Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Analýza Hřibova roku ve funkci a čím se chlubí: Většinou jde o polopravdy, cizí peří nebo marketing

    Zdeněk Hřib | foto: expresProfimedia.cz

    Zdeněk Hřib dnes slaví rok od nástupu do funkce primátora hlavního města. Za tu dobu se stačil pohádat s Babišem i s Čínou nebo zpopularizovat pivní kola. Jeho magistrátní koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) za rok vlády umožnila zvýšení daně z nemovitostí a zvýšila poplatek za svoz komunálního odpadu. Současně společná vláda visí na vlásku, protože se snad kromě vypovězení smlouvy Pekingu v ničem neshodnou. Zdeněk Hřib to ale vidí jinak a na svém Facebooku se pochlubil celou řadou úspěchů. Zároveň dodal, že takové věstníky a vychvalování nemá rád (narážel přitom na nedělní hlášení Andreje Babiše), protože za něj mluví práce a výsledky. Tak jsme se na to podívali detailně a pokusili se rozklíčovat, co z toho je pravda, co spíše polopravda a co jen šikovný marketing.

    Odškodnili jsme poškozené z pádu Trojské lávky

    Toto je pravda, ale…

    Už předchozí vedení bezprostředně po nehodě schválilo pro všechny postižené dar 50 tisíc korun. Byla to rychlá, ale zároveň slabá náplast pro zraněné. Částka ani zdaleka nepokryla výdaje na jejich léčbu.

    Počítalo se s tím, že k odškodnění dojde, až policie uzavře celý případ. Vzhledem k tomu, že se vyšetřování táhlo, přistoupila k tomu Praha dříve. Na zastupitelstvu se hlasovalo jednomyslně. Dohodu s pojišťovnou Kooperativa uzavřela radní pro legislativu Hana Marvanová.

    Šlo tak o logické vyústění tragické události a nelze říci, že jde o naplnění volebního slibu či dílčího programu z dílny Pirátů.

    Vyřešili jsme pozemky pro stavbu metra D a zahájili jeho stavbu

    Magistrát žádné nové pozemky zatím nekoupil. Ty, které jsou nutné ke stavbě metra D, Praha stále nemá.

    Ano, je pravda, že největší překážkou pro výstavbu nového metra byla dohoda s majiteli zásadních parcel na louce před krčskou nemocnicí. Ovšem průlom se podařil už vedení Adriany Krnáčové, která uzavřela klíčovou dohodu s vlastníky. Hřibovo vedení jen pokračovalo v jednáních a podepsalo ono memorandum.

    Více o tématu čti ZDE.

    Zdeněk Hřib se místo pietní akce zúčastnil instruktáže zahájení stavby metra D.

    Zdeněk Hřib pak symbolicky pózoval se sbíječkou, ale stavba déčka tím nijak nezačala. Ani nemohla, to vzhledem k tomu, že zmíněné pozemky město fakticky nemá.

    Začala pouze nultá fáze stavby, což je geologický průzkum, o který soutěžilo ještě předchozí vedení radnice a který sám o sobě neznamená, že se po něm začne ihned stavět. Než se poprvé kopne, je potřeba mít všechny pozemky, získat všechna stavební povolení a vysoutěžit dodavatele a zhotovitele a spousta dalších kroků.

    Toto tvrzení je pouze marketing a chlubení se cizím peřím.

    Vypověděli jsme několik podvodných směnáren z městských nájmů

    Ne tak úplně.

    Několik nepoctivých směnáren bylo uzavřeno, například ty v městských prostorách na Staromáku, Můstku a Václaváku. Jiné ale naopak přibyly, a to například v prostorách vestibulu metra. Reálně se tedy problém nepodařilo vyřešit, jen se směnárny přesunuly na jiná místa.

    Zdeněk Hřib zavírá neférové směnárny.

