Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Císař zahájil olympijské hry v Tokiu: S českou vlajkou se blýskli Kvitová a Satoranský

    Po ročním odkladu konečně startovaly v pořadí 32. letní olympijské hry v Tokiu. V pátek proběhlo slavnostní zahájení, do soutěží už se zapojili i první Češi, čtyři sportovce bohužel vyřadil pozitivní test na covid-19. Kvůli pandemii koronaviru byl start her nezvykle komorní. Českou výpravu vedli vlajkonoši Tomáš Satoranský a Petra Kvitová. Té se Twitteru poklonila i bývalá tenisová jednička Maria Šarapovová.

    „Bojovali jste, vytrvali jste se a dnes se vám plní sen. Inspirujete nás,“ řekl na slavnostním zahájení olympijských her v Tokiu předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, který poté vyzval japonského císaře Naruhita, aby v pořadí již 32. LOH odstartoval.

    „Prohlašuji hry za zahájené,“ pronesl císař.

    Čestný úkol nést českou vlajku dostali Petra Kvitová a Tomáš Satoranský.

    „Nést vlajku je pro mě samozřejmě čest. Jsou to mé čtvrté olympijské hry, možná i poslední, takže jsem ráda za to, že je takhle můžu zahájit. Doufám, že i se vším všudy, co se děje, bude olympiáda úspěšná,“ uvedla úspěšná tenistka.

    Té na Twitteru vysekla parádní poklonu její soupeřka z kurtu, neméně slavná Maria Šarapovová.

    „Petraaa!!! Nikdo jiný si tuhle roli nezaslouží víc,“ reagovala během nástupu české výpravy. Sama moc dobře ví, jaká je to čest, ruskou vlajku nesla během olympiády v Londýně v roce 2012.

    Zahájení letních olympijských her v Tokiu: Na plochu přichází také česká výprava v čele s Petrou Kvitovou a Tomášem Satoranským.

    „Je to úžasný pocit. Pro mě je mimořádná věc, že jsme se kvalifikovali na olympiádu a můžeme být součástí naší delegace. A je to pro mě ohromná pocta dostat důvěru od ostatních sportovců. Myslím, že si tenhle moment nádherně užiju. Asi budu nervóznější než před jakýmkoli zápasem,“ doplnil ji rozehrávač Chicaga Bulls.

    V první řadě prošli zlatý medailista z Ria Lukáš Krpálek i tenistka Kateřina Siniaková.

    Všichni, kdo se těšili na tradiční bombastickou show plnou masových choreografií, pyrotechniky a ochozů zaplněných do posledního místa, měli smůlu. Nic takového se na hlavním olympijském stadionu v Tokiu nekonalo.

    V hledišti kvůli koronavirovým opatřením chyběli diváci, přítomno bylo jen několik stovek olympijských funkcionářů a VIP osobností, například první dáma USA Jill Bidenová, japonský císař Naruhito nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.

    V pořadí 32. letní olympijské hry v Tokiu začínají. Slavnostního ceremoniálu se účastní i Jill Bidenová a Emmanuel Macron.

    „Bude to mnohem střízlivější ceremoniál, ale i tak s nádhernou japonskou estetikou. Velmi japonské, ale také v souladu s dnešní náladou, s realitou,“ popsal agentuře Reuters poradce současného výkonného producenta Marco Balich.

    Ceremoniálu se účastní méně sportovců než obvykle, kdy si úvodní slavnost nenechá ujít velká část každé výpravy jednotlivé země. 

    Slavnostní zahájení 32. letních olympijských her v Tokiu: Jako první tradičně nastupuje sportovní výprava Řecka.

    Důvodem jsou restrikce v olympijské vesnici, kam sportovci mohou dorazit jen několik dní před vlastní soutěží.

    „Bude tam několik stovek pořadatelů, kteří provedou sportovce k nástupu. Bude to unikátní zahajovací ceremoniál a soustředí se jen na sportovce,“ uvedl Balich.

    „Bude to velmi smysluplný ceremoniál, na hony vzdálený velkoleposti těch předchozích. Velmi opravdový, čestný ceremoniál, žádný podvod,“ doplnil poradce tvůrců pátečního programu.

    V pořadí 32. letní olympijské hry v Tokiu začínají.

    I přes všechna opatření covid-19 fatálně zasáhl do sportovních snů jeho účastníků ještě před samotným zahájením. 

    Olympijské výpravy musejí ze soutěží vyškrtávat sportovce, u nichž pravidelné testování odhalilo nákazu.

    Problémy se nevyhnuly ani české výpravě. Nemoc je zatím potvrzena u čtyř z nich: plážových volejbalistů Ondřeje Perušiče a Markéty Nausch Slukové, stolního tenisty Pavla Širučka a silničního cyklisty Michala Schlegela.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:19 sobota 20. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      8
    • Super
      7
    • Haha
      4
    • Cože
      4
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...