Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pohublý Miroslav Pelta u soudu: Takhle fotbalového bosse změnila dotační kauza

    Ještě loni se u soudu skvěle bavil a na chodbě před ostatními předváděl čapí chůzi. Tentokrát přišel Miroslav Pelta k Městskému soudu v Praze s úplně jinou náladou. Před novináři seděl mlčky na lavici, chvílemi se nespokojeně mračil do kamery. Za údajné machinace s dotacemi mu hrozí 9 let a pokuta 25 milionů korun! Veřejnost si opět mohla všimnout toho, jak se dotační kauza na bývalém šéfovi českého fotbalu podepsala. Nejspíše i kvůli neustálému stresu Pelta viditelně zhubl.

    Ostře sledovaná dotační kauza pomalu spěje do finále. V úterý navrhl státní zástupce Ondřej Trčka pro jednu z hlavních postav Miroslava Peltu 9 let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun. 

    Pět let za mřížemi a dvoumilionový peněžitý trest hrozí předsedovi České unie sportu (ČUS) Miroslavu Janstovi. Nejdelší odnětí svobody (10 let) žádá Trčka pro bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou. Ta měla ovlivňovat výši dotací a vynášet informace.

    „Mám za to, že provedené dokazování potvrdilo důvodnost podané obžaloby. Obžalovaní Kratochvílová a Bříza jako úřední osoby odpovědné za rozdělování dotačních prostředků zvýhodňovali konkrétní žadatele o dotace na základě požadavků obžalovaných Pelty, Jansty a Boháče,“ prohlásil v úterý státní zástupce Ondřej Trčka ve své závěrečné řeči u pražského městského soudu.

    Zatímco loni u městského soudu Miroslav Pelta překvapil velmi dobrou náladou a bavil všechny přítomné „čapí chůzí“ na chodbě a různými vtípky na adresu českých fotbalistů, letos bylo vidět, jak moc se na fotbalovém šíbrovi aféra podepsala.

    Takhle Miroslav Pelta řádil loni u soudu.

    Tentokrát se už vůbec nesmál na všechny strany, naopak byl celou zamračený, seděl sám na lavici a s nikým se nevybavoval. 

    Miroslav Pelta u soudu

    Dotační kauza se hodně podepsala i na Peltově vzhledu. Všichni přítomní si mohli opět všimnout toho, že bývalý šéf českého fotbalu výrazně zhubl.

    Jeho pohublá tvář a výrazně menší „břišní pneumatika“ jsou přímo do očí bijící. Takhle hubený nebyl Pelta ani poté, co v roce 2017 opustil vazební celu.

    Miroslav Pelta u soudu

    Pelta chystá čtyřhodinovou řeč, mluvit bude spatra

    Pelta by měl před soudem vypovídat ve čtvrtek. Na své vystoupení je prý dokonale připraven. Už v úterý fotbalový bafuňář oznámil, že jeho závěrečná řeč bude trvat až čtyři hodiny a bude ji pronášet spatra.

    Miroslav Pelta za poslední roky výrazně zhubl.

    Podle obžaloby měla Simona Kratochvílová, bývalá náměstkyně exministryně školství Kateřiny Valachové, v roce 2017 ovlivnit výši dotací ve prospěch Peltovy Fotbalové asociace ČR (FAČR) a Janstovy České unie sportu (ČUS) a mužům vynášet informace.

    Náměstkyně s Peltou údajně nezákonně ovlivnili rozdělení dalších nejméně 454 milionů ze státního rozpočtu, když se domluvili na tom, kterým dalším 21 konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu „Podpora materiálně technické základny sportu“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:54 pátek 11. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      9
    • Haha
      6
    • Trapas
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...