Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kotalík ve Spartě skončil a fanoušci bouchají šampaňské. Je ale Rosický výhra?

    Tomáš Rosický nemusí být pro Spartu spasitelem. | foto: Profimedia.cz

    Už několik hodin mají příznivci fotbalové Sparty pocit, že je jejich klub zachráněn od všeho zlého. Z vedení nejslavnějšího českého mančaftu totiž zmizel tolik kritizovaný generální ředitel a člen představenstva Adam Kotalík, který byl označován za jakousi pravou ruku majitele Daniela Křetínského. Fanoušci Kotalíkovi vyčítali snad vše, co se Spartě v poslední době nepovedlo. A že toho bylo požehnaně! Jeho kompetence teď přebírá klubová legenda Tomáš Rosický, kterého mnozí vidí jako spasitele. Je ale „Rosa“ pro Spartu skutečně výhrou a byl Kotalík opravdu tak špatný manažer? Pojďme si to trochu rozebrat.

    „Adam Kotalík odchází. Je potřeba se podívat na jeho kariéru v klubu trochu komplexněji. Nastoupil v červenci 2015. A od té doby jako šéf historicky nejúspěšnějšího klubu v ČR získal 0 titulů, 0 zisků domácího poháru, 0 účastí v Lize mistrů. Celkem 0 trofejí. Konec komplexního pohledu,“ zhodnotil angažmá Adama Kotalíka sparťanský fanoušek a bloger, který na sociálních sítích vystupuje jako Číslo 34.

    Podobně kriticky se na práci dnes už bývalého generálního manažera dívají snad všichni fanoušci Sparty. Nelze ale říct, že by bratr hokejisty Aleše Kotalíka snad vše zbabral.

    Například stál za těmi nejpovedenějšími přestupy Sparty v posledních letech. V době, kdy měl Kotalík transfery plně ve své kompetenci, na Letnou například zdarma dorazil brankář Martin Dúbravka z Liberce. 

    Po několika povedených zápasech přestoupil do slavného anglického Newcastlu za více než 170 milionů korun. A tam jsou z něj nadšení.

    Gólman Martin Dúbravka

    Vydařil se i přestup rumunského záložníka Stancia, který Spartu sice vyšel na rekordních 96 milionů korun, ale v rudém dresu patřil k nejlepším hráčům a po roce na Letné přestoupil do Saúdské Arábie za dvojnásobek toho, co za něj Sparta dala.

    Dnes hraje za konkurenční Slavii, ale to samozřejmě není Kotalíkova vina.

    Nicolae Stanciu strávil ve Spartě rok.

    Zapomenout nesmíme ani na současnou hvězdu Sparty a patrně nejkontroverznější postavu Letenských Guélora Kangu. 

    Gabonský extrovert přišel za pouhých 25 milionů, a i když v médiích neustále čtete, jak není týmový, jak provokuje a že si nechává dávat zbytečné žluté karty, čísla mluví jasně. 

    V 61 zápasech dal z pozice středního záložníka úctyhodných 25 branek a na dalších 13 nahrál.

    Guélor Kanga, největší sparťanský rebel a jeden z nejlépe placených hráčů v týmu

    „Díky Adamovi jsme byli schopni získat kvalitní hráče z různých zahraničních soutěží a realizovat ekonomicky velmi úspěšné transfery směrem ven z klubu,“ vysekl Kotalíkovi pochvalu majitel Sparty Daniel Křetínský v oficiálním prohlášení.

    Kritizovaný generální ředitel byl právě tím, kdo ve Spartě tolik prosazoval projekt zvaný „internacionalizace“. S ním jsou ale spojené i velké minusy Kotalíkova angažmá na Letné.

    Například příchod předraženého a nepříliš schopného italského kouče Stramaccioniho, jehož „um“ ze Sparty udělal lehce nadprůměrný český tým.

    Stramaccioni to ve Spartě natolik pohnojil, že přesvědčil miliardáře Křetínského, aby začal raději šetřit.

    Nebo drahé investice do zahraničních plejerů, kteří se měli stát ozdobami české nejvyšší soutěže, ale nakonec totálně vyhořeli a v některých případech byli i pro smích.

    Ben Chaim, Biabiany, Kaya, Janko, ti všichni na Letnou přicházeli s velkou pompou, ale jejich angažmá nelze vnímat jinak než jako velké zklamání.

    Ben Chaim v Praze prožívá velmi nepovedené angažmá.

    Je Rosický skutečně spasitel?

    Fanouškům Sparty teď nezbývá nic jiného než věřit ve schopnosti „spasitele“ Tomáše Rosického, který přebral Kotalíkovy kompetence a odpovědnost za přestupy hráčů bude mít nyní on.

    Tomáš Rosický nemusí být pro Spartu spasitelem.

    Je ale on trefou do černého? Podle majitele Křetínského a podle fanoušků určitě ano. Fakta ale mluví jinak.

    „Tomáš musí vyzrát. Zatím nemá šanci, aby to zvládl. Není jednoduché se přepnout z fotbalisty na funkcionáře, někomu to trvá léta,“ řekl v pořadu Dohráno na ČT sport uznávaný fotbalový expert Milan Luhový.

    Na přestupovém poli zatím tápe

    Pravda je, že legendární fotbalista zatím v pozici sportovního ředitele tápe. Zejména na přestupovém trhu se mu nedařilo.

    Jako příklad můžeme uvést Švéda Moberga Karlssona, který Spartu vyšel na 32 milionů. Zpočátku vypadal slibně, ale poslední dobou jsou jeho výkony přímo zoufalé. Nedávno nebyl schopný prosadit se ani proti druholigové Jihlavě.

    Hlavním cílem Sparty bylo v letním přestupovém období přivést kvalitního pravého obránce, který v kádru chybí. Přišel Nor Vindheim, jenž se okamžitě zranil. Po uzdravení nastupuje poněkud překvapivě na křídle, a Sparta tak bude muset pozici pravého beka řešit znovu v zimě.

    Jako hodně zvláštní působí i přestup stopera Filipa Panáka, který je ve Spartě už přes půl roku a stále není schopen nastoupit.

    I přestože se v poslední době útočník Libor Kozák střelecky chytl, jeho výkony stále nejsou dobré. Nedaří se ani Michalu Trávníkovi, který přišel za nemalé peníze z Jablonce.

    Sázka na Jílka se také nepovedla

    Zapomenout nesmíme ani na kouče Jílka, jehož si Rosický sám vybral. Bývalý trenér Olomouce často chybuje při tvorbě základní jedenáctky i při střídáních. 

    Do hráčů se mu zatím nepovedlo napumpovat potřebné sebevědomí, a že by týmu snad vtiskl nějakou herní tvář, to se také říct nedá.

    Trenér Sparty Václav Jílek při zápase v Teplicích

    Jediné, co se mu za poslední dobu podařilo, je ustálení stoperské dvojice. 

    Ale to je celkem málo...

    „U Jílkovy Sparty jsem nevypozoroval nic pozitivního a nemyslím si, že by měl trenér takovou kvalitu, aby dostával půl milionu měsíčně,“ pravil nedávno pro iSport.cz Luhový.

    Následující měsíce ukážou, zda Rosický má na to Spartu spasit. Oproti Kotalíkovi má ale velkou výhodu. Fanoušci za ním (zatím) stojí a berou ho jako svou modlu. To se ale brzy může změnit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 čtvrtek 19. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      77
    • Tvl
      58
    • Super
      55
    • Trapas
      54
    • Sladký
      50
    • Cože
      48
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...