli.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:06 neděle 11. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      32
    • Trapas
      25
    • Haha
      8
    • Cože
      8
    • Tvl
      8
    • Sladký
      6