Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pochybný test před odletem, roušky šly hned dolů! Olympionik popsal covidový let do Tokia

    Z paluby vládního speciálu měli už čtyři lidé pozitivní testy na covid-19. Údajně se v letadle nedodržovala protiepidemická opatření. | foto: Instagram Barbory Hermannové

    Čtyři čeští sportovci už definitivně přišli o naději startovat na letošní olympiádě v Tokiu, další jsou v ohrožení! Taková je zatím bilance pátečního „covidového letu“ z pražských Kbel. Na palubě vojenského speciálu byla dvaačtyřicetičlenná česká výprava. Mezi sportovci seděl například lékař tenistek Vlastimil Voráček, odpůrce očkování, který dříve lidem radil, ať kloktají ústní vodu a nákaza se jim vyhne. Právě Voráček měl mít jako první pozitivní test na covid-19. Nyní promluvil jeden z českých sportovců a popsal dění na palubě. Respirátory a roušky šly hned dolů, pochybnosti vzbudil také nedůvěryhodný test před odletem!

    Podle dostupných informací byl prvním pozitivně testovaným členem české výpravy do dějiště letošní olympiády lékař Vlastimil Voráč. Následně se nákaza potvrdila u čtyř reprezentantů a jednoho trenéra.

    O účast na olympiádě už definitivně přišly beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová, také cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. 

    V zázrak věří beachvolejbalista Ondřej Perušič, který měl hrát první zápas na olympiádě se svým parťákem Davidem Schweinerem 26. července proti Lotyšům Plavinšovi s Tocsem. U Perušice existuje naděje, že bude první zápas přeložen.

    „Bohužel se nám nevyhnuly sportovní tragédie, je mi to nesmírně líto,“ nechal se slyšet sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

    Respirátory šly hned dolů, pochybnosti vzbudil test před odletem

    Deník Sport nyní přinesl svědectví od jednoho z českých olympioniků, jenž byl minulý pátek na palubě vládního speciálu spolu s těmi, kteří měli později pozitivní test na covid-19.

    Sportovec potvrdil dřívější spekulace o tom, že se na palubě nedodržovala protiepidemická opatření. 

    Roušky a respirátory prý většina cestujících hned odložila. Pochybnosti vzbudil také poslední test, který proběhl přímo na letišti před odletem. Údajně nebyl proveden důsledně.

    Na nedodržování opatření v letadle jako první před několika dny upozornil server Seznam Zprávy.

    Už dříve se na tyto zprávy rozhodl zareagovat Český olympijský výbor, jehož předseda Jiří Kejval oznámil, že celý incident prošetří.

    „Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval okamžitě zahájil vyšetřování, které povede společně s místopředsedou ČOV Filipem Šumanem. Dohlížet na jeho průběh bude ombudsman ČOV Alexander Károlyi. Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti,“ stojí v tiskové zprávě Českého olympijského výboru.

    Kdo může za neočkovaného lékaře na palubě?

    ČOV čelí velké kritice také za to, že na palubě vládního letounu seděl v pátek neočkovaný lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první pozitivní test.

    „Ohledně olympijských her v Tokiu byly zadány určité předpoklady, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné. Z mé strany i celého týmu tedy nedošlo k porušení žádných těchto předpokladů,“ reagoval Voráček, který se také hájí tím, že před odletem absolvoval všechny potřebné testy.

    „Do dneška jsem neměl a nemám žádné klinické příznaky covidového onemocnění a jsem kompletně fit. Z hlediska všech těchto okolností není vůbec jasné, kdo, jak, koho a kdy mohl infikovat. Ohrazuji se proti tomu, že jsem to musel být já,“ dodal renomovaný ortoped, který se stará dlouhé roky o české tenistky.

    Vlastimil Voráček

    Ve čtvrtek večer také vznikly pochybnosti o tom, kdo vlastně doktora Voráčka nominoval. Podle ČOV to byl tenisový svaz na základě jeho odborných znalostí a schopností. Vůči tomu se ale ihned ohradil předseda svazu Ivo Kaderka.

    „Vlastimil Voráček byl stejně jako na minulých Hrách součástí lékařského zabezpečení mise ČOV, když na formálním nominačním dokumentu byl dodatečně doplněn na základě žádosti šéfa mise Martina Doktora,“ uvedl šéf českého tenisu.

    Vlastimil Voráček pečoval také o Karolínu Plíškovou.

    ČOV poté předložil list s finální nominací tenistů na olympiádu, kde bylo i jméno doktora Voráčka. Dokument podepsala generální sekretářka Kateřina Kocourková. Kaderka je ale toho názoru, že ČTS Voráčkovu účast na Hrách neschválil. 

    „Jde o organizační selhání ČOV, které se neschová za předložení jednoho formálního dokumentu s podpisem generální sekretářky. Podstatou celé sportovní tragédie řady sportovců ale je, že jejich mnohaleté snažení a úsilí bylo zmařeno tím, že ČOV nesplnil jeden ze svých hlavních úkolů: bezpečně dopravit sportovce do dějiště Her,“ řekl pro deník Sport Kaderka.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:56 sobota 20. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      32
    • Haha
      11
    • Tvl
      8
    • Super
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...