Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hvězda Eura Schick: Vy*er se na fotbal, nemáš na to, říkali mu „experti“ ze Sparty

    Rád o sobě říká, že má stále Spartu v srdci. Útočník Patrik Schick (25), který teď válí na fotbalovém Euru, si moc dobře uvědomuje, který klub ho pro velký fotbal vychoval. Stále v sobě ale nosí jednu velkou křivdu. Směšný kontrakt na 60 tisíc měsíčně není to jediné, čím se „sparťanští experti“ před lety provinili. Dva známí trenéři z Letné talentovanému kanonýrovi po jednom z jeho velmi povedených zápasů dokonce doporučili, ať zapomene na vrcholový fotbal, protože na to nemá! Schickova odpověď? Na turnaji patří mezi největší hvězdy a táhne český nároďák za postupem!

    Na letošním mistrovství Evropy odehrál Patrik Schick dva zápasy, ve kterých vstřelil celkem tři góly, vévodí tak tabulce nejlepších kanonýrů turnaje.

    „Je to geniální hráč hlavně v koncovce,“ chválil Patrika Schicka reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý po zápase proti Skotsku, v němž se český kanonýr blýskl famózním gólem z půlky hřiště.

    Schickovu skvělou formu řeší celý fotbalový svět a dá se očekávat, že po evropském šampionátu o něj bude velký zájem mezi fotbalovou smetánkou.

    Zajímavé ale je, jakým způsobem se Schicka před lety zbavila pražská Sparta, která ho pro velký fotbal vychovala. 

    Už dříve se Schick v rozhovoru pro magazín Reportér rozpovídal, že když měl za sebou povedené hostování v pražské Bohemce, ve Spartě mu se vší vážností nabídli nový kontrakt na pouhých 60 tisíc korun měsíčně, což on bral jako urážku.

    „Chápu, že pro spoustu lidí je to hodně peněz, ale fotbalista má krátkou kariéru, během které se potřebuje zabezpečit. A hlavně na Spartu to je nesmyslná částka, jiným tam ve stejnou dobu dávali 400 tisíc měsíčně, a pak je okamžitě posílali coby nepotřebné na hostování,“ řekl Schick, který tehdy ve Spartě oznámil, že smlouvu ani ve snu nepodepíše.

    To ale nebylo vše! Se supertalentovaným útočníkem měli z neznámých důvodů problémy trenéři Martin Hašek a Jaroslav Hřebík, jimž před lety nestačilo, že Schick je hlavní hvězdou sparťanského dorostu a dává góly jako na běžícím pásu.

    „Když jsme hráli za U16 v Jablonci, vyhráli jsme 3:0 a já jsem dával dva góly. Zpracoval jsem si míč na prsa a asi z dvaceti metrů jsem to prásknul pod břevno. Fakt pěkný gól. Jeli jsme autobusem zpátky do Prahy, všechno v pohodě. Vrátili jsme se na Strahov a trenér Miroslav Krieg mi řekl, že na mě ve videomístnosti čeká pan Hřebík s panem Haškem. Říkal jsem si: Ty jo, co to asi bude, asi nějaká pochvala,“ vzpomínal Schick.

    Patrik Schick v dobách, kdy kopal ve Spartě.

    Vy*er se na fotbal a pověs kopačky na hřebík, říkali mu Hašek s Hřebíkem

    Pochvala se ale nedostavila, naopak mladý útočník čelil drsné kritice, kterou vůbec nechápal.

    „Přišel jsem tam, viděl jsem, že nejsou moc pozitivně naladění. Pouštěli mi video, jak špatně napadám, a používali u toho dost hrubé výrazy. Nejdřív to bylo: Co to jako je, ty vole, jak to jako napadáš? Pak mi pan Hašek říkal, že s takhle nastavenou palicí půjdu do sra*ek. Na ty moje góly neřekli nic, čekal jsem aspoň malou pochvalu, ale nic. Místo toho pustili další fragment a oba na mě spustili, že bych se měl vys*at na fotbal a pověsit kopačky na hřebík. Mohli to říct sice jinak, ale beru to v pohodě. Nicméně když mi zakazovali jet na reprezentační srazy kvůli tomu, že nepresuju, to už mi přišlo trochu moc,“ řekl pro výše uvedený magazín Schick.

    „Oni si přáli, ať na hřišti mnohem víc běhám, napadám a bojuju, ale já mám pocit, že by se fotbalista měl zdokonalovat hlavně v tom, v čem je nadprůměrný. Já býval vždycky nadprůměrný ve střílení gólů, umím vytvořit šance ostatním, umím se do nich dostat. Řekl jsem si, že jestli se jim to nelíbí, půjdu hrát jinam, ale měnit se nenechám,“ dodal útočník, který je teď hlavním tahounem české reprezentace.

    Patrik Schick během tréninku před zápasem s Chorvatskem

    Patrik Schick si z kritických názorů Haška a Hřebíka naštěstí nedělal velkou hlavu. Dál hrál tak, jak uměl, a dnes už je úplně jasné, že udělal dobře.

    Před třemi lety za něj italský AS Řím vysázel na stůl miliardu korun, což je zhruba desetinásobek toho, za kolik ho v roce 2016 prodala pražská Sparta.

    Dnes Schick kope za německý Leverkusen, patří mezi nejlépe placené české fotbalisty a jen těžko byste na právě probíhajícím Euru hledali borce s lepší fazonou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:11 úterý 19. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Haha
      10
    • Cože
      10
    • Sladký
      10
    • Tvl
      10
    • Trapas
      9
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...