Blíží se Zemanova inaugurace. Vyhne se tentokrát prezident skandálu?

Miloš Zeman v prezidentských volbách obhájil post hlavy státu a brzy bude inaugurován k dalšímu pětiletému období. Tradiční ceremoniál proběhne 8. března, zúčastní se ho desítky zákonodárců a dojde i na pikantní situaci, kdy bude Zeman skládat prezidentský slib předsedovi Senátu, který před volbami vyslovil podporu Jiřímu Drahošovi.

8. března dojde k oficiálnímu posvěcení Zemanova prezidentského mandátu pro dalších pět let. Tradiční ceremoniál proběhne ve Vladislavském sále na Pražském hradě a sejdou se k němu obě parlamentní komory, tedy celkem 281 zákonodárců.

Nejprve Miloš Zeman složí prezidentský slib, který zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

Právě v tu chvíli letos dojde na poměrně peprnou situaci. Zeman totiž bude svůj slib skládat do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha, se kterým má vyostřené vztahy. 

Nepozval ho například na jmenování vlády Andreje Babiše, což je akt, kterého se předseda Senátu podle tradic účastní. Štěch zase odmítl Zemanovo pozvání na novoroční oběd šéfů parlamentních komor.

Před druhým volebním kolem navíc Milan Štěch prozradil Blesku, že svůj hlas dá Zemanovu protikandidátovi Jiřímu Drahošovi. „Stávající prezident není můj favorit. Mám sympatie a naději v té druhé osobě, tedy pana Drahoše,“ prohlásil.

Po složení slibu se na nádvoří Pražského hradu uskuteční vojenská přehlídka doprovázená přehlídkou historických praporů

Následovat bude také Zemanův inaugurační projev. V tom minulém prohlásil, že během svého mandátu nebude udělovat milosti nebo amnestie, bude se snažit se stabilizovat politiku a vyhlásil také válku kmotrům.

Během minulé inaugurace se pak Miloš Zeman vydal uctít ostatky svatého Václava, které jsou uloženy v katedrále sv. Víta. Takový krok ale vyvolal rozpaky, protože Zeman dříve prohlásil, že svatý Václav byl symbolem kolaborace a podlézání.

To však nebyla jediná kaňka na tehdejším ceremoniálu. Pořádný kus ostudy si totiž prezident Zeman uřízl kvůli kravatě, v níž slib věrnosti České republice skládal. Ta byla, doufejme jen dílem omylu, v barvě ruské trikolory a na veřejnosti to způsobilo pořádný poprask.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 3. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 11
  • 6
  • 6
  • 6
  • 6