Hřibův poradce si spletl profily, primátorovým jménem psal o „hov*ech“. Průšvih žehlil ve zprávě

Primátor Zdeněk Hřib je často terčem kritiky za nezvykle vysoký počet poradců, a jak se zdá, „guláš“ to působí právě i v jeho vlastním týmu. Na Facebooku se měl s místostarostou Prahy 11 Ondřejem Prokopem pustit do diskuze, během níž mu ulétlo i jedno vulgární slovíčko. Jak se ale ukázalo, komentář vůbec nepsal Hřib, nýbrž jeho poradce Martin Štěrba, který pak v soukromých zprávách prosil o smazání reakce. Navíc se ukazuje, že příspěvky za něj píší jeho pomocníci, což sám dříve kritizoval u Andreje Babiše.

„Jde o princip. Na jednu stranu hovní neustále Piráty všude možně, ale je s nimi v koalici na Praze 11,“ stálo v komentáři napsaném jménem primátora Hřiba. 

Mířený byl na místostarostu „jedenáctky“ Ondřeje Prokopa, který byl nařčen z toho, že Piráty pomlouvá, tedy slangově „hovní“.

Prokopa komentář evidentně zaskočil, a tak Zdeňku Hřibovi odpověděl.

„Hovní? Opoziční práci, Zdeňku, říkáte hovní? Dnes jsem vás kupříkladu pochválil za Waze v tunelech. Dělejte dobrou práci pro lidi a já vás budu chválit. Za lumpárny a lajdáctví se však ode mě chvály těžko dočkáte,“ napsal Prokop.

Primátor Zdeněk Hřib a jeho komentář, který ve skutečnosti nebyl jeho komentářem.

Jak se vzápětí ukázalo, ve skutečnosti si vůbec nepsal s primátorem Hřibem. Za profilem „seděl“ jeho poradce a člen Pirátů Martin Štěrba, který nejspíše krátce předtím jménem svého šéfa komunikoval s veřejností a zapomněl se přihlásit zpět na osobní profil.

Nastalou situaci se pak Hřibův poradce snažil vyžehlit již v osobní rovině.

„Zdravím, vím, že spolu vedeme diskuze. Ale pos*al jsem poslední odpověď a samozřejmě měla být poslána z mého osobního účtu. Tak jsem vás chtěl poprosit o smazání vaší poslední reakce ‚hovní‘,“ napsal Štěrba Ondřeji Prokopovi ve zprávě, která se dostala do redakce Expresu.

Primátor Zdeněk Hřib

Pražský zastupitel Tomáš Portlík (ODS) na podzim roku 2019 zveřejnil tabulku, která ukazuje, že primátor Hřib platí svým poradcům celkem zhruba půl milionu korun měsíčně, což je mnohem více než v případě jeho předchůdců. 

„Chápu, že je to mediální atraktivní téma, ale možná je problém ve slovu poradce. Není to člověk, který by se v přítmí pražské kavárny setkával s různými lidmi. Je to vlastně můj asistent. Jeho plat je navíc daný tabulkami Ministerstva vnitra,“ řekl tehdy primátor Hřib Deníku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:09 sobota 20. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 35
  • 25
  • 4
  • 3
  • 2
  • 2