Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Klausův muž Macinka pálí do ČT: Fridrichová je gestapačka, vytrhává slova z kontextu

    Klausův muž Petr Macinka se pustil do Nory Fridrichové a reportáže pořadu 168 hodin. | foto: reprofoto ČT

    Václav Klaus se stal jedním z posledních proruských mohykánů evropské politiky, takovými slovy uvedla reportáž svého pořadu 168 hodin na ČT moderátorka Nora Fridrichová. Následovalo několik minut „analýzy“ Klausových výroků, jichž se chytila ruská média a které mají údajně například zpochybňovat masakr v Buči. Reportáž je ale podle Klausova okolí manipulativní a poslepovaná z výroků, které jsou vytrženy z kontextu. Expres hovořil s blízkým spolupracovníkem exprezidenta Petrem Macinkou, jenž je zároveň tiskovým mluvčím jeho institutu. Ten se několikrát zostra pustil do České televize i samotné Nory Fridrichové a vysvětlil, jak Václav Klaus některé svoje výroky myslel a jaký je jeho vztah s ruskými médii.

    Co si o reportáži jako člověk mající blízko k Václavu Klausovi myslíte?

    Už dopředu jsem tušil, že chtějí proti Václavu Klausovi vyrobit něco „hrůzostrašného“. Ještě před vysíláním úterního rozhovoru na Frekvenci 1, z něhož v koláži antiklausovských výpadů účelově použili jeden krátký úryvek, přišel z České televize dotaz, zda by s Václavem Klausem nemohli pro pořad 168 hodin natočit rozhovor o protiruských sankcích a jejich dopadu. Nějak jsem si ale nevšiml, že by se ve výsledné reportáži slovo sankce vůbec objevilo.

    Třeba se jejich původní záměr po vyslechnutí rozhovoru na Frekvenci 1 změnil. To bývá běžný zásah editora.

    Prezident Klaus si v souvislosti s šílenou ruskou válkou na Ukrajině dovolil opakovaně volat po tom, aby se přestalo střílet do lidí a po dvou měsících se místo agresivního válčení konečně začalo vážně jednat o míru, což se nelíbí několika potrefeným komentátorům z hnutí Economia. Že se k nim přidá i Nora Fridrichová, která na dramatických obrázcích nezměrné lidské tragédie vesele vydělává, to se dalo čekat. Volání po míru se jí nehodí, ona by ráda ještě nějakou dobu bombardovala, aby pak měla o čem „humanitárně“ vysílat.

    Nora Fridrichová

    Podle vás tedy slova pana Klause byla vytržena z kontextu tak, aby to vypadalo, že nevystupuje proti Rusku, ale naopak?

    Vystřiháváním a opětovným slepováním krátkých výňatků z různých textů a rozhovorů se vždy dá stvořit úplně nový příběh. Tady bylo zadání jasné: Natočit silně „klausobijskou“ reportáž, ve které bude bývalý prezident vylíčen jako nejhorší člověk, který hájí barvy putinovského režimu. Vyrobit takovou reportáž není složité, uměl bych to taky, jen si nemyslím, že by to měla dělat zrovna veřejnoprávní televize. Odcituji několik jiných vteřin, které v rozhovoru pro Frekvenci 1 sice také zazněly, ale které Fridrichová pro svoji maňáskovou show nevyužila, neboť jí do konceptu „Klaus je určitě skoro horší než Putin“ nezapadaly: „Rezolutně tuto válku považuji za neštěstí. Odmítám ji a nemám k tomu, co pozitivního bych řekl. Nemyslím, že je možné ji něčím ospravedlňovat. Válka je zlo.“

    Ovšem věta, že některé obrázky mohou být zinscenované, v rádiu od Václava Klause zazněla. Všichni jsme ji slyšeli.

    A co je na tom? Prezident řekl, když se ho ptali na hrozivé obrázky z Buči, že se neživí tím, že by tyto obrázky sledoval, ale že jsou určitě tragické. Dodal, že by bylo dobré vědět, co z toho je skutečně autentická fotografie a co z toho nastylizovaná propaganda.

    Podle něj Ukrajina hrůzy ruské armády přikresluje?

