Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Procházka dře v Thajsku: Trénink v bazénu a posvěcení od mnicha. Buddhismus ho dostal!

    Jiří Procházka v Thajsku řádí i tamních trzích. | foto: Instagram

    Nejlepší český bojovník v MMA Jiří Procházka (30) usilovně pracuje na svém návratu do klece po vážném zranění. Aktuálně je v Thajsku, odkud redaktorovi Expresu detailně popsal, jak probíhá kemp a čím ho dostal buddhismus. „Ze všech náboženství je mi nejblíže. Nechal jsem se také posvětit od mnicha v buddhistickém klášteře,“ prozradil uznávaný bijec, který má v plánu ještě letos získat zpět pás pro šampiona polotěžké váhy UFC. Co říká na svého dalšího soupeře, kterým s největší pravděpodobností bude Brazilec Alex Pereira (36)?

    Loni v červnu svedl Jiří Procházka epickou bitvu s velezkušeným Brazilcem Gloverem Teixeirou, kterého uškrtil v pátém kole, a stal se tak prvním českým šampionem UFC. Kvůli vážnému zranění se ale rodák z Hostěradic u Brna koncem roku 2022 vzdal titulu, aby nebrzdil divizi.

    Nyní nejlepší český bojovník usilovně maká na svém návratu. Pokud vše půjde, jak má, měl by ještě letos bojovat o znovuzískání titulu s obávaným brazilským ranařem Alexem Pereirou, který na posledním galavečeru UFC na body porazil polského tvrďáka Jana Blachowicze. Pikantní na tomto souboji je, že Pereiru trénuje výše zmiňovaný Teixeira, jehož Procházka loni připravil o titul.

    „Můj zápas s Pereirou ještě není úplně odsouhlasený od UFC, zatím ještě čekáme. Jakmile budu vědět datum a přesnou polohu, zahájím přípravu naplno. Do té doby se budu snažit hlavně makat na svých přednostech. Budu chtít posunout svůj postoj a pohyb. Myslím, že on (Pereira) se bude muset dost přizpůsobovat mně, ale samozřejmě i já jemu. To je součást strategie a přípravy,“ řekl Expresu Jiří Procházka.

    Jiří Procházka maká v Thajsku.

    „Co se týče zápasu Blachowicz vs. Pereira, nejprve jsem si myslel, že to bylo na Blachowiczově straně, ale co se týče převahy a úderů, tam to šlo za Pereirou. Když se na to díváte z tohoto úhlu pohledu a znáte zásady bodování, vidíte jako vítěze Pereiru. Tak jako tak, je to jedno, ať přijde ten, nebo ten, je třeba zvítězit. Nic více,“ dodal Procházka, který je aktuálně v Thajsku a několikrát denně maká v tamním gymu.

    „V Thajsku jsem do poloviny srpna a dřu tady hlavně na svém wrestlingu. Dal jsem si to jako takový delší kemp na znovuzajetí technik a sparingů. Je to návrat do plné přípravy,“ tvrdí bijec, o němž někteří jeho parťáci tvrdí, že vůbec nechce odpočívat a neustále trénuje.

    „Že se mi moc nechce odpočívat? Já využívám veškerý čas, abych si tady maximálně zatrénoval, maximálně zregeneroval. Teď je čas jenom na to, abych tady makal, byl v gymu, snažím se to využít naplno. Je tu krásné počasí a skvělá atmosféra. Je příjemné být tady v gymu nonstop, je tady bar, člověk si dá jídlo, šejk, pití na hydrataci a cokoliv,“ pochvaluje si Procházka.

    V Thajsku měl zápasník několik sparingpartnerů z Česka. Většina z nich už je ale zpět v rodné zemi. S Procházkou zůstal jen přední zápasník Oktagonu a bývalý skvělý thajboxer Matouš Kohout.

    Společně tráví čas nejenom v gymu, ale také mimo něj. Zašli například do tamního buddhistického kláštera, odkud Procházka sdílel snímek s mnichem na Instagram.

    „Ten buddhistický klášter se nachází na hoře Big Buddha na ostrově Phuket. Je zde velká socha Buddhy a probíhají tady různé ceremoniály. Je tu mnich, který posvěcuje lidem věci nebo dává posvěcení přímo jim. Byli jsme se tam podívat s mým sparingpartnerem Matoušem Kohoutem, který tu je se mnou, a nechali se posvětit,“ popsal redaktorovi Expresu Procházka.

    Jiří Procházka se v Thajsku nechal posvětit od tamního buddhistického mnicha.

    Zápasník, který je znám svým nevšedním přístupem k životu, se nám rovněž svěřil, že buddhismus jako náboženství velmi uznává a je mu velmi blízko.

    „Je to velmi otevřené náboženství a je úctyhodné, jakým způsobem funguje na člověku, který ho praktikuje a je mu oddaný. Musím říct, že ze všech náboženství se nejvíce blížím právě buddhismu. Křesťanství a Ježíš Kristus, to je takový můj základ, ale když se na to podívám z úhlu pohledu, jakým způsobem na sobě pracuji, nejvíce se blížím buddhismu. Jsem protknut více náboženstvími a nechci se vyhraňovat. V buddhismu je ale krása v tom, že dává největší důraz na praktikujícího a věřícího, a ne na věci kolem,“ vysvětluje Procházka.

    Jiří Procházka v Thajsku řádí i tamních trzích.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 úterý 5. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      10
    • Trapas
      7
    • Haha
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3