Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Makhmud Muradov je už rok v uzbecké armádě. Nabízí se tak další důvod, proč nesmí do ČR

    Uzbecký zápasník Makhmud Muradov (32), který tvrdí, že má v Česku druhý domov a rád by tady žil natrvalo nejen proto, že zde má dceru se zpěvačkou Monikou Bagárovou (28), má na nějakou dobu s pobytem v České republice utrum. Nebylo mu prodlouženo vízum pro vstup do země, přesto se sem ale údajně už za pár dní chystá. Zatímco Ministerstvo vnitra ČR tvrdí, že důvody pro neudělení víza mu byly sděleny, Muradov si prozatím stál za tím, že důvod k neudělení nezná. Už rok a půl má být v uzbecké armádě.

    „Loajálně sloužím Republice Uzbekistán a prezidentovi! Sloužím ve víře a pravdě,“ dozvěděli se o víkendu fanoušci MMA zápasníka Makhmuda Muradova, který ke svému statusu připojil několik fotek v uniformě, a hlavně tu, jak skládá přísahu, jež byla v Uzbekistánu z vojenské přísahy v roce 2002 změněna na přísahu vlasti.

    I když se může zdát, že do ozbrojených složek vstoupil teprve teď o víkendu, Muradov má být v armádě už zhruba rok, vstoupil tam po svém druhém či třetím zápase v UFC, jak nám sdělil Muradovův trenér Petr Kníže, fotky pocházejí z nedávného slavnostního ceremoniálu. Poté, co začal reprezentovat Uzbekistán, se stal členem armády, stejně jako to chodí v České republice, dodal Kníže.

    Muradov má rameni insignie uzbeckých ozbrojených sil spolu s hodností desátníka, za ním pak na obraze probíhá zřejmě přísaha dalších branců.

    Makhmud Muradov
    Makhmud Muradov

    „Není to tak, že by si vzal mundúr a do ruky zbraň a šel bojovat, je to jen podpora státu,“ říká trenér, který doufá, že se Muradov do Česka dostane již za pár dní.

    „Vyřizuje si vízum do Evropské unie, ale ne přes Českou republiku, aby mohl trénovat u nás a v Polsku,“ svěřil nám Kníže. Podle něj je nepochopitelné, že Muradov vízum nedostal, když v Česku žije zhruba deset let, má tady rodinu, a hlavně tady platí daně.

    Od té doby, co se Muradov serveru iSport.cz svěřil, že mu byl zamezen vstup na území České republiky, se spekuluje, co může stát za neudělením víza a zda to mělo vliv i na jeho rozchod s Monikou Bagárovou. Tiskový odbor Ministerstva vnitra se k jeho případu vyjádřil tak, že „obecně zákon o pobytu cizinců stanoví důvody pro neudělení pobytového oprávnění v této oblasti jako důvodné nebezpečí, že by cizinec mohl při svém pobytu na území ohrozit bezpečnost státu, závažným způsobem narušit veřejný pořádek nebo ohrozit mezinárodní vztahy České republiky a jednotlivé případy se posuzují individuálně podle skutečností zjištěných bezpečnostními složkami ČR, které vyšly v daném řízení najevo“.

    Muradov podle vyjádření Hany Malé z tiskového odboru MV dostal vyrozumění o neudělení víza, přesto Muradov dříve tvrdil, že nechápe, proč mu vízum uděleno nebylo. Do řečí se pak dostal i kvůli údajnému napojení na albánskou mafii, což ale sám rezolutně popřel.

    Zatím se jako nejpravděpodobnější důvod jeví jeho spojení s vládnoucím prezidentem Šavkatem Mirzijojevem, jenž se netají náklonností k Putinově režimu. Muradovův vstup do armády tak může znamenat další překážku. Uzbekistán a Rusko podepsaly v roce 2005 pakt vzájemné obrany, svým vstupem do armády tak Muradov slibuje samozřejmě loajalitu hlavě státu a svému lidu.

    „V řadách ozbrojených sil Uzbecké republiky přísahám, že budu ctít Uzbeckou republiku, že budu loajální ke svým lidem a prezidentovi. Přísahám, že budu ctít a dodržovat ústavu a zákony Republiky Uzbekistán, že budu poslouchat rozkazy vojenských velitelů a důstojníků, které mi byly předloženy, a že budu přísně dodržovat vojenskou disciplínu. Přísahám v duchu svých předků, že budu věrným dítětem své vlasti, snášet útrapy a obtíže vojenské služby a udržovat státní tajemství a vojenská tajemství ozbrojených sil. Pro budoucnost Uzbekistánu přísahám, že budu důstojným obhájcem státních zájmů a nezávislosti. Kdybych porušil tuto slavnostní přísahu, byl bych vystaven trestům předepsaným zákonem a nenávisti mého lidu,“ měla by znít nová verze přísahy.

    Vzhledem k tomu, že Muradov má být podle slov svého trenéra v armádě zhruba rok a Ministerstvo vnitra uvádí, že je důvodné podezření na ohrožení bezpečnosti státu, dá se vysledovat časová osa toho, že před rokem by jeho vstup do uzbecké armády nevadil, ale poté, co 24. února zahájila Ruská federace invazi na Ukrajinu, situace se změnila. V teoretické rovině, i když tomu ale zatím nic nenasvědčuje, by se mohl Muradov účastnit ozbrojeného konfliktu proti zemím NATO, jehož členem je i Česká republika.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:07 úterý 13. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      31
    • Tvl
      27
    • Haha
      15
    • Super
      11
    • Sladký
      5
    • Cože
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...