Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib se raduje z uzavírky Smetanova nábřeží. Koalice tuší malér a mluví o kolapsu dopravy

    Smetanovo nábřeží se od soboty promění. | foto: Autor: Auto*Mat

    V úterý se pražský primátor Zdeněk Hřib chlubil tím, že se uzavře pruh na Smetanově nábřeží, a vyjmenovával pozitiva, na která se mohou Pražané těšit. Odlišný názor mají jeho koaliční partneři, jimž se uzavírka nelíbí, obávají se dopravního kolapsu, který může způsobit. Zároveň vyvstává otázka, jak je možné, že takto zásadní kroky mezi sebou vedení města neřeší. Ještě v pondělí si někteří zastupitelé mysleli, že se nábřeží uzavírat nebude.

    Na stránkách magistrátu je k chystané uzavírce Smetanova nábřeží napsáno toto: „Hlavní město se postupně snaží vracet život do míst, která Pražanům vzal turismus nebo doprava.“

    Magistrát pod vedením Zdeňka Hřiba (Piráti) se dlouhodobě tváří, že turismus v Praze je problém, přitom právě v těchto dnech vidíme, že turismus je pro Prahu klíčový.

    Stejně tak není možné chápat všechny, kteří jezdí po Praze autem, jako nepřátele číslo jedna. Určitě platí, že především v centru města se kvalita života pro Pražany výrazně zhoršila především kvůli problémům spojeným s turismem.

    O to více je paradoxní, že vedení města svůj krok nijak neprojednávalo s městskou částí Praha 1, které se to týká nejvíce.

    „Problematiku Smetanova nábřeží jsme projednávali na klubu. Vnímáme pozitiva i negativa. Naší jedinou podmínkou je projednání s Prahou 1, jelikož všechny procesy ve městě se takto standardně řeší,“ uvedl náměstek Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

    Jednání neproběhla nejen s radnicí městské části, ale smůlu měli i koaliční partneři ve vedení města. Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) s nimi své rozhodnutí nijak nekonzultoval.

    Vztahy v pražské koalici jsou dlouhodobě napjaté.

    „Mrzí mě, že pan Scheinherr nehledá u takto důležitého kroku, který omezuje průjezdnosti centra, shodu s námi jako s koaličním partnerem. Jsem přesvědčen, že na takovémto omezení by se měly dohodnout všechny tři subjekty pražské koalice. Obávám se, že takovýto zbrklý krok může vést k dopravnímu kolapsu v centru Prahy. Zástupci našeho klubu byli připraveni o návrhu odborně diskutovat a přicházeli s vlastním návrhem, aby Smetanovo nábřeží bylo uzavřeno pouze o víkendech a svátečních dnech. Takováto debata bohužel neproběhla,“ uvedl předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

    Podle Scheinherra může Praha nyní ke změnám využít nastalou koronakrizi a vyzkoušet nové věci. Pokusnými králíky budou řidiči.

    „Koronakrize je stejně jako jakákoliv jiná krize příležitostí zamyslet se, co dělat jinak, než se věci zase vrátí do zajetých kolejí. Stejně jako mnoho moderních metropolí na západ od Prahy využijeme úbytek provozu, abychom centrum města udělali přívětivější pro Pražany, naše spoluobčany z jiných měst, kteří do Prahy v létě přijedou na výlet, a především pro chodce obecně. Chci, aby novým standardem bylo víc prostoru pro lidi,“ řekl Scheinherr.

    Zdeněk Hřib společně s Adamem Scheinherrem

    S nápadem uzavřít Smetanovo nábřeží pro auta přišla už v roce 2012 ODS, která tehdy tvrdila, že se čeká pouze na dokončení tunelu Blanka.

    Dalším paradoxem narychlo oznámené uzavírky je to, že ještě v pondělí zastupitelé počítali s tím, že se nábřeží uzavírat nebude. Na sociálních sítích primátora Hřiba si ale druhý den mohli přečíst něco jiného.

    „Na pondělním koaličním jednání, kde jsem byl přítomen, bylo dohodnuto všemi koaličními partnery, že se Smetanovo nábřeží uzavírat nebude. Jsem nemile překvapen, že toto náměstek pro dopravu nerespektuje,“ uvedl předseda výboru pro kulturu, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy Jan Wolf.

    Dá se předpokládat, že čtvrteční zasedání zastupitelstva bude velmi zajímavé.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:31 čtvrtek 17. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      75
    • Tvl
      34
    • Haha
      33
    • Super
      30
    • Sladký
      28
    • Cože
      26