    V každé válce si vše trochu přibarvují všechny strany. Komentátor jednoho obecně, a dokonce i našimi zuřivými pravdoláskaři přijímaného českého časopisu napsal na téma Buča výstižný článek, který ukončil větou: „Pokud ty nejdrásavější zprávy z Ukrajiny jsou čistá pravda, bude to první válka za velmi dlouhou dobu, co si sympatičtější ‚naše‘ strana nepomáhá dobře míněnou lží. Není to jedno? Není. Pokud je skutečnost strašná už tak, bylo by pro ni urážkou, kdybychom ji ještě přibarvovali.“

    Ale čím by mohli přikreslovat obrázky mrtvol rozesetých po silnici?

    Mrtvoly na ulicích jsou šílená tragédie, ale vzpomeňte na story, která ty hrozivé obrázky doprovázela. Byla to zpráva ze 4. dubna o odkrytí masového hrobu, který u bílého kostela v Buči odhalil satelit. Jenže asi tři týdny předtím přinesly britské servery BBC (14. března) a Daily Mail (17. března) fotografie, a dokonce i video, jak tento stejný masový hrob kopou sami Ukrajinci a pohřbívají do něho své padlé. Ať tak, či onak, je to otřesné, co se děje, určitě jsou tam pohřbení Ukrajinci, které ve válce zabili Rusové, přesto ale logika této historky o šokujícím objevení nového masového hrobu, jak nám byla prezentována, nefunguje úplně na sto procent. Daily Mail ani BBC nejsou žádné dezinformační servery, natož nějaká ruská propaganda.

    V reportáži České televize se objevily také úryvky z textu, kde Václav Klaus mluví o tom, že láska k Ukrajincům je falešná a že má pouze zakrývat nenávist Čechů k Rusku.

    Opět jedna větička, byť trefná, z rozsáhlého textu, jemuž se nikdo z České televize nesnažil ani trochu porozumět. Řeknete-li „B“, aniž byste předtím uvedli i „A“, pak vše najednou vyznívá úplně jinak. Fridrichová vsází na to, že dostatečně vycvičeného diváka už ani nenapadne, aby si to dohledal celé. Posuďte sami, jak moc je to „nepřijatelné“, když najednou čtete o tři věty navíc: „Vždycky jsem se strašně styděl za to, jak Češi jednali s ukrajinskými, legálními či nelegálními, migranty pracujícími u nás. Teď najednou ze všech přímo tryská láska k Ukrajině a Ukrajincům. Není tato láska jenom zástěrkou nenávisti k Rusku? (...) Nenávist k někomu je špatným a chatrným motivem lásky k někomu jinému. Pomocí lásky anebo nenávisti se tragická situace na Ukrajině vyřešit nedá. Musí nastoupit rozum a chladný pragmatismus.“

    Václav Klaus, bývalý prezident

    Co námitka, že Václav Klaus ve svých textech využívá argumentaci Kremlu? Česká televize citovala například výroky ruského ministra obrany Šojgua, o nichž tvrdila, že zní podobně.

    Je to umělé roubování významu výroků ruských představitelů do výňatků z textu Václava Klause ve snaze vzbudit dojem, že jde o přejímání notiček snad až z Kremlu. Jde o dokonalou ukázku zaslepenosti a vrcholové demagogie Fridrichové a spol. To je opravdu nejhorší ostuda, která se od pádu komunismu dostala do vysílání hlavního programu České televize. Být jejím ředitelem, propadnu se hanbou. Zběsilý ruský podvůdce Šojgu v reportáži ČT neurčitě říká, že to je Západ, kdo dělá aktivně vše pro to, aby se tato válka prodloužila. Jenže Václav Klaus naopak vyčítá Západu nepřijatelnou pasivitu. Kritizuje představitele západních mocností, že se chovají liknavě a nijak se neženou do vážných mírových jednání. Jako by jim vůbec nešlo o to, aby tato válka okamžitě skončila nebo aby konečně alespoň nastalo příměří.

    Václav Klaus v reportáži zmiňuje, že se s novinářem České televize bavit nehodlá. Proč?

