Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč si musí sparťané rvát vlasy, když vidí Slavii v Lize mistrů?

    Slavia je v Lize mistrů. Sparta to musí sledovat se závistí. Vždyť si nechal utéct několik zajímavých jmen. Třeba Simona Deliho. | foto: Profimedia.cz

    Slavia válí v Lize mistrů, vydělává velké peníze. Důležitou roli v tom hrají muži, které odvrhla Sparta. Fotbalisté i trenér. Ten seznam je pořádně dlouhý… Na Letné z toho mají dozajista velkou radost.

    Ano, Sparta letos v létě vydělala přes 40 milionů korun na přestupech dvou hráčů, kteří už za ni nekopali.

    To je pěkný bonus. Ale také pořádně kyselý.

    Obránce Simon Deli přestoupil ze Slavie do belgických Brugg.

    Simon Deli, obránce z Pobřeží slonoviny, si udělal v posledních sezonách velké jméno ve Slavii. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík ho překřtil na „Titána“. Deli je skvělý hráč, proto v létě přestoupil do Brugg.

    Belgičané za něj zaplatili 66 milionů korun, jenže Slavia kasírovala jen polovinu, druhá připadla Spartě. Deli totiž začínal v Česku právě na Letné, ale nikdy se tady neprosadil. Naplno se rozvinul až ve Slavii. Že by špatné oko trenérů?

    Deli už Slavii v Lize mistrů nepomáhá, ale muž, který ho nahradil, se může stát symbolem sparťanské frustrace.

    David Hovorka vs. belgický obr ve službách Interu Romelu Lukaku

    Stopera Davida Hovorku na Letné odvrhli, v létě minulého roku odešel do Jablonce. Sparta raději vsadila na Uroše Radakoviče z Olomouce. 

    „Potřebujeme výšku a důraz, to Uroš splňuje. Někdo musel odejít, odnesl to David,“ vysvětloval trenér Zdeněk Ščasný.

    Zase dobrý krok…

    Po roce září Hovorka v Lize mistrů a Radakovič byl odeslán kvůli matným výkonům na hostování do druhé ruské ligy. Sparťané sice dostali třetinu z ceny za Hovorkův přestup z Jablonce (10 milionů), ale to je jen chabá útěcha, když sledovali obráncovo představení na San Siru proti Interu Milán.

    Také slávista Ondřej Kúdela působil ve Spartě.

    Hovorka na ikonickém stadionu zazářil, precizně ubránil Romelua Lukakua, a to je světová hvězda. Navíc pořádný chlap: Belgičan měří 191 centimetrů, váží 94 kilo. Hovorka je menší o dvanáct čísel a lehčí o jedenadvacet kilogramů. Přesto neměl problém.

    „Lukaku je hráč, který něco dokázal, stál asi tolik jako náš rozpočet na dva roky. Měli jsme z něj respekt, o to víc si cením stoperů, že ho takhle vymazali. Říkal jsem po losu, že kluky z té výšky ani neuvidí, že na něj budou mávat. Jsem rád, že tu výzvu přijali a ukázali tak skvělý výkon,“ chválil trenér Jindřich Trpišovský

    Mluvil také o Hovorkově kolegovi ze středu obrany Ondřeji Kúdelovi. Také on se kdysi mihl ve Spartě, ale neprosadil se.

    „A když se ptáte na Davida, ten by měl dostat ve všech novinách nejvyšší známku. Je skvělé, jak se vyrovnává s výškovým hendikepem, nenajdu u něj ani sebemenší chybu. Musí to pro něj být velké zadostiučinění,“ doplnil kouč.

    Samozřejmě že je.

    Obránce David Hovorka podal proti Interu skvělý výkon.

    „Když se podíváte na moji výšku, já musím vždycky být trochu agresivnější než ostatní. A z toho právě plynou i moje emoce. Mám to prostě vrozené. Je sice pravda, že když se po zápase podívám, co jsem na hřišti vyváděl, občas se stydím. Ale vždycky odevzdám maximum, chodím do toho po hlavě,“ popsal Hovorka sám sebe.

    Jenže on (a Kúdela) není zdaleka jediný, kdo teď mohl válčit za Spartu.

    Josef Hušbauer vystřílel letenskému týmu poslední titul v roce 2014, ale pak už jen paběrkoval. Klub ho s lehkou hlavou pustil do Slavie. Tam dostal přezdívku „král Hušby“, pomohl ke dvěma titulům.

    Josef Hušbauer se vrátil na velkou scénu, v Miláně hrál výborně.

    A i když na jaře nenastupoval kvůli rychlostnímu hendikepu k největším zápasů v Evropské lize, teď je zpět. V Miláně byl proti Interu precizní. Jeho rozehrávka pomohla rozleptat kvalitu Italů.

    Koho tam máme dál? Pravý bek Vladimír Coufal byl už minulé léto, kdy mu začal být Liberec malý, na Letné, ale nakonec ho Slavia přeplatila. Navíc mu nabídla místo prvního beka v sestavě, ve Spartě jistotu neměl. Dnes je z něj reprezentant a klíčový hráč mistra.

    Podobný případ je i další zadák Tomáš Holeš. Letos v létě ho vábila Sparta, jenže odmítla vyplatit 40 milionů. Proto skončil ve Slavii, kde je nyní hráčem druhého sledu, jeho čas však dozajista přijde.

    Trenér Jindřich Trpišovský i na slavném San Siru ukázal, že dokáže zaskočit velké soupeře.

    Nyní jsme u nejzásadnějšího jména. Trenér Trpišovský byl (logicky, díky své kvalitě) v hledáčku Sparty. Jenže majitel Daniel Křetínský ho začal zkoušet při schůzce z taktiky a pánové se nějak nepohodli.

    Proto Křetínský angažoval Itala Andreu Stramaccioniho. A to byl hodně trudný příběh, z něhož se Sparta nevzpamatovala dodnes.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:14 pátek 17. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      59
    • Super
      58
    • Tvl
      55
    • Cože
      46
    • Sladký
      44
    • Trapas
      43
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...