Pět klíčových postav v cestě za úspěchem: Komu vděčí hvězdný MMA bijec Muradov?

Druhý zápas, druhé vítězství a milionový bonus za výkon večera k tomu. Uzbecký bijec s českým srdcem Makhmud Muradov (29) v zámořské organizaci UFC září. I přestože je to obrovský dříč, který disponuje velkým talentem, je zřejmé, že za jeho velkým úspěchem stojí skvělý tým. Máme pro vás pět lidí, bez kterých by se zcela jistě „Mach“ nedostal tam, kde dnes je. Tedy mezi světovou MMA špičku ve své váhové kategorii.

Začněme tou nejspíše úplně nejdůležitější postavou a tou je Machův trenér, kamarád a legenda české MMA scény Petr „Monster“ Kníže.

Muradov, který zápasil už v rodném Uzbekistánu, dal před lety na radu svého kamaráda a vydal se do Prahy. V kapse měl pár drobných. Nejprve se živil jako uklízeč, číšník a dřel i na stavbách. Nepřestal ale věřit tomu, že se z něj jednou stane úspěšný zápasník a svým milovaným sportem si bude vydělávat.

Jednoho dne Muradov zašel na trénink do gymu v centru Prahy, kde trénoval legendární český MMA bijec Petr „Monster“ Kníže. 

Renomovanému zápasníkovi a trenérovi v jedné osobě Mach upřímně řekl, že by zde moc chtěl trénovat, ale nemá peníze.

„Došel a chvástal se, co umí, tak jsme ho prověřili,“ vzpomíná na první shledání s Muradovem Kníže. Myslí tím, že mě zbili,“ upřesnil pro iDNES.cz Muradov.

Muradov se svým osudovým trenérem a kamarádem Petrem Knížetem

Kníže se o něj stará jako o syna, dohodil mu lepší práci

Kníže v Machovi od samého začátku vycítil veliký talent. Talent, který je ale třeba vybrousit k dokonalosti. Poplatek za lekci mu tedy odpustil. 

V následujících letech se z nich stali velcí přátelé. Muradov zkušeného trenéra, s nadsázkou řečeno, považuje za svého druhého otce. Není divu, tvrdý kouč se totiž o talentovaného svěřence skutečně staral jako o svého syna.

Kníže Machovi v jeho začátcích hodně pomáhal nejenom v posilovně, ale i v osobním životě. Například mu dohodil lepší práci.

„Dělal na dveřích ve Vagonu na Národní třídě, než se našli lidi, co ho začali podporovat. Takže už nemusel být po nocích vzhůru, začal cvičit pravidelně. A tak dobře, že s ním nikdo nechtěl zápasit. Zůstal věrný. Víte, výuka umění je i o morálních zásadách,“ říká Kníže.

Makhmud se svým mentorem Petrem Knížetem

Bagárová z něj udělala ještě větší hvězdu a v kariéře ho podporuje

Velkou úlohu v životní cestě za úspěchem Makhmuda Muradova zajisté hraje také jeho partnerka a krásná zpěvačka Monika Bagárová.

To ona ho „zatáhla“ mezi českou smetánku a v žebříčku popularity jeho jméno posunula ještě o několik pater výše.

Navíc Mach je s Monikou očividně velice šťastný a spokojenost v osobním životě se velkou měrou podepisuje na jeho skvělých výkonech.

Monika Bagárová se svým partnerem Makhmudem Muradovem

Oproti ostatním bojovníkům má Muradov doma ženu, která s ním není jen proto, aby se proslavila (ona je totiž populární dost), a ještě k tomu ho v jeho kariéře plně podporuje. 

Sice občas v hledišti strachy pláče, ale zdá se, že by ji ani ve snu nenapadlo Machovi MMA rozmlouvat, či dokonce zakazovat.

„Asi jako každá žena mám i já o svého partnera strach. A násobí se to tím, že dělá povolání, jaké dělá. Šla jsem s tím do toho, ale musím se s tím hodně srovnávat, protože prostě mám v sobě ten ochranitelský pud a nejradši bych ho před těmi útočníky bránila,“ řekla před časem zpěvačka pro Expres.cz.

Monika Bagárová Muradova dostala do světa českých celebrit.

Mayweather jako lístek do UFC

Třetí důležitou osobou v Machově cestě za úspěchem je bezesporu fenomenální americký boxer Floyd Mayweather.

Borec, který v profesionálním boxu nikdy nepoznal hořkost porážky, si Muradova vzal do svého věhlasného The Money Teamu.

Muradov po boku Mayweathera

„Jsem první TMT fighter v MMA ve světě. To je lístek do UFC, velký krok pro mě, pro moji rodinu i fanoušky,“ radoval se tehdy Muradov.