    Prezident Klaus má většinou vůli na každý rozhovor přijít, má-li alespoň trochu pocit, že se tam jde bavit o věcech vážně. Fakt ale nemá žádnou povinnost vybavovat se s každým, kdo na něho vyskočí zpoza rohu rovnou se zapnutou kamerou ve snaze o desetivteřinový úlovek. Takový zuřivý reportér nechť si po Praze honí aktivní politiky a vysoké státní úředníky, kteří jsou placeni z našich daní a kteří jsou zodpovědní za vyhazování miliard z veřejných peněz. 

    Rozumím, ale pořád jde o exprezidenta, který se k politice veřejně vyjadřuje.

    Je to ale osmdesátiletý člověk, který nikam nekandiduje, který již pětadvacet let stojí mimo jakoukoli vládní roli a devět let mimo funkci prezidenta republiky. Má veřejnoprávní televize opravdu zapotřebí vůči němu praktikovat tento nedůstojný, štvavý a agresivní styl? Všechna ostatní velká média to chápou, přistupují k vážným věcem vážně a hlavně k lidem lidsky. Jediná ČT si u nás hraje na veřejnoprávního normalizátora, zatímco tým jejích publicistických reportérů oplývá čím dál většími hulváty. Nedivím se Václavu Klausovi, když na dotčeném záznamu říká, že nemá zájem o Českou televizi.

    Takže s ČT vůbec nespolupracujete?

    Občas se stává, že někdo z ČT zavolá, jestli by třeba Václav Klaus nepřišel do pozdně večerního pořadu Události, komentáře. Pan prezident už při svém věku a v postavení politika ve výslužbě, jemuž bezprostředně o žádný souboj s politickými protivníky z parlamentu nejde, nemá potřebu plahočit se po nocích po televizních studiích a utápět svůj drahocenný čas ve zbytečných debatách s málo chápajícími spoludiskutéry. Radši jdeme na pivo.

    Takže nespolupracujete.

    On se sice většinou nakonec přesvědčit nechá, ale ani to nemusí stačit. Naposledy, bylo to asi před měsícem, jsem potvrdil České televizi, že Václav Klaus přijde do Událostí, komentářů diskutovat s Miroslavem Kalouskem. Sám jsem si od toho sliboval výživnou podívanou. Pro televizi (ale asi hlavně pro Kalouska) bylo potvrzení účasti Václava Klause takové překvapení, že dramaturgie raději z údajných technických důvodů rozhovor nakonec sama zrušila. Kalousek se pak ve vysílání stejného pořadu na stejné téma objevil asi o dva dny později, Václava Klause se už ale raději neptali, jestli by přišel. To bylo opravdu legrační. Pikantních momentů týkajících se dětinského přístupu České televize vůči nám je více. 

    Například?

    Například když Václav Moravec v pořadu, který vlastní, dramaticky rozebíral, proč Václav Klaus při projevu k svátku 28. října neměl nasazenou roušku. Přitom projev samotný ČT ani neodvysílala. Všechna ostatní velká média u toho byla a projev bývalého dvojnásobného prezidenta republiky, dvojnásobného předsedy vlády, někdejšího předsedy Sněmovny a federálního ministra financí Václava Klause k nejvýznamnějšímu státnímu svátku České republiky zaznamenala. Česká televize je zde asi jen pro někoho. A jak se ukazuje na příkladu Fridrichové a Moravce, je tady často jen „proti někomu“.

    Václav Klaus před oslavou na Pražském hradě

    Dobře a jaký je vztah Václava Klause k ruským médiím?

    Naprosto nulový, absolutně se jimi nezabývá. Ruská média očividně sledují jen někteří lidé z České televize, aby si pomocí toho, o kom a o čem se v nich píše, mohli vyřizovat účty s vnitřním nepřítelem, kterého u nás dlouhodobě sami vyrábí. Je ale pravda, že se ruská média o názory Václava Klause zajímají. Nevidím na tom vůbec nic špatného. Přál bych si, aby se někdy zahraniční média zajímala třeba i o názory Markéty Pekarové Adamové nebo senátorky Němcové. Bohužel se to nikdy nestane, neboť většina politiků tohoto typu nemá názory vůbec žádné. Mají jen své účty na Twitteru, kam navíc beztak většinou přispívají jen jejich PR poradci.

    Kontaktují vás často ruská média s žádostmi o rozhovor nebo o vyjádření Václava Klause?

