Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nakoupit k Vietnamci? Rasismus! Senátor Hraba čelí kritice od eko aktivistů i influencerů

    Jak málo stačí, aby byl člověk na českém internetu veřejně označen za rasistu. Senátor Zdeněk Hraba (STAN) se na sociální síti X podivoval, co je rasistického na tom, když někdo řekne, že jde „nakoupit k Vietnamcovi“. Netrvalo dlouho a politik se stal terčem ostré kritiky, která se na něj valila ze všech stran. Do Hraby se pustilo například youtuberské duo farářů Pastoral Brothers. Své si řekla také eko aktivistka Veronika Holcnerová či Pirátka Zuzana Klusová.

    Senátor Zdeněk Hraba sdílel na svém profilu na sociální síti X odkaz na podcast , kde autoři rozebírají takzvaný mikrorasismus. Už titulek napovídá, že podle autorů nejspíše vhodné, aby někdo říkal, že jde „nakoupit k Vietnamci“. S tím ale Hraba zásadně nesouhlasí.

    „Čeští Vietnamci jsou snad nejlépe „zdomácnělou“ národnostní menšinou u nás. Jsou šikovní a pracovití, nedělají problémy a respektují pravidla naší země. A nepochybně i proto s nimi nemá většinová populace žádný problém. Proto prezentovat zcela normální větu „jít nakoupit k Vietnamci“ jako nějaký rasismus je celkem úlet,“ napsal na svém profilu Hraba.

    „Hledání problémů tam, kde nejsou, spojené s věčnou touhou některých chránit ty, kteří to ani nepotřebují,“ dodal senátor, který se pak za svá slova dočkal ostré kritiky.

    Do Hraby se například opřela členka Pirátů Zuzana Klusová.

    „Kolik znáte příslušníků vietnamské menšiny osobně, máte v minoritě nějaké přátele? Když tu hodnotíte, jak se tu s námi cítí?“ ptala se senátora.

    „Paní pirátská kandidátko, kde hodnotím, jak se kdo cítí? Všiml jsem si, že už v minulosti jste tu na X měla problém chápat v diskuzích psaný text a zjevně v této tradici hodláte pokračovat,“ reagoval Hraba.

    Senátorův příspěvek přišel jako dokonalá ukázka mikrorasismus také známé eko aktivistce Veronice Holcnerové. „Chápu, že vám unikají detaily, ale váš tweet je povýšeně rasistickej. A slyšel jste někdy o mikrorasismu?“ napsala.

    Vůbec nejostřeji se do Hraby pustilo youtuberské duo farářů, které si říká Pastoral Brothers a na sociálních sítích se těší velké popularitě.

    „Mluvit o lidech jiné národnosti, že nám zdomácněli a jak jsou šikovní, je klasický rasismus bílého nadřazeného muže, který je všem vzorem. Hnus. Pane senátore, styďte se a rezignujte. Děláte ostudu Senátu ČR,“ vzkázali faráři směrem k Hrabovi.

    „Pokud tam vidíte rasismus, tak jste blázni. Ale od vás nic překvapivého,“ reagoval senátor.

    Pastoral Brothers si ale stáli za svým. „Jsme na své bláznovství hrdí. Ale za váš rasismus se hluboce stydíme. Senátor, který říká, že lidé jiné národnosti domestikovali, je ostudou senátu i ČR,“ myslí si faráři.

    Zdeněk Hraba čelí nepochopitelnému lynči.

    Fotogalerie