Ochránce zvířat na baterky: Vojtek kapra nejí kvůli zabíjení, ale vinnou klobásou nepohrdne

Frontman skupiny Kabát Josef Vojtek (54) je milovníkem zvířat a rád to dává najevo. Sám má tři psy, nechce jíst na Vánoce kapra, protože je to podle něj týrání, jenže si hezky pošmákne na vinné klobáse. Ví vůbec, z čeho je pochutina původem z Bavorska složená?

Zpěvák Pepa Vojtek dorazil na tradiční vánoční večírek Divadla Broadway, kde hraje v několika muzikálech, se svou ženou. Hned u vchodu se zarazil u kádě s kapry, kteří se mačkali ve vodě a na místě vám je i naporcovali.

To nemohl Josef ani vidět, prý proto se rozhodl, že o Vánocích nebude jíst kapra ani žádnou jinou rybu, ale od manželky Jovanky si nechá osmahnout vinnou klobásu.

„Já nejím kapra, ale vinné klobásy. Kapra nejím, je mi jich kluků líto, že musí umřít,“ řekl Pepa s úsměvem v rozhovoru pro Super.cz.

Samozřejmě je od něj hezké, že myslí na utrpení kaprů, ale uvědomuje si, že kvůli vinné klobáse umřelo také zvíře? Vypadá to, že si protiřečí, asi i kvůli tomu, že kapra vidí živého v kádi, ale prase, krávu, někdy i jehně při zabíjení kvůli vánoční pochoutce nevidí.

Josef Vojtek sice nejí kapry, protože mu je jich líto, ale vinnou klobásu si dá. Ví, že je kvůli ní také zabito zvíře?

Jeho výrok, že nejí kapra kvůli týrání a zabíjení, ale vinnou klobásu si s klidným svědomím dá, se už stal virálem. 

Z čeho je vinná klobása složená?

Vinná klobása rozhodně není z vína.

Vinná klobása je tradiční českou specialitou, která se tak trochu podobá bílé bavorské klobáse, je ale mnohem jemnější a není tak kořeněná. Plní se do přírodního skopového střívka a základem pravé a poctivé vinné klobásy je 50 % vepřového masa, 15 % hovězího masa a přibližně 10 % libové vepřové kýty

To vše doplněné bílým pečivem (rohlíky, housky či veka) namočeným v mléku či smetaně se špetkou muškátového oříšku a květu, citronové kůry a samozřejmě muškátového vína. 

Recept na chutnou vinnou klobásu

Vinná klobása rozhodně není ze sójy, jak si možná Pepa Vojtek myslí.

Ingredience (4 porce):

  • 800 g vinné klobásy
  • hladká mouka na obalení
  • špejle
  • olej

Postup:

1. Vinnou klobásu stočíme do jednotlivých šneků a napříč propíchneme špejlemi.
2. Zavinuté klobásy obalíme v hladké mouce a vyskládáme je do pekáče s rozehřátým olejem.
3. V troubě všechny porce pak upečeme, při teplotě kolem 190 °C, po obou stranách, dorůžova.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:00 sobota 25. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 55
  • 42
  • 40
  • 38
  • 36