Primátor Hřib čistí Prahu od vraků. Jeden mu zarůstá mechem na zahradě

Když pražský primátor Zdeněk Hřib kupoval domek v pražských Kyjích, netušil, jaká z toho jednou bude kauza. Předchozí majitel ho totiž hnal k soudu kvůli údajnému nátlaku při podpisu kupní smlouvy. Propíral se také nepořádek, který na pozemku zůstal a nikdo se neměl k tomu ho uklidit. Dnes už velká část harampádí sice zmizela, jenže zahrada pořád nepůsobí zrovna rajským dojmem, a to především kvůli vraku starého pick-upu. Zbavit by se ho Hřib mohl třeba s pomocí aplikace Změňte.to, která slouží třeba i k nahlášení odstavených vraků, jak sám v minulosti propagoval.

Hřib si dům v Kyjích pořídil roku 2015, jenže od té doby v něm nikdo nebydlí. Dvoupatrová nemovitost se zahradou zeje prázdnotou a nepořádkem, což se s pirátskou bytovou politikou dvakrát neslučuje. 

Primátor se kvůli domu dokonce musel hájit soudně. Bývalý majitel totiž zažaloval jeho i manželku, protože prý byl k podpisu kupní smlouvy donucen.

Co se nepořádku týče, předmětem dohody mělo být, že Hřib nechá věci bývalého majitele na pozemku uskladněny po dobu roku a osmi měsíců a pomůže mu je rozprodat na internetu. To podle žalující strany neučinil.

Zatímco většina harampádí už v průběhu uplynulých měsíců zmizela, zahrada působí dále nevábně. Zůstal na ní totiž hlavní problém, a to nepojízdný vrak starého pick-upu značky Fiat.

Vrak fiatu na zahradě Hřibova domu stojí dále.

Také ten byl v minulosti předmětem sporu. Bývalý majitel, pan Václav, si stěžoval, že na pozemku nechal auto a stal se z něj vrak. Hřib se bránil, že auto bylo vrakem, už když dům koupil. 

Paradoxem je, že nepojízdný vůz zarůstá mechem a plísní zrovna na zahradě muže, který proti autům tolik brojí. Možná by Hřibovi mohla pomoci aplikace Změňte.to, kterou v minulosti několikrát propagoval jako skvělý nástroj ke zvelebování města.

„Jsem rád, že došlo ke změně zákona. Pokud narazíte na vrak, můžete ho nahlásit přes mobilní aplikaci Změňte.to,“ pochvaloval si Hřib novelu zákona, podle níž může město odtáhnout vrak už ve chvíli, kdy mu propadne technická kontrola. 

A není pochyb o tom, že vrak na primátorově pozemku už dávno technickou nemá. 

Dům primátora Zdeňka Hřiba v pražských Kyjích

Jen před pár týdny si pak zase Zdeněk Hřib pochvaloval, že právě díky novému zákonu se v poslední době Prahu úspěšně daří od vraků aut čistit.

„Sliby plníme! Čistíme pražské ulice od opuštěných vraků a vozidel v nevyhovujícím stavu. Celkem jsme tak odblokovali už přes 800 zabraných parkovacích míst pro rezidenty,“ napsal Hřib.

Pravda je, že se Hřib zřejmě nachází v patové situaci. K odtahu auta by potřeboval součinnost s majitelem, aby mohlo dojít k vyřazení z evidence, jenže té se zřejmě nedočká.

Primátor počátkem týdne upoutal pozornost ke svým nemovitostem, když se na sociálních sítích pochlubil, že svůj vršovický byt pronajal samoživitelce. Sám bydlí s rodinou na Jižním Městě. 

O víkendu to schytal od kritiků poté, co se na sociálních sítích pochlubil oceněním v žebříčku nejlepších evropských primátorů. Cenu mu udělila stránka Mayors of Europe (Starostové Evropy), jejíž pozadí ale vzbuzuje zásadní pochybnosti. Není například zřejmé, kdo za ní stojí, podle databází by ji měl spravovat chorvatský neziskový think-tank.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:06 pondělí 16. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 41
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2