Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zuzana Čaputová ve výprodeji: Volby mohou završit její pád. Kandidátku berou útokem Ficovi muži

    Pět let byla dávána za příklad Česku, na mezinárodních summitech jí obletovali představitelé i těch největších mocností. Poslední dobou ale slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zažívá tvrdý pád. Vládu předala, podle fotografií viditelně znechuceně, do rukou prorusky orientovaného Roberta Fica a jeho týmu. A stejně tak možná do rukou některého z jeho mužů předá i klíče od Prezidentského paláce.

    Lesk její značka ztratila už před měsíci, kdy sympatická blondýnka oznámila, že na prezidentku nebude podruhé kandidovat. Celosvětově se jedná o hodně neobvyklý krok.

    Vysvětlení je ale prosté, Zuzana Čaputová je prostě znechucena. Především proruskou náladou v zemi, sama je totiž orientována striktně na Západ a s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym se zdraví pevným, přátelským objetím.

    Už v průběhu loňského roku se začaly objevovat průzkumy, podle nichž je pouze 40 procent Slováků toho názoru, že viníkem války na Ukrajině je Rusko. Dokonce 76 procent země je dokonce proti sankcím vůči Rusku.

    A tyto nálady se výrazně projevily také v podzimních parlamentních volbách. Ty ovládl Smer Roberta Fica, který pak bez problému složil vládu. Například do postu ministryně kultury obsadil Martinu Šimkovičovou, jejíž jméno je v posledních dnech skloňováno kvůli ostré rétorice vůči komunitě LGBTQ nebo proto, že obnovila kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem.

    Ostatně, když Čaputová do funkce Šimkovičovou uváděla, tvářila se viditelně znechuceně. Stejně jako v případě Fica a dalších.

    Martina Šimkovičová je kontroverzní ministryně kultury. Prezidentka Zuzana Čaputová s ní očividně kamarádka není...

    Posledním hřebíčkem pak pro slovenskou prezidentku může být ten, komu klíče od prezidentské kanceláře předá. Sama si bude nepochybně přát diplomata a liberála Ivana Korčoka. Jenže ten stojí proti armádě „Ficových mužů“.

    Největším favoritem je šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini, který si po loňských volbách právě s Ficem plácl a pomohl mu dát dohromady většinu ve slovenském parlamentu. Političtí experti u našich sousedů mluví o tom, že pokud by se on prezidentem stal, hrozí Slovensku „orbánizace“.

    Zuzana Čaputová při setkání s Robertem Ficem.

    Dalším kandidátem je předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Ten se nedávno „blýskl“ nejen bizarní nehodou, kdy to v Bratislavě napálil do sloupu, z místa nehody ujel, jenže tam jaksi zapomněl ustřelenou SPZ, podle kterého ho policisté našli. Ale také tím, že společně s Ficem šel položit květiny posledního komunistického prezidenta ČSSR Gustáva Husáka u příležitosti 111. výročí jeho narození.

    Andrej Danko

    Na prezidenta to zkusí i další muž, se kterým Zuzana Čaputová ani v nejmenším není kamarádka. A to modla slovenské krajní pravice Marian Kotleba.

    Zda bude muset prezidentka svou zemi definitivně odevzdat do rukou provýchodních politiků, se dozvíme pravděpodobně 6. dubna 2024, kdy by se mělo odehrát případné druhé kolo. To první je vypsáno na 23. března.

    Fotogalerie