Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Top 3 nejnebezpečnější žraloci: Útoky hrozí v Řecku, Itálii i ve Španělsku!

    Žralok tygří jí potraviny všeho druhu. Někdy si rád kousne i do lidského masa. | foto: Daily Mail

    Nedaleko řeckého ostrova Zakynthos byl místním rybářem spatřen žralok mako. Lidé stejný druh pozorovali už na severu Itálie, za poslední ani ne dva týdny přišly zprávy o pozorování několika žraloků ve Španělsku. V turisty oblíbené egyptské Hurghadě se stalo mladému Rusovi setkání se žralokem tygřím osudným, ženě na Bahamách ukousl nohu. Připravili jsme pro vás výčet nejnebezpečnějších žraloků.

    Řádění bestie z hlubin pokračuje. Obávaný žralok mako, který patří k těm nejrychlejším na světě, se objevil poblíž ostrova Zakynthos. Podle místního rybáře tam klidně proplouval místními vodami a držel se v blízkosti lodi. Rybář uvedl, že se jednalo o vůbec prvního žraloka, jehož v oblasti viděl, byl tak z nečekaného setkání s predátorem značně překvapen.

    V pátek strašil asi třímetrový žralok mako lidi v severní Itálii, kousek od přístavu Livorno. Během posledních týdnů bylo nahlášeno několik spatření žraloků ve španělských vodách. Ti se měli pohybovat například na Mallorce, na pobřeží Costa Blanca i na Ibize. Černý scénář měl případ v egyptské Hurghadě, kde žralok tygří zabil mladého Rusa, jen o fous vyvázla potápěčka na Bahamách, jež přišla o nohu.

    „Žralok tygří je vyhlášená popelnice moří. Sežere, či spíše zhltne naprosto cokoliv, včetně běžně nepoživatelných věcí. Mohou to být plechové značky, boty i plechovky od piva. Jeho potravní spektrum je naprosto neuvěřitelné, loví běžně i velké mořské želvy nebo mořské ptáky. Často napadá i menší plavidla,“ sdělil redakci Expresu Martin Čech z Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR.

    „Žralok, jako vrcholový predátor, je obecně přitahován k místům, kde je zvýšená šance něco ulovit, šance se nažrat. Takovými místy mohou být třeba ústí řek, zejména po vydatných srážkách, kdy voda unáší do moře mnoho organické hmoty. Žraloci se také drží za loděmi, které do vody odhazují například zbytky jídel z kuchyně nebo uhynulá zvířata. Tak se mohou přemisťovat i na velké vzdálenosti, stovky, dokonce tisíce kilometrů,“ popsal Čech.

    Z asi 500 druhů žraloků je pro člověka nebezpečných asi 25. Které druhy patří obecně k těm nejobávanějším? Připravili jsme pro vás žebříček.

    Žralok bílý je považován za člověku nejnebezpečnějšího žraloka, snad i proto se mu říká lidožravý. Dosahuje asi sedmi metrů, pojídá ryby a savce. Tento druh paryby se vyskytuje například v oblasti Kalifornie, Jižní Afriky a Austrálie, ale i v blízkosti Středomoří. Jako jeden z mála mořských predátorů vystrkuje hlavu nad hladinu, aby prozkoumal kořist.

    Žralok bílý patří k nejděsivějším predátorům.

    Žralok tygří dosahuje délky až 4,5 metru, výjimečně i 5 metrů. Napadá různé druhy ryb, plazy, kytovce, želvy i mršiny. Nevyhýbá se ani nestravitelným věcem, jako jsou kanystry, plasty či plechovky. V noci se pohybuje v blízkosti pobřeží, přes den spíše na otevřeném moři. Na svědomí má asi 19 procent útoků na člověka. Žralok tygří se vyskytuje v tropických a subtropických vodách, v Japonsku, na Novém Zélandě, v Indickém oceánu, Rudém moři, Perském zálivu. Ve Středozemním moři na něj ale zpravidla nenarazíte.

    Žralok tygří je jedním z druhů žraloků, kteří jsou člověku nebezpeční. (Ilustrační foto)

    Žralok bělavý, jinak zvaný také býčí, dorůstá i přes 3,5 metru. Pohybuje se v mělkých vodách a v blízkosti pobřeží, ale také v ústí řek. Dokáže totiž přežít ve sladké vodě. Narazit na něj můžete v Atlantském oceánu, u Maroka, v Indickém oceánu v Jižní Africe, Keni, ale také v Indii nebo ve Vietnamu či v Austrálii.

    Žralok bělavý

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:50 středa 8. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      14
    • Tvl
      7
    • Haha
      2
    • Cože
      2
    • Trapas
      2
    • Sladký
      2