Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zvažovali jsme potrat. Výškař Bába se ženou popsali, jak se starají o ochrnutou dceru

    Výškař Bába popsal, jak se s manželkou stará o zdravotně hendikepovanou dceru Rebeku. | foto: Koláž Expresu

    V roce 2004 přivezl výškař Jaroslav Bába (35) bronzovou medaili z olympiády v Aténách. Před třemi lety se mu narodilo první dítě, holčička Rebeka. Ještě před porodem se atlet s manželkou Martinou dozvěděli, že plod trpí rozštěpem páteře. Byla to pro ně tak silná rána, že chvíli přemýšleli i o potratu. Nakonec se ale rozhodli holčičku na svět přivést a ta jim dnes dělá samou radost.

    Výškař Jaroslav Bába a jeho manželka Martina byli hostem pořadu České televize 13. komnata. V díle, který má premiéru tento pátek, se manželé rozpovídali o náročné péči o zdravotně hendikepovanou dceru Rebeku.

    Když se během těhotenství pár dozvěděl, že se jim narodí dítě s rozštěpem páteře, napadli je myšlenky na to nejhorší. „Přemýšleli jsme, zda nejít na potrat,“ přiznala ve 13. komnatě manželka bývalého skvělého atleta.

    Místo potratu ale rodiče zvolili prenatální operaci. Rebeka se narodila předčasně a původně se zdálo, že bude od pasu dolů ochrnutá.

    „Nemohla natáhnout nožičky, nešly ohnout v kolenou a kyčlích,“ svěřila se Martina, podle které nešlo Rebece ani nasadit plínku. 

    Snad mi nebude vyčítat, že jsme ji nechali žít

    Rebeka tak v podstatě zahájila rehabilitaci už v inkubátoru. Rodiče jí pečlivě protahovali nožičky. Dva roky po propuštění z nemocnice měla Martina s Jaroslavem klid. Pak ale přišla další operace.

    V poslední době Rebeka dělá velké pokroky a rodiče z ní mají velkou radost. I přestože je ochrnutá od kolenou dolů, hraje si jako normální děti. Například spokojeně jezdí na koloběžce či na koni.

    „Moje 13. komnata je obava, zda jsme se s manželkou rozhodli správně v pokračování těhotenství. Doufám, že nám to Rebečka v budoucnu nevyčte,“ pravil dojemně Jaroslav Bába.

    Takhle dnes Rebeka jezdí na tříkolce.

    Naším snem je, aby naše holčička chodila

    Jaroslav s Martinou o příběhu své dcery píší také na svých webových stránkách.

    V tuto chvíli má Bábova dcera za sebou třetí operaci, bohužel je ale od kolenou dolů zcela ochrnutá a ideálně na tom není ani v oblasti kyčlí. Bábovi o příběhu malé Rebeky píší na jejích speciálních webových stránkách.

    „Život se nám opravdu změnil, těšíme se z maličkostí a na vše koukáme s nadhledem. Každý Rebeččin úsměv nás utvrzuje v tom, že jsme se rozhodli správně, a rozhodli se společně za život naší dcery bojovat. Na podzim jsme oslavili Rebeččiny třetí narozeniny a to, co je pro mnohé (vím, že zdaleka ne pro všechny) normální a běžné, pro nás prozatím zůstává velikým snem a přáním, a sice aby naše holčička chodila. My věříme, a i když naše laťka možná byla nastavena o něco výše, společně se přes ni přeneseme a v tom spočívá naše síla,“ píší na stránkách například manželé Bábovi, kteří pro svou holčičku zveřejnili i transparentní účet (4038394023/0800), kam štědří lidé posílají peníze. 

    V současné chvíli jsou na účtu už téměř dva miliony korun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 21. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      136
    • Trapas
      71
    • Cože
      62
    • Tvl
      59
    • Sladký
      57
    • Haha
      52
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...