    Zajímavé je, že na tento fakt Hřiba upozornil Janek Rubeš, který o podvodných praktikách směnáren natáčí reportáže a se kterým se Hřib rád fotí a využívá ho pro svůj marketing.

    Představili jsme aktualizaci plánu na městský okruh tak, aby městské části spojoval, a nikoliv rozděloval

    Takový plán výstavbu městského okruhu nijak nepřiblížil ani neurychlil. Je to jen další z řady dokumentů. Už předchozí zastupitelstvo schválilo, že nebude posuzovat jiné trasy a jediná možná je tedy varianta Pelc Tyrolka, Balabenka, Štěrboholská spojka.

    Stejně tak bylo předchozím vedením schváleno vypracování projektu. Jakákoliv další studie tak jen zpochybňuje to, co již bylo rozhodnuté, a celý projekt spíše ohrožuje.

    Více o tématu čti ZDE a ZDE.

    Přidělili peníze městským částem na opravy městských bytů

    Opět cizí peří. Hřibovu vedení trvalo rok, než nastavili podmínky, přitom peníze měli připraveny. Pocházejí z Fondu rozvoje dostupného bydlení, který zřídilo předchozí vedení města. Městské části, které dotace přijmou, musí dát polovinu zrekonstruovaných bytů k dispozici městu. Město je pak na základě bodového systému bude rozdělovat.

    Z bodového systému ale vychází, že na byty dosáhnou zejména lidé bez domova, za něž se bude muset zaručit nezisková organizace.

    Spustili jsme CityVizor pro transparentní náhled na rozpočet

    Toto je pravda. Aplikace je z dílny Ministerstva financí a každý, kdo má zájem, najde na jednom místě informace o tom, za co Praha utrácí, jakým dodavatelům proplácí faktury nebo jaké jsou příjmy města.

    Na jednu stranu je to záslužný počin, na druhou stranu si položme otázku: Ovlivní to nějak náš život?

    Před Novou radnicí na Mariánském náměstí jsme vytvořili nový veřejný prostor, který slouží všem

    Změnou je, že přibyly stolky a lavičky (které po Praze nechala v minulém období rozmístit Adriana Krnáčová) a květináče. Z náměstí byla „vyparkována“ auta včetně magistrátních superbů.

    Ty teď stojí o ulici vedle na modrých zónách a zabírají místa rezidentů.

    Z Mariánského náměstí zmizela služební auta radnice, nahradily je lavičky a květináče.

    Územní rozhodnutí (zatím nepravomocné) na část vnějšího okruhu (tedy dálnici D0), konkrétně komunikaci 511 mezi dálnicí D1 a Běchovicemi, bude vydáno na začátku roku 2020

    Dostavba dálničního obchvatu hlavního města se řeší několik desítek let. Pražský okruh se teď stal – stejně jako dokončení vnějšího okruhu metropole – „rukojmím“ politického boje mezi magistrátem a vládou.

    V tomto případě nejde o novou informaci či zásluhu. Už v roce 2017 mluvila o plánu na rok 2020 Adriana Krnáčová s Danem Ťokem. Naopak, byla to právě Krnáčová, kdo inicioval vznik společné pracovní skupiny k přípravě Pražského okruhu a pravidelně chodil na schůzky. Na to Hřib rezignoval, možná by jinak věděl, že toto datum není nové. Zdroj: tisková zpráva Ministerstva dopravy.

    Máme jasný plán pro otevření brownfieldů v tomto volebním období pro novou výstavbu v Praze

    Tento jasný plán není ničím novým.

    S odblokováním stavebních uzávěr se počítá dlouhodobě a brownfieldy (termín pro nefunkční průmyslové areály, opuštěné a nevyužívané parcely) se postupně zastavují. Rozvoj brownfieldů navíc zpracoval IPR (Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy) již za minulého vedení města.

