Rakušan se otočil zády a „posvítí“ si na Hrad: Vysvětlete radši peníze z Kypru, píší mu lidé

Ministrem je teprve pár týdnů, ale už se na něj valí kritika ze všech stran! Pochybnosti ohledně financování hnutí STAN ale vicepremiér Vít Rakušan neřeší. Šéf resortu vnitra si místo toho zahrál na detektiva, otočil se k lidem zády a rozhodl se posvítit si na Pražský hrad. Netrvalo dlouho a na jeho hlavu míří opět salva negativních ohlasů z řad rozhněvaných občanů. Ti mají pocit, že Rakušan se ze všech sil snaží odvést pozornost od své vlastní kauzy řešením naprostých banalit.

Mladá Fronta DNES nedávno upozornila na podivné financování hnutí STAN, jehož hlavním představitelem je ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan.

Podle zjištění výše uvedeného listu posílají na účet STAN peníze pochybné společnosti z Kypru či síť několika firem, za nimiž stojí stíhaní podnikatelé. 

Jako příklad lze uvést společnost REMA Systém, která se aktuálně soudí se státem, konkrétně s Ministerstvem životního prostředí. Podle exministra Karla Havlíčka (ANO) jde o téměř miliardu korun.

Rakušan odmítá, že by jeho hnutí dělalo něco v rozporu se zákonem.

„Absolutně odmítám výklady ANO či SPD, že bych jako ministr vnitra měl mít přehled o tom, jaká stíhání jsou vedena. To nemám a bylo by to špatně,“ uvedl Rakušan.

Vít Rakušan čelí velké kritice.

Ministr je velmi aktivní na sociálních sítích. Ke své kauze se ale vůbec nevyjadřuje, místo toho se evidentně snaží upozorňovat na jiné problémy.

Nedávno na svůj instagramový profil Rakušan přidal fotografii, na níž stojí zády ke svým „followerům“, a oznámil, že si posvítí na Pražský hrad. Rakušanovi se totiž nelíbí „válečné opevnění“, které kolem Hradu už nějakou dobu stojí.

„Požádal jsem příslušné instituce o revizi všech bezpečnostních opatření. Pražský hrad je symbol české státnosti. Patří nám všem. A my všichni opravdu nejsme teroristi, tak jak si teď možná připadáme při jeho návštěvě,“ uvedl Rakušan.

Od některých Pražanů se Rakušan dočkal pochvaly, našlo se ale dost lidí, kteří ministrovi dali jasně najevo, že se řešením naprostých banalit pouze snaží odvést pozornost od své vlastní kauzy.

„Tak přesně po tomto všichni touží, dávat prioritu,“ uvedla ironicky paní Anna.

„Rakušan nemá co komentovat. Jenom se snaží odvrátit pozornost od své osoby na někoho jiného,“ přidal se další rozčílený občan.

„Hurvínek pořád hledá problémy jinde, ale nic ještě nepředvedl a žvaní a žvaní a žvaní,“ píše pan Milan.

„Pokud se vy cítíte jako terorista, když jdete na Hrad, tomu věřím, když jste doposud nevysvětlil kloudně ty peníze od firem z Kypru. Sorry jako, tohle je ostuda,“ vzkazuje Rakušanovi další jeho kritik.

Inspiroval se Hřibem?

Vypadá to, že se kolínský rodák Vít Rakušan v řešení banalit trochu inspiroval pražským primátorem Zdeňkem Hřibem. Ten před časem na sociálních sítích dával rázně najevo, jak moc mu vadí uzavřený Jelení příkop.

„Letní sezona začala 1. dubna, ale celý Jelení příkop je nadále celoročně uzavřený z důvodu rekonstrukce. Dolní vstupy od Klárova jsou navíc obehnány ostnatým drátem a vymezeny cedulí ‚Vojenský střežený prostor, vstup zakázán‘, což nasvědčuje spíše jinému důvodu uzavření této oblasti, než je rekonstrukce,“ napsal tehdy na sociální síti Hřib.

Netrvalo dlouho a primátor se dočkal ostré reakce od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

„Primátor Hřib se tímto trapným způsobem snaží vytvářet mlhu kolem bolševických nápadů Pirátů typu znárodňování. Hlavně by ale měl vysvětlit, proč chce nasypat miliardy developerům svým plánem zbourat Fakultní nemocnici Bulovka. Ukazuje se, že pokud jde o kšefty, jsou Piráti doslova jak pilné včelky. Naplňují heslo: Pusťte nás na ně! Nebohá matka měst,“ reagoval pro Expres.cz Ovčáček, který narážel na Hřibův záměr přesunout Bulovku do Letňan, což by mohlo vyjít na osm a půl miliardy korun.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:28 neděle 15. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 131
  • 13
  • 9
  • 7
  • 2
  • 0