Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Maradona ve spárech neapolské mafie: Camorra ho kvůli kokainu měla v hrsti, byl sjetý půl týdne

    Působení Diega Maradony v Neapoli poznamenaly jeho vztahy s mafií. | foto: Internet

    Nebýt všech těch skandálů, možná by to ani nebyl ten pravý Maradona, jak ho fotbaloví fanoušci znali a po desítky let hltali. Ale také by to možná na trávnících dotáhl ještě dál. Odkud velká většina jeho problémů pramenila? Nepochybně z přátelství s rodinným klanem Giulianových, který spadal pod mafiánskou organizaci Camorra. Ten si na Maradonovi dělal PR a také ho donekonečna zásoboval kokainem.

    Když Maradona do Neapole s velkou slávou přestoupil, klub uspořádal pompézní tiskovou konferenci, kde novou hvězdu představil světu. Jenže po první otázce všem včetně samotného Diega ztuhl úsměv na rtech.

    „Víte o organizaci Camorra a jejím vlivu na zdejší fotbal?“ zeptal se jeden z novinářů.

    Zatímco Maradona zmateně pokukoval po tlumočníkovi, šéf Neapole zrudl a dotyčného vyrazil z tiskovky.

    V té době to bylo pro Neapol mimořádně citlivé téma. Mafiánská organizace Camorra ovládala město, do jeho ulic vnesla krvavé konflikty znepřátelených klanů.

    A především ona otázka nebyla vůbec scestná. Camorra měla podle nejrůznějších zpráv na fotbal v Neapoli značný vliv. Dokonce měla nemalým dílem přispět i k Maradonově tehdy rekordnímu přestupu.

    Camorra se postupně stala nedílnou součástí Diegova osobního života v Neapoli. Blízce se spřátelil s šéfy rodinného klanu Giulianových, především pak s hlavním kápem Carminem Giulianem.

    Diego Maradona s bratry Giulianovými

    I když do jaké míry se dá hovořit o skutečném přátelství, je otázkou. Giulianovi Maradonu v první řadě využívali, fotili se s ním a zvali ho na nejrůznější akce ve městě, třeba otevírací večírky nočních klubů. Zkrátka si na něm dělali PR.

    Jak čas postupoval, začalo to vypadat, že má mafie Maradonu v hrsti. Když mu Giulianovi zavolali, aby někam přijel, on přijel klidně i v noci. 

    Důvod je prostý a tušíte ho správně: kokain. Právě rodina Giulianových božskému Diegovi dodávala tolik drog, kolik jen potřeboval. A že jich potřeboval hodně, jeho závislost po celou dobu působení v Neapoli nebezpečně sílila.

    „Od Camorry jsem nikdy nic nežádal, ale dali mi jistotu, že se mým dvěma dětem nic nestane,“ připustil Diego Maradona v roce 2017 pro Canale 5, že skutečně mezi ním a mafií spolupráce existovala.

    Diego Maradona

    Výsledkem bylo, jak sám Maradona prozradil, že byl od neděle do středy prakticky neustále pod vlivem kokainu, pak začala půltýdenní detoxikace kvůli dalšímu víkendovému zápasu. A znovu dokola. 

    Závislosti se prý fotbalová legenda zbavila teprve až v roce 2004, ale to předbíháme.

    Maradona zvládal hrát se závislostí na kokainu stále fantasticky až zhruba do začátku devadesátých let. Za pomoci okolí také podváděl při dopingových kontrolách. Pak se ovšem začala jeho kariéra sypat.

    Nejprve čelil obvinění, že v roce 1990 sám pašoval drogy z Argentiny do Itálie. Přiznal se a dostal čtrnáct měsíců podmíněně. V dalším roce Maradonovi kokain odhalil dopingový test, dostal patnáctiměsíční distanc a tím jeho hvězdná kariéra v podstatě skončila. 

    Pak už následovaly poslední roky v Argentině. Tam i když už příliš zápasů neodehrál, dokázal fanoušky strhnout. V rodné zemi je Diego Maradona zkrátka bohem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:34 neděle 28. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      23
    • Haha
      23
    • Cože
      16
    • Tvl
      16
    • Trapas
      14
    • Sladký
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...