Britové plánují omezit váš pobyt: S nižším vzděláním se tam dlouho neohřejete

Tolik diskutovaný brexit, tedy definitivní opuštění EU ze strany Evropské unie je naplánováno na jaro 2019. Již nyní prý tamní ministerstvo vnitra plánuje nový imigrační zákon a významné omezení pobytu osob z území Evropské unie. O uniklém tajném dokumentu informuje The Guardian. Proti současné praxi dojde pravděpodobně k nepříjemným změnám.

Zcela zásadní změnou je očekávané znovuzavedení pasů. Dokumenty opravňující k delším pobytům budou muset obsahovat biometrické údaje. Nová opatření ale mají cílit především proti volnému pohybu pracovních sil a dlouhodobým pobytům v zemi. Nejpřísněji budou pravidla nastavena pro ty, kteří by se chtěli do země nastěhovat i s rodinou.

Další zajímavost, která vyplývá z více než osmdesátistránkového materiálu, spočívá v diferenciaci posuzování žádostí k pracovnímu povolení na základě výše dosaženého vzdělání.

Jeden z návrhů nových zákonných úprav omezujících příliv zahraničních pracovníků říká, že osoby s nižší kvalifikací nebudou moci v Británii pobývat déle než dva roky a omezení pobytu by mohlo být v rozmezí tři až pět let.

Britové řeší skutečnost, že zatímco na území Evropské unie žije pouze milion dvě stě tisíc občanů ostrovního království, opačné číslo je tři miliony a dvě stě tisíc. Právě tento nepoměr a migrační vlny do Velké Británie byly hlavní motivací voličů při hlasování o brexitu. Zároveň trend z poslední doby mluví o úpadku zájmu občanů EU o život ve Spojeném království.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:38 čtvrtek 4. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5