    Na celé planetě podle mě neexistuje člověk, který by odmítl více žádostí o rozhovor od ruských médií než já za svoji kariéru tiskového mluvčího. Bez nadsázky jde o desítky, možná stovky žádostí, které skončily v koši, protože prezident Klaus neměl zájem vyhovět ani jediné z nich. Ukažte mi nějakého politika, kterému nabídnou rozhovor v televizi se sto miliony diváků a on řekne „ne“. Václav Klaus řekl „ne“ vždy.

    Nikdy se nebavil s žádným ruským médiem?

    Ruským médiím poskytl za celou tu dobu pouze asi jen dvě interview, a to při příležitosti své účasti na některé z ekonomických konferencí v Rusku, kde vystupoval jako jeden z hlavních řečníků. Oba tyto rozhovory byly pro silně protiputinovské a dnes již bohužel definitivně rozprášené rádio Echo Moskvy. To bylo od něho vyloženě ukázkové „hájení barev Putinova režimu“, že, soudružko Noro...

    Reportáž je ale plná výstřižků z ruských novin, které Václava Klause citují.

    Prezident Klaus platí za politickou těžkou váhu nejen u nás, ale i v cizině. Často se stává, že i když je mimo aktivní politiku, jeho komentář, který v České republice otiskne nějaký velký deník, vyjde následně třeba ve Švýcarsku, v Německu, koluje po Americe, objeví se v Maďarsku, zrodí se i jeho francouzský překlad, dokonce ho čas od času vidíme i v arabštině. A že ruská ambasáda v Praze čte noviny a co se jim hodí, hned překládá do ruštiny, posílá do Kremlu a do jemu podřízených tiskových agentur, tomu tak bylo vždy a vždy i bude, jakkoli to může pocuchat nervy aktivistů typu Fridrichové nebo Fendrycha. My to samozřejmě nesledujeme, ale jestli je špatně, když ruské noviny kopírují obsah toho, co píše u nás třeba MF Dnes, to má asi Andrej Babiš u kádrovačky Nory zaděláno na velký problém.

    Noru Fridrichovou zmiňujete v rozhovoru několikrát, je mezi vámi nějaký osobní problém?

    Vyrábět manipulativní materiál o lidech, které nenávidí, to je klasický modus operandi Nory Fridrichové. Nenávidí Babiše, tak udělá sérii spekulativních reportáží o tom, co kde všechno možná ukradl a jak proti němu stávkuje milionová klimatická Letná. Nesnáší Okamuru, a tak její vlčáci organizovaně nahánějí slabší kusy ze stáda SPD. Je jí odporný Miloš Zeman a jeho blízcí úředníci, a tak se na příkaz vůdkyně Nory reportéři veřejnoprávní televize málem přehrabují v odpadcích, které do popelnice vynáší Alex Mynářová. A stejně to má s Václavem Klausem: Nenávidíme ho, ale vlastníme kousek vysílacího času České televize, tak ho čas od času musíme poplivat. Fridrichová tímto svým namyšleným arogantním přístupem devastuje poslední zbytky veřejnoprávního étosu, který ČT kdysi měla, než si ji definitivně přisvojila nedotknutelná skupinka fanatiků okolo ní a Václava Moravce. Zkuste proti nim něco namítnout a pošlou vám před dům bivakovat své publicistické gestapo, i když pro ně třeba zrovna pracujete jako jejich generální ředitel.

    Zeptám se ještě jednou, je v tom něco osobního? Protože jsem si všiml třeba parodující koláže, kterou jste vůči ní zveřejnil.

    Na hrubý pytel patří hrubá záplata. V tom není nic osobního. Když se někdo chová jako prase, nemám ani já žádný problém se k němu chovat jako k praseti... Koláž, která běhá po sociálních sítích, na níž je Fridrichová vyobrazena jako legendární vedoucí severokorejského zpravodajství Ri Čchun-hi, je mimořádně trefná. Až jednou bude mít Fridrichová ten svůj pořad několikahodinový a reprízovat jej budou každý celý den, stane se určitě i vysílání České televize stejně informačně bohaté a kvalitní, jako ho vybudovala paní Ri v té KLDR.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 2:37 pátek 26. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      769
    • Trapas
      67
    • Haha
      30
    • Tvl
      15
    • Cože
      12
    • Sladký
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...