Jinde by mu tohle neprošlo. Hřibovu aroganci vůči ženám nelze podle Pospíšila přehlížet

Spor z posledního zasedání zastupitelstva pražského magistrátu mezi Zdeňkem Hřibem (Piráti) a Alexandrou Udženija (ODS) vyústil ve vzájemné urážky a nechybělo mnoho a došlo také na facky. Podle Jiřího Pospíšila (Spojené síly pro Prahu) by byla chyba si myslet, že šlo o náhodný exces. Podle něj se Hřib chová arogantně a neuctivě k ženám dlouhodobě a měl by se nad svým chováním zamyslet.

Ostrý spor začal těsně před půlnocí, kdy Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) řekla primátorovi, že jeho návrh na další postup jednání porušuje ducha jednacího řádu.

„Pan primátor přednesl, aby se probralo dalších asi třicet bodů podle neznámého výběru. Namítala jsem, že tím porušuje ducha jednacího řádu, když je schválený program a on si z toho vybere, co chce. On mi řekl, že na duchy moc nevěří,“ popsala začátek sporu Novinkám radní Kordová Marvanová, která už měla se Zdeňkem Hřibem v minulosti několik konfliktů.

Primátorovu reakci měla zaslechnout Alexandra Udženija, která s elektronickou cigaretou v ruce nazvala Hřiba arogantním. Ten jí na oplátku vzkázal, že na zastupitelstvu se kouřit nemá, že není na Balkáně. Což byla narážka na její česko-srbský původ. Udženija má navíc za manžela Chorvata.

„Řekla jsem mu, že je vidlák ze Slavičína (všem Slavičínským se omlouvám), že on o Praze nic neví, na rozdíl ode mě, která tady žije skoro celý svůj život, že on je tu dva dny i s cestou. A na závěr jsem, pravda, uvedla, že je hovado,“ přiznala se na sociálních sítích Udženija.

Nakonec se ke všemu vyjádřil primátor, který si omluvu nepřipravil, jen zopakoval, že to byla právě zastupitelka za ODS, kdo se choval nevhodně.

„Potvrzuji, že se paní Udženija chovala na zastupitelstvu nevhodně, vmísila se do hovoru, který se jí netýkal. Také jsem ji skutečně opakovaně napomenul za kouření v místnosti zastupitelstva,“ řekl Hřib.

Kritika chování Zdeňka Hřiba neustala a dnes se k ní přidal také Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu), který už loni inicioval jednání ohledně primátorova nevhodného a arogantního chování.

Alexandra Udženija

„Naivně jsem doufal, že se pan primátor z této podzimní roztržky poučí a nic podobného se již do konce volebního období nebude opakovat. Mé doufaní vzalo za své na posledním zastupitelstvu,“ říká Pospíšil, který připomíná, že jeho koaliční kolega se tímto způsobem chová k ženám dlouhodobě.

„Určitě budou tací, kteří celý příběh budou brát jako veselou taškařici či nad tím mávnou rukou. Rád bych však upozornil, a je to má zkušenost z Evropského parlamentu, že podobné chování by tam panu primátorovi vůči ženám kolegyním neprošlo,“ dodal Pospíšil a vyzval primátora, aby svou oblibu západních politických a kulturních hodnot začal promítat i do svého chování vůči ženám.

Pro připomenutí: Hřibovi promlouvala do duše v prosinci už i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která tehdy věřila, že jeho arogance nerozklíží koalici definitivně.

„Pokud pan primátor změní svůj neomalený přístup, tak to určitě vyřešit půjde,“ řekla v prosinci novinářům.

Od té doby se toho zřejmě příliš nezměnilo. Celý článek k přečtení ZDE.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 25. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 39
  • 34
  • 33
  • 31
  • 29