Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    STAN financuje trio podnikatelů, kteří se soudí se státem. Podle Rakušana v pořádku, Bartoš si to nemyslí

    Sotva si Vít Rakušan v kanceláři na Ministerstvu vnitra vybalil, musí řešit jednu aféru za druhou. Po propíraném konci policejního prezidenta Jana Švejdara, studijní cestě Jana Farského do USA panují pochybnosti nad financováním hnutí STAN. Na jeho účet přistálo několik dvousettisícových plateb od firem, za nimiž stojí trojice podnikatelů, kteří se skrze jednu ze společností soudí s Ministerstvem životního prostředí o miliardu.

    Na podivné financování Starostů upozornila Mladá Fronta DNES a posléze jej detailně rozebral také server Seznam Zprávy.

    Dary hnutí ministra vnitra Víta Rakušana posílají pochybné společnosti z Kypru či síť několika firem, za kterými stojí v minulosti i současnosti stíhaní podnikatelé.

    Na účet STAN například přišla několikrát stejná částka 200 tisíc korun, a to od společností REMA Systém, Accordion, Lutesti, Deltasoft Consulting či WEEE. Za všemi těmito firmami přitom stojí stejní lidé, jde o podnikatele Davida Beneše, Karla Beneše a Ladislava Duška.

    „Ekonomický deník v dubnu 2019 napsal, že policie obvinila společnost REMA Systém a další právnické subjekty, ale také jejich majitele, z daňového úniku, který vznikl prostřednictvím předražené reklamy,“ píše server iDNES.cz, přičemž někteří jsou stíháni dodnes.

    Šokující je, že se společnost REMA Systém, za kterou trojice podnikatelů stojí, aktuálně soudí se státem, konkrétně s Ministerstvem životní prostředí, ovládaným vládní pětikoalicí. A to podle poslance Karla Havlíčka (ANO) celkem téměř o miliardu korun.

    Vít Rakušan

    Konkrétně podnikatele Davida Beneše také vinil protimafiánský útvar z toho, že se podílel na krácení daní a organizované zločinecké skupině.

    Kromě toho, že za společností REMA Systém stojí kontroverzní osoby, podle nového zákona neměla dar politické straně vůbec poskytovat, jelikož jde o firmu charakterizovanou jako neziskově hospodařící.

    Zajímavé je, že šéf REMA Systém Vandrovec navíc ke konci loňského roku skončil. „Věřím, že tato změna nebude pro klienty a obchodní partnery REMA Systém znamenat vůbec nic,“ uvedl Vandrovec.

    Společnost ale odmítá, že by zákon porušila, dar prý hnutí poskytla tak, aby k tomu nedošlo. 

    Mluvčí Starostů a nezávislých Sára Beránková pro iDNES.cz dovysvětlila, že společnost vykonává i další činnosti, a právě ze zisku z těchto činností dar poskytla.

    Otázkou ale je, proč vůbec REMA Systém sponzoruje STAN. Odpovědí může být to, že je to kvůli jejich byznysu s elektroodpadem, který je závislý na rozhodování místních samospráv, obcí a měst, kde působí právě zástupci STAN.

    REMA Systém se dlouhodobě potýká s problémy

    Společnost REMA Systém v minulosti uvedla nepravdivé údaje při provozování kolektivního sběru elektroodpadu. Vyplývá to z vyjádření Ministerstva životního prostředí. Podmínky vyžadují provozovat sběrné místo v každé obci nad 2000 obyvatel. Od České inspekce životního prostředí za to  REMA Systém dostala pokutu. Jako veřejná sběrná místa pak společnost uváděla dokonce místa jako Státní opera či Národní divadlo, přičemž tato o tom, že by měla údajně odpad sbírat, ani nevěděla.

    REMA Systém má také od začátku roku 2021 sbírat elektroodpad pro svého největšího klienta, společnost Samsung. Podle vyjádření výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové z loňského roku je naprosto šokující, že společnost, která má již půl roku zajišťovat zpětný odběr dosloužilé elektroniky pro Samsung, ještě nezačala uzavírat smlouvy se sběrnými dvory, uvedl server Novinky.cz.

    Loni v létě pak REMA Systém rozeslala starostům dopis, ve kterém se odkazuje na nový odpadový zákon a zkresleně uvádí, že samosprávy musí uzavřít smlouvu právě s REMA Systém, uvedl server Info.cz. 

    Podle Ministerstva životního prostředí však žádný kolektivní systém nemůže nikoho nutit k podpisu smluv. Jednání firmy tak mohlo vyvolávat dojem, že se snaží na poslední chvíli vyřešit svůj problém s nedostatečnou sběrnou sítí veřejných míst zpětného odběru.