    Stavíme několik P+R parkovišť

    Jedním z řešení katastrofální dopravní situace v Praze mají být nová parkoviště u hranic města, která by dopravu rozmělnila. Ve skutečnosti se zatím staví pouze jedno takové parkoviště na Černém Mostě, což je ovšem projekt minulého vedení města.

    Naopak byl zrušen už připravený projekt P+R na Zličíně. Byla znovuotevřena provizorní plocha na Opatově, k tomu mohlo dojít kvůli tomu, že skončil spor s restituenty, který Praha prohrála.

    Představili jsme prototyp Portálu Pražana

    Žádný prototyp zatím nebyl nepředstaven. Ukázali pouze lepší powerpointovou prezentaci.

    Založili s akademickým sektorem (ČVUT, UK a AV ČR) superhub pro podporu výzkumu umělé inteligence prg.ai

    Takový superhub tady již byl a Praha s ním má spolupráci už dlouho, viz Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT v Praze.

    Dali jsme miliardu korun na platy učitelů pro kvalitnější vzdělávání

    Učitelům se platy kompenzují dlouhodobě. Toto opatření vzniklo za minulého vedení, jde o nápad radní Ireny Ropkové (ČSSD), aby byly pražským učitelům kompenzovány vyšší životní náklady, které v Praze bezesporu jsou.

    Částka se každoročně zvyšuje a na letošní rok se v rozpočtu počítalo se 700 miliony korun (rozpočet mimochodem připravovala ještě předchozí koalice, schválen už však byl novou). Současná koalice tuto částku navýšila o 300 milionů navíc. To je pravda.

    Postupně sázíme milion stromů

    Jedním z předvolebních slibů, na který Piráti lovili voliče, byl záměr vysázet v metropoli milion nových stromů během následujících dvou volebních období. Zdálo se to jako neuvěřitelné číslo z říše snů. Když se ale podíváme do statistik magistrátu, zjistíte, že nejde o šílenství, ale spíše o mazaný marketingový tah.

    Za vlády předchozí koalice totiž Praha vysadila celkem 420 tisíc stromů. Kdyby Hřibovo vedení pouze pokračovalo stejným tempem, dostalo by se za osm let na číslo 840 tisíc. A od toho už k milionu není daleko, co říkáte?

    V kultuře jsme změnili systém politicky přidělovaných dotací na odborně posuzované granty

    Apolitický systém přidělovaní dotací na odborně posuzované granty vznikl již za primátora Tomáše Hudečka (za TOP 09) a od té doby tak stále funguje. Jediné, co se dá současné koalici přičíst v tomto ohledu k dobru, je, že jednání komise jsou nyní veřejná.

    A to samozřejmě není všechno

    Není.

    Třeba včera se Čižinský na Twitteru pochlubil tím, že na magistrátu zpřístupnili záchodky veřejnosti. Namísto „koule na dveřích“ namontovali prý kliky.

    Kromě toho, že ta informace je naprosto absurdní, je samozřejmě zkreslená a tak nějak charakterizuje převážnou část těch úspěchů, kterými se obvykle chlubí.

    Skutečnost je taková, že přístupná WC na magistrátu byla vždy, a to v přízemí, kde se veřejnost pohybuje. Dokonce se tam „na malou“ zastavovali veselí turisté z pivních kol.

    To, čím se Čižinský pochlubil, jsou dveře ve druhém patře, tedy sociální zařízení, které do této doby využívali úředníci.

    Nesmíme zapomenout na Hřibovo oblíbené téma: pivní kola. Podobně jako u směnáren primátor tvrdil, že vymýtí kontroverzní pivní kola z centra Prahy. Majitelé beer biků mezitím našli způsob, jak se s pivními koly do ulic vrátit, a navíc rozjeli mnohem divočejší pivní autobusy a pivní lodě. 

    Více o tématu čti ZDE.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 13. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      115
    • Super
      107
    • Haha
      57
    • Tvl
      45
    • Cože
      42
    • Sladký
      42
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...