Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Po brexitu se staneme bezpečnější zemí! Britové budou moci deportovat migranty i kriminálníky

    Migranti se vyloďují na italském ostrově Lampedusa. | foto: Reuters

    Jak by se mohla Velká Británie proměnit z hlediska bezpečnosti, naznačila ministryně vnitra Priti Patelová, která uvedla, že od začátku nového roku se Britům rozvážou ruce v případě, budou-li chtít deportovat nepřizpůsobivé migranty nebo když budou chtít odmítnout přijmout kriminálníky z Evropské unie. Doposud se museli řídit nařízeními, která je velmi omezovala.

    Pokud lidé s kriminální minulostí žádali o vstup do zemí Spojeného království a byli zároveň občany jiné země z Evropské unie, vztahovala se na ně výjimka o zvláštním zacházení. Po brexitu by něco podobného už nemělo platit. Ministryně vnitra Priti Patelová už dokonce oznámila, že země zpřísní všechna opatření tak, aby se Británie stala odchodem z Evropské unie bezpečnější zemí.

    Na ostrovech budou doufat, že jim EU ponechá přístup k evropským databázím trestních rejstříků, na čemž se zatím vyjednávací týmy nedohodly.

    Daily Mail aktuální situaci v Británii popisuje tak, že stávající pravidla Evropské unie pro země znamenají možnost odmítnout trestaného člověka pouze v případě, že prokážou, že pro ně představuje vážnou hrozbu.

    Nová opatření tuto překážku odstraní. Podle ministryně vnitra už bude moci země odmítnout zločince, který ve vězení strávil rok a déle.

    „Pravidla EU nás příliš dlouho nutila vpustit do našich ulic nebezpečné cizí zločince, kteří zneužívají naše hodnoty a ohrožují náš způsob života,“ uvedla Patelová.

    „Spojené království bude bezpečnější díky přísnějším a spravedlivějším hraničním kontrolám, kde se na cizí pachatele bez ohledu na národnost budou vztahovat stejná pravidla kriminality,“ dodala ministryně.

    Země v Evropské unii nyní nemohou odmítnout člověka, který byl před lety odsouzen kupříkladu za znásilnění, pokud od té doby svůj čin nezopakoval. Británie hodlá zavést taková pravidla, aby bylo možné takového žadatele o vstup odmítnout.

    Migranti demonstrovali po požáru tábora Moria. Chtěli do Evropy, ne do nového...

    Vyhoštění z ostrovů bude podle ministerstva možné i v případě, že se budou jedinci dopouštět „agresivního žebrání“. To by se mělo vztahovat především na ty, kteří se zjevným způsobem odmítají začlenit do pracující společnosti. Jednou z takových skupin jsou například rumunští Romové.

    Velká Británie potvrdila, že se tato pravidla nebudou vztahovat na přijetí žadatelů, na nichž se již s Evropskou unií před časem dohodla. Novinkou bude, že pokud se někdo z těchto migrantů dopustí trestného činu, bude ze země vypovězen.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 2:36 sobota 20. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      57
    • Haha
      15
    • Trapas
      15
    • Cože
      13
    • Tvl
      13
    • Sladký
      11
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...