Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Prezident vs. zbabělec. Zelenskyj vede svůj lid a obranu v tričku z fronty, Putin rozkazuje z paláce

    Vladimir Putin možná v zrcadle vidí dobyvatele, kvůli němuž se budou přepisovat učebnice dějepisu. Ve skutečnosti dostává ve válce, kterou sám rozpoutal, na frak od vůdce mnohonásobně menší Ukrajiny. Zatímco Putin posílá na smrt vojáky a sám se krčí v pozlaceném Kremlu, Volodymyr Zelenskyj brání Kyjev vlastním tělem. A zvolil zajímavou taktiku: získat si ruský lid na svou stranu.

    Z ukrajinského prezidenta se v posledních dnech stal hrdina Západu. Přímo z Kyjeva, který je pod palbou, burcuje v zelené mikině svůj národ k boji a podle všeho si vzal obranu města sám na starost.

    „Probíhají boje. Potřebuji munici, ne odvoz,“ zní věta, skrze niž odmítl Zelenskyj nabídku na evakuaci od USA a i díky tomu začaly kolovat vtipy, že nakonec to bude NATO, kdo bude prosit, aby mohlo vstoupit do Ukrajiny.

    Kromě toho zvolil taktiku, která pokud zafunguje, mohla by znamenat zásadní zlom ve válce. Zelenskyj vycítil, že Putin začíná být na všechno tak trochu sám. 

    S agresí vůči Ukrajině totiž nesouhlasí nejen jeho vlastní lid, ale ani mnozí představitelé států, kteří se bouří, že sice posvětili uznání povstaleckých republik, ale rozhodně ne invazi na Ukrajinu. 

    Proti Putinovi a jeho válce demonstruje celý svět. I Rusové.

    Proti válce se vyslovují ruští sportovci po celém světě či třeba dcera slavného oligarchy Romana Abramoviče. A v neposlední řadě údajně také dcera ruského ministra zahraničí a Putinova parťáka Sergeje Lavrova.

    A tak se ukrajinský prezident rozhodl nejnovější projev adresovat nejen svému lidu, ale také tomu ruskému.

    „Nyní chci, aby mi rozuměli všichni v Rusku. Na vaší straně jsou tisíce obětí a stovky zajatců, kteří nechápou, proč je poslali na Ukrajinu. Poslali je tam umírat a vraždit nevinné. Čím dříve řeknete vládě, že válku je potřeba zastavit, tím více vašich lidí zůstane naživu. Vidíme, že zde skutečně jsou projevy vašich občanů proti válce, víme, že mnozí v Rusku jsou šokováni podlostí a krutostí vlády. A to je velmi správná reakce, děkuji vám za ni,“ promluvil Zelenskyj k Rusům.

    „Děkuji tisícům důstojných Rusů, jejichž svědomí zní nahlas. Zastavte ty, kteří lžou, lžou vám, lžou nám, lžou všem. Je nutné ukončit tuto válku, můžeme žít v míru. Globálním i lidském,“ dodal.

    Volodymyr Zelenskyj
    Volodymyr Zelenskyj

    Zatímco ukrajinský prezident si sympatie obyčejných Rusů získává, Putin je těžce ztrácí. Zaprvé, sankce a snaha izolovat Rusko ze strany zbytku světa se dotknou především jich.

    Zadruhé, zatímco poslal na smrt tisíce mladých ruských mužů, a to podle všeho podvodem, protože mnozí o útočných plánech do poslední chvíle neměli mít tušení (psali jsme ZDE), sám se schovává v Kremlu.

    Vladimir Putin

    Ruský prezident Vladimir Putin hrozí, že vměšování se do jeho záležitostí může mít nesmírné následky.

    Nikdo ho od vyhlášení útoku na Ukrajinu, který doprovodil dopředu předtočeným projevem, neviděl. Veškerá komunikace prezidentského paláce se odehrává skrze twitterový účet, který vede jeho PR tým a pouze stroze sděluje, s kým Putin jednal. 

    Není navíc pochyb o tom, že si ruský prezident maloval invazi na Ukrajinu trochu jinak, než jak nakonec vypadá. Kyjev se armádě nedaří dobýt, spousta vojáků umírá nebo padá do zajetí. Výzvy ke složení zbraní vycházejí naprázdno. Stále však platí, že jsou Rusové na Ukrajině v drtivé přesile. 

    Názory politologů na to, jak válka dopadne, se různí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:05 neděle 26. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      109
    • Trapas
      25
    • Haha
      8
    • Cože
      2
    • Sladký
      1
    • Tvl
      1