Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Válka šéfů kvůli covidovému letu: Kejval to hodil na sportovce! Největší skandál, říká Neusser

    Filip Neusser se vysmál „soudruhům“ z ČOV. | foto: Koláž Expresu

    Český olympijský výbor (ČOV) konečně prošetřil „covidový let“ do Tokia, z něhož vyšlo šest pozitivních testů na koronavirus a několik sportovců tak nemohlo startovat na právě probíhající olympiádě. Předseda ČOV Jiří Kejval odmítl, že by došlo k systémovému pochybení, a problém svedl na neukázněné sportovce, kteří na palubě vládního speciálu nedodržovali protiepidemická nařízení. Kejval si okamžitě vysloužil kritiku od předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera, jenž členy ČOV označil za „soudruhy“.

    Kvůli „covidovému letu“ z pražských Kbel o olympiádu v Tokiu přišli cyklista Michal Schlegel, beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová a stolní tenista Pavel Širuček. 

    Všichni tvrdě dřeli pět let a chtěli na ostře sledované sportovní události světu ukázat, co dovedou. Kvůli pozitivnímu testu ale museli předčasně domů a někteří to pochopitelně velmi špatně nesli.

    „Jsem z toho všeho pořád moc zklamaná, my všichni jsme. Doufám ale, že se mi brzy podaří najít způsob, jak to vše akceptovat, a i když možná nebudu nikdy úplně smířená s tím, jak náš olympijský sen skončil, vím, že přijdou nové radosti a starosti, které moji hlavu a srdce zaměstnají,“ napsala na Instagramu Markéta Nausch Sluková.

    Deník Sport tehdy přinesl svědectví od jednoho z českých olympioniků, jenž byl minulý pátek na palubě vládního speciálu spolu s těmi, kteří měli později pozitivní test na covid-19.

    Sportovec potvrdil dřívější spekulace o tom, že se na palubě nedodržovala protiepidemická opatření.

    Roušky a respirátory prý většina cestujících hned odložila. Pochybnosti vzbudil také poslední test, který proběhl přímo na letišti před odletem. Údajně nebyl proveden důsledně.

    Český olympijský výbor před časem slíbil, že skandál ohledně „covidového letu“ detailně prošetří. 

    Na palubě neočkovaný lékař, který doporučoval kloktat ústní vodu

    ČOV byl pod palbou kritiky i z toho důvodu, že na palubě letadla seděl neočkovaný lékař Vlastimil Voráček, který dříve navrhoval, aby se lidé proti covidu-19 chránili kloktáním ústní vody. Právě Voráček měl být prvním nakaženým členem posádky.

    „Pochybení ČOV ale nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vedení! Výprava olympioniků do Tokia je hrazena z veřejných prostředků a musí se vyšetřit celé toto pochybení. Komisi by měli vést odborníci z hygienické stanice,“ reagoval koncem července nový předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

    Předseda ČOV Jiří Kejval nyní hodil vinu na neukázněné sportovce. 

    „Nedošlo sice k žádnému systémovému pochybení ani zásadnímu personálnímu selhání, ale porušení některých pravidel mohlo přispět ke sportovním tragédiím,“ prohlásil Kejval, který opět rozčílil svého oponenta Neussera.

    Jiří Kejval je předsedou Českého olympijského výboru.

    „Největší skandál olympiády, zmařené několikaleté úsilí medailových nadějí. ČOV sám přiznal, že nezajistil dodržení hygienických opatření. Po týdnu ‚vyšetřování‘ ČOV: Za nic nemůžeme, nikdo od nás nechyboval, nic se nestalo, vše v pořádku. Ach jo,“ povzdechl si Neusser, který pak členy Českého olympijského výboru označil za „soudruhy“.

    Filip Neusser je předsedou Národní sportovní agentury.

    Nástupce Milana Hniličky Filip Neusser byl tím, kdo od začátku nejhlasitěji volal po tom, aby se celý skandál prošetřil. Před pár dny se ale ukázalo, že sám Neusser letěl do Tokia neočkovaný.

    Vzhledem k tomu, že jsem se na místě setkal s desítkami ministrů sportu jednotlivých zemí a jinými představiteli, vyloučil jsem v zájmu bezpečnosti našich reprezentantů jakýkoliv kontakt. Samozřejmě veškerý možný volný čas jsem se snažil trávit na sportovištích a z tribuny podporovat naše sportovce, ale nikdy jsem neporušil bezpečnostní opatření, abych jim, byť i jen na vteřinu krátce po zápase, osobně pogratuloval,“ vysvětlil Neusser pro deník Blesk.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:12 úterý 30. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      22
    • Haha
      5
    • Tvl
      4
    • Super
      3
    • Sladký
      3
    • Cože
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...