    Podivný prodej domu

    Pořad Černé ovce loni na podzim informoval o případu prodeje rodinného domu Davida Beneše v Jesenici u Prahy. Dům prodávali za 15,5 milionu korun manželé Benešovi, jenže inzerát realitní společnosti RE/MAX zamlčel, že není zkolaudovaný. Kupující však zaplatili za dům půlmilionovou zálohu. Teprve po složení zálohy se kupující dozvěděli, že s kolaudací bude problém.

    „Zjistili jsme, že pozemek z větší části není vůbec stavební. A dům, který postavili, je zcela jiný,“ sdělili ČT. Kupující pozvali do domu odborníka, který sepsal zásadní odlišnosti a usoudil, že v téhle podobě ho nebude možné kolaudovat. Dům je navíc postaven asi ze dvou třetin v ploše veřejné zeleně, tudíž není povolitelný. Manželé Benešovi se kupujícím po čase ozvali skrze svého advokáta. Ten navrhl kupujícím schůzku na poslední den, kdy bylo možné uzavřít kupní smlouvu, a že prý se všechno vyřeší.

    Benešovi na termín nedorazili, ještě před schůzkou poslali odstoupení od smlouvy a půlmilionovou zálohu si nechali jako pokutu za to, že s nimi kupující nepodepsali smlouvu. Právo ponechat si zálohu měli Benešovi v případě, že by platně odstoupili od smlouvy. To však mohli učinit až o den později. V den, kdy skutečně odstoupili, totiž kupující ještě stále mohli podepsat kupní smlouvu k nemovitosti. Zálohu Benešovi nevrátili a kupující se s nimi už dva roky soudí.

    V době, kdy by se dům měl převádět na kupující, zjistili, že Beneš je stíhán Národní centrálou pro vyšetřování organizovaného zločinu a byl mu zabavován majetek. Protimafiánský útvar vinil Davida Beneše, že se podílel na krácení daní a organizované zločinecké skupině. Státní zástupce po neúspěšném prodeji zajistil i dům v Jesenici.

    Rakušan: Nic špatného jsme neudělali

    Premiér Petr Fiala (ODS) se nechal včera slyšet, že s Rakušanem financování jeho strany probíral. Prý se shodli, že je potřeba všechny informace z médií vyjasnit, což Starostové udělají.

    Stejně tak na Rakušana tlačí šéf koaličních Pirátů Ivan Bartoš, podle něhož by strany rozhodně neměly brát peníze z pochybných zdrojů.

    Předseda STAN Vít Rakušan (vpravo) a předseda Pirátů Ivan Bartoš vystoupili 12. října 2021 v Praze na tiskové konferenci po jednání koaliční rady o povolebním postupu.

    Ministr vnitra nicméně odmítá, že by jeho hnutí udělalo něco špatně či v rozporu se zákonem. Odmítl také, že by ze své pozice měl mít přehled o trestním stíhání, které stát vůči jeho dárcům vede.

    „Absolutně odmítám výklady ANO či SPD, že bych jako ministr vnitra měl mít přehled o tom, jaká stíhání jsou vedena. To nemám a bylo by to špatně,“ uvedl. 

    Mezi lidmi, kteří ovládají firmy posílající v současné době na transparentní účet hnutí Starostové a nezávislí (STAN) stovky tisíc korun, a politickou stranou existuje z minulosti propojení. Vede přes místopředsedu Věslava Michalika, který byl po volbách – kdy začaly finance do hnutí přicházet – kandidátem na ministra průmyslu a obchodu.

    Podnikatelé, kteří už poslali tři miliony korun, ovládají síť různých prodejen a obchodních domů Prior. Ty v minulosti patřily pod společnost Interkontakt Group, které Michalik v devadesátých letech radil při miliardové investici soukromé banky do této společnosti. Michalik odmítá, že by toto jeho spojení mělo nějakou souvislost s penězi, které nyní Starostům a nezávislým přicházejí. Připouští ale, že se s podnikateli zná.

    Dilema Farský

    Zajímavý slalom názorů předvádí Vít Rakušan se záležitostí Jana Farského. Prý nepovažuje poslancovo rozhodnutí odjet na osmiměsíční stáž do Spojených států za šťastné. Ještě před několika dny přitom vyzdvihoval především přínos, který bude mít studijní projekt v rámci Fulbrightovy nadace pro Farského i hnutí STAN, potažmo pro nás všechny. 

    „Nepovažuju to za šťastné, ale říkal jsem to od začátku jemu i na stranické půdě. Pro mě tohle rozhodně šťastné není,“ řekl Rakušan v pátek ve vysílání Radiožurnálu.

    Jako předseda byl prý postaven před velké dilema a těžkou volbu. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:33 sobota 14. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      105
    • Haha
      25
    • Trapas
      18
    • Tvl
      18
    • Sladký
      4
    • Cože
      1