Zpěvák Pepa Vojtek dorazil na tradiční vánoční večírek Divadla Broadway, kde hraje v několika muzikálech, se svou ženou. Hned u vchodu se zarazil u kádě s kapry, kteří se mačkali ve vodě a na místě vám je i naporcovali.
To nemohl Josef ani vidět, prý proto se rozhodl, že o Vánocích nebude jíst kapra ani žádnou jinou rybu, ale od manželky Jovanky si nechá osmahnout vinnou klobásu.
„Já nejím kapra, ale vinné klobásy. Kapra nejím, je mi jich kluků líto, že musí umřít,“ řekl Pepa s úsměvem v rozhovoru pro Super.cz.
Samozřejmě je od něj hezké, že myslí na utrpení kaprů, ale uvědomuje si, že kvůli vinné klobáse umřelo také zvíře? Vypadá to, že si protiřečí, asi i kvůli tomu, že kapra vidí živého v kádi, ale prase, krávu, někdy i jehně při zabíjení kvůli vánoční pochoutce nevidí.
Jeho výrok, že nejí kapra kvůli týrání a zabíjení, ale vinnou klobásu si s klidným svědomím dá, se už stal virálem.
Z čeho je vinná klobása složená?
Vinná klobása je tradiční českou specialitou, která se tak trochu podobá bílé bavorské klobáse, je ale mnohem jemnější a není tak kořeněná. Plní se do přírodního skopového střívka a základem pravé a poctivé vinné klobásy je 50 % vepřového masa, 15 % hovězího masa a přibližně 10 % libové vepřové kýty.
To vše doplněné bílým pečivem (rohlíky, housky či veka) namočeným v mléku či smetaně se špetkou muškátového oříšku a květu, citronové kůry a samozřejmě muškátového vína.
Recept na chutnou vinnou klobásu
Ingredience (4 porce):
- 800 g vinné klobásy
- hladká mouka na obalení
- špejle
- olej
Postup:
1. Vinnou klobásu stočíme do jednotlivých šneků a napříč propíchneme špejlemi.
2. Zavinuté klobásy obalíme v hladké mouce a vyskládáme je do pekáče s rozehřátým olejem.
3. V troubě všechny porce pak upečeme, při teplotě kolem 190 °C, po obou stranách, dorůžova.
Fotogalerie |