Zrušte tenhle benefit! Stravenky jsou nemravné, tvrdí majitelé restaurací

Asociace hotelů a restaurací ČR se stala terčem kritiky Unie zaměstnavatelských svazů ČR, když poukázali na problém, který podle nich nahrává obrovské částky několika provozovatelům papírových stravenek. Ideální by podle nich byl systém zachovávající benefity na jídlo formou finančních příspěvků.

Velké emoce kolem oblíbených stravenek se znovu rozhořely. AH ČR totiž přišla s kritikou stávajícího modelu, což UZS ČR vůbec netěší. O co restauratérům jde? Podle nich jsou stravenky druhou měnou ve státě a lepší by bylo přispívat zaměstnancům rovnou penězmi.



„Tvrdíme, že pokud by se stravenky zrušily, tak by to nemělo žádný zásadní vliv, pokud by se zachoval benefit zaměstnancům. A místo stravenek by dostávali finanční příspěvek na stravu,“ tvrdí v rozhovoru pro Blesk prezident AH ČR Václav Stárek.

„Jde nám o to, že jsou zde tři společnosti v této zemi, které si rozdělují trh. Je to asi 300 milionů stravenek ročně. Mají poměrně vysoké nároky a pro provozovatele restaurací dnes platba stravenkou představuje poměrně vysoké náklady. Když se to všechno včetně DPH sečte, tak je to něco kolem 10 procent z celkové hodnoty stravenky.“

Asociace vítá vstup nových provozovatelů na trh a slibují si od nich lepší podmínky, což se ukazuje nabídkou 2,5 procenta místo dosavadních deseti určovaných dosavadními firmami. To může změnit i náhled mnoha provozovatelů restaurací.

„Je tu i pohled, který by si měl uvědomit spíš stát než my. Spočívá v tom, jaký je život stravenky. Má sice hodnotu 100 korun, ale prodá ho firmám za 103 korun,“ říká Stárek a pokračuje ve výpočtech: „Firmy jej dají zaměstnancům, kteří s ním zaplatí v restauraci. Za 93 korun ho pak odkoupí od restaurace,“ popisuje prezident AH ČR současnou praxi.

I když stát přispěje 25 korun v rámci daňového zvýhodnění, přesto zavedený systém „spolkne“ celých 40 procent.

„A to jen proto, že tady kolují nějaké lístky. Naším problémem, který je tady dlouhodobě, jsou naprosto nemravné požadavky na výši provizí od toho, kdo vytiskne tento potravinový lístek,“ vysvětluje Stárek kritický postoj restauratérů.

Fotogalerie





Komentáře

Čerstvé zprávy