A měl pravdu. 

S výraznou podporou Mayweathera a „jeho stáje“ vzrostla Machova popularita a lidé z UFC začali uzbeckého bijce brát ještě více vážně.

Před časem, kdy Muradov ještě nebyl v UFC, Mayweather o bijci prohlásil, že je nejlepším MMA zápasníkem na světě. Hodně tím sice přestřelil, ale docílil svého. 

Na desítky tisíc MMA nadšenců po celém světě si začalo googlovat jméno Muradov a uzbeckého bijce začali sledovat na sociálních sítích.

„Donutil bych ho pokleknout,“ reagoval na Mayweatherova slova zkušený bijec Henry Cejudo. 

„Když trochu povyrosteš, nebyl by to problém,“ rýpl si Muradov do zápasníka, který vyrostl do výšky pouhých 163 centimetrů.

Bývalý komentátor a pravá ruka Křetínského

Senzační úspěch Muradova v UFC by se nejspíše nekonal nebýt ještě jednoho muže. Jedná se o usměvavého chlapíka, který se po boku Macha objevuje poslední dobou čím dál tím častěji.

Naposledy pózoval po Machově pravici po vyhraném zápase nad Trevorem Smithem. 

Muradov a jeho tým

Je vám ta tvář povědomá? 

Ano, jedná se o Jakuba Otavu. Bývalého fotbalového komentátora, který nejprve figuroval na pražské Spartě jako tiskový mluvčí a poté se stal jakousi pravou rukou majitele Daniela Křetínského.

VIP zóna na Spartě při derby: Přišel se podívat tenista Radek Štěpánek, bývalý personální ředitel Sparty Jakub Otava i její majitel Daniel Křetínský.

Působil jako člen představenstva a personální ředitel. Vyjednával přestupy a kontrakty s hráči. Jednu dobu patřil mezi nejvlivnější postavy českého fotbalu.

V současné době je Otava výkonným ředitelem alias CEO ve Sport Investu, který je lídrem v oblasti sportovního marketingu a managementu v ČR.

Kdo si myslel, že se Sport Invest specializuje pouze na fotbalisty a hokejisty, ten se zmýlil. Firma zastupuje i MMA zápasníky, například právě Muradova.

Otava, nebo spíše Sport Invest stál za přestupem Muradova z krachující XFN do organizace Oktagon. Muradov si údajně chvíli pomýšlel s myšlenkou jít bojovat do Ruska, kde o něj byl zájem. Nejspíše ale dal i na rady agentury, se kterou začal spolupracovat.

„Je to logicky krok v Makhmudově kariéře, Oktagon pro něj má naplánované špičkové zápasy, které ho zase posunou blíž světově špičce,“ okomentoval tehdy podpis smlouvy Otava.

V Oktagonu odzápasil Muradov pouhé dva zápasy a namířil si to do UFC. Zdá se, že jeho přestup z XFN do Oktagonu byl tedy skvělou volbou.

Makhmud Muradov v den, kdy podepsal smlouvu s Oktagonem.

Ivo Rittig: pouhý rádce, nebo snad štědrý sponzor?

Pátou důležitou postavou v Muradovově příběhu je lobbista Ivo Rittig, který je velkým expertem na bojové sporty. On sám to sice nikdy nepřiznal, ale spekuluje se o tom, že měl také velký vliv na přestupu Muradova do Oktagonu.

Rittig měl uzbeckému bijci dát nabídku, která se snad ani nedá odmítnout.

„Jde o honorář 100 tisíc měsíčně, chce ho podporovat v kariéře, chtěl ho přetáhnout z XFN do Oktagonu,“ řekl nám před časem náš zdroj. Tuto informaci Rittig popřel a odmítá také to, že by měl mít podíl v organizaci Oktagon.

„Já jsem tady pořád v roli poradce, zajímá mě zahraničí a tady těm klukům radím. V zahraničí už mám nějaké svoje obchodní plány,“ svěřil se Rittig, který je pravidelně hostem každého většího MMA galavečera v České republice.

Ivo Rittig se setkal s legendárním boxerem Mikem Tysonem při jeho nedávné návštěvě Prahy. Český podnikatel dříve zápasy v boxu organizoval.

Bez větších detailů jednání s Rittigem potvrdil i sám Muradov.

Na závěr se sluší dodat jedna důležitá věc.

Muradov by bez výše uvedené pětice lidí pravděpodobně nebyl dnes tam, kde je, ale klíčovým faktorem úspěchu je on sám. Zejména pak jeho skromná povaha, pracovitost a láska ke sportu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:18 pondělí 13. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 68
  • 45
  • 44
  • 43
  • 42
  • 41