Hřib slibuje nové aleje, v Praze 1 se ale kácí vzrostlé stromy: Co na to primátor?

S dobrým úmyslem se Zdeněk Hřib vypravil na Václavské náměstí, kde asistoval u sázení lípy evropské. A zatímco si primátor pochvaloval, jakou má z přírůstku radost, obyvatelé Prahy se na něj sesypali kvůli likvidaci vzrostlé zeleně v metropoli. Aktuálně je nejvíce pálí revitalizace takzvaného Anenského trojúhelníku nedaleko Smetanova nábřeží. Petici za javor podepsalo už více než pět tisíc lidí.

„Milí Pražané, velká radost! Slíbili jsme, že vysázíme nové aleje stromů přímo v centru na Václavském náměstí, a teď se to děje,“ honosil se na sociální síti Zdeněk Hřib, který se u jednoho takového stromku nechal zvěčnit.

Myslel to jistě dobře, bohužel i v tomto případě opět otevřel Pandořinu skříňku, která se tentokrát týká městské zeleně a kácení vzrostlých stromů, které v metropoli musejí ustoupit „potřebným“ projektům. Obyvatelé Prahy v této souvislosti houfně zmiňují například Smetanovo nábřeží a nedaleký Anenský trojúhelník, kam vyjely bagry a zeleň rychle mizí a nahnuté je to i se vzrostlým javorem.

„A ten javor v Praze 1 necháváte pokácet tedy proč? Moc vám nerozumím,“ vzkázala mu pod fotkou z Václavského náměstí, kde pózuje u zasazeného stromu, jedna z dam.

„Jsem proti kácení javoru! To je záměr městské části Praha 1, nikoliv magistrátu,“ umyl si nad celou věcí ruce primátor.

Na podporu javoru v Anenském trojúhelníku vznikla i petice, již ve svém dopise, který má redakce Expresu k dispozici, zmiňuje také obyvatel Prahy 1 Jan Saitz. Ten bych chtěl zmíněný strom, do jehož kořenového systému se „zakously“ bagry, adoptovat. 

„Pokud na mě vyjde místo v tisícihlavé frontě obránců javoru, protože k dnešnímu dni petici za záchranu javoru podepsalo už 5200 lidí elektronicky a další na tištěné petiční archy,“ vzkázal magistrátu a primátorovi.

„Obracím se na vás jménem svým i jménem sousedů z důvodu bolesti, kterou nám, rodičům, prarodičům i dětem, způsobují bagry a záměry MČ Prahy 1 při ničení i těch malých ostrůvků zeleně, co tu máme,“ doplnil s tím, že i když se Zdeněk Hřib tolik zasazuje o sázení nových stromů, neměl by zapomínat ani na ty vzrostlé.

Podle některých rezidentů je v primátorově moci, aby likvidaci zelené plochy v Praze 1 pomohl zabránit. „Tak to zastavte, nedejte do nájmu čapadlo, které patří městu,“ vzkázala mu jedna z dam. 

Té osud zeleně lhostejný a zároveň se obává, že plánovaná revitalizace Anenského trojúhelníku a znovuotevření čapadla jsou jen záminkou, jak do místa přilákat ještě větší počet turistů na úkor kvality života obyvatel.

Bude zajímavé sledovat, jak se tahle kauza bude vyvíjet a jestli primátor onen javor uhájí...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:27 úterý 17. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 5
  • 4
  • 2
  • 1
  • 1