Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hrad reaguje na výzvu Kamarova právníka: Prezident se omlouvat nebude a výhrůžek se nebojí

    Miloš Zeman se za Mynářův dopis omlouvat nehodlá. | foto: koláž Expresu

    Desetizápasový trest pro Ondřeje Kúdelu za neprokázanou rasistickou urážku má mezinárodní přesah. Hradní kancléř Vratislav Mynář poslal organizaci UEFA otevřený dopis, ve kterém mluví o vrcholu pokrytectví či trapném podbízení se hloupým trendům. Právník údajně uraženého hráče Glena Kamary a hlasitý zastánce hnutí Black Lives Matter Aamer Anwar na dopis reagoval rozzuřeným prohlášením, že by se měl český prezident Miloš Zeman okamžitě omluvit. „To samozřejmě nepřipadá v úvahu,“ odmítl pro Expres.cz mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že se Zeman nebál ani komunistů.

    Exemplární trest pro slávistu Ondřeje Kúdelu způsobil bouři. Za neprokázanou rasistickou urážku vyfasoval stopku na deset zápasů a přijde i o Euro. 

    Mezitím útočník Kemar Roofe, který v plné rychlosti nohou napřed nalétl do brankáře Ondřeje Koláře a prokopl mu lebku, bude stát pouhé čtyři zápasy. Kamara, jehož měl Kúdela urazit, pak dostal směšné tři zápasy za to, že stopera Slavie před zraky delegátů UEFA napadl pěstmi. 

    „Z boje proti rasismu se ve vašem podání stal boj neúspěšných proti úspěšným, vrchol pokrytectví, pozitivní diskriminace a trapného podbízení se hloupým trendům. Vaše snahy mohou vést k opaku, tedy k situaci, kdy bude osoba s jinou než černou barvou pleti diskriminována, utlačována a krácena na svých právech,“ napsal v otevřeném dopise fotbalové organizaci hradní kancléř Vratislav Mynář.

    Jeho slova mimořádně namíchla právníka Glena Kamary Aamera Anwara, který je hlasitým zastáncem hnutí Black Lives Matter a obvinění z rasismu je zvyklý metat na všechny strany, své o tom ví třeba i Glasgowská univerzita (psali jsme ZDE).

    „V čase, kdy se snažíme apelovat na Slavii, aby veřejně vystoupila proti rasismu svých fanoušků, může tenhle ostudný dopis roznítit jen další nenávist,“ napsal.

    Konkrétně prezidenta Miloše Zemana pak Anwar vyzval, aby se za dopis okamžitě omluvil.

    „Hysterický dopis ze sídla českého prezidenta tvrdí, že symbolický desetizápasový trest pro Kúdelu za rasismus proti Glenu Kamarovi padl, aby naplnil zvrácená očekávání úzké skupiny aktivistů. Český prezident by se měl za tato slova okamžitě omluvit,“ prohlásil.

    Toho se ale skotský právník nedočká. Expres.cz se na stanovisko Hradu zeptal Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

    „Samozřejmě to nepřichází v úvahu. Pan prezident se nebál komunistů za minulého režimu, byl proto třikrát vyhozen z práce, a nebojí se ani těchto výhrůžek. Musíme za svobodu bojovat, ne se krčit a třást strachy,“ vzkázal nám.

    Ondřej Kúdela se proti desetizápasovému trestu zřejmě odvolá. Na ostrovech vše ale vidí jinak, podle většiny tamních fanoušků jde o směšný trest a český fotbalista by měl dostat víc. Skotská policie se ho dokonce podle nejnovějších zpráv chystá z rasismu obvinit, za což by mu na ostrovech mohlo hrozit až půlroční vězení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:36 sobota 14. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      453
    • Trapas
      22
    • Haha
      21
    • Tvl
      20
    • Cože
      17
    • Sladký
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...