Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ruští zajatci? Půjdou do tábora a budou pomáhat s opevněním, říká generál Šedivý

    Bývalý armádní generál Jiří Šedivý promluvil o tom, co čeká ruské zajatce na Ukrajině. | foto: Twitter

    Putin plánoval rychlý úder a převzetí moci nad Ukrajinou, jenže ta už několik dní ruské armádě vzdoruje a přináší jí velké ztráty. Značná část vojáků padla do zajetí a Ukrajinci zvolili zajímavou taktiku, jak podlomit morálku okupantů: zajatce, povětšinou mladé chlapce se slzami na krajíčku, natáčejí a ukazují světu. Co s nimi bude? Podle generála Jiřího Šedivého se kruté pomsty bát nemusí, vpád na Ukrajinu si ale budou muset odpracovat. Samozřejmě záleží hlavně na tom, jak válka dopadne.

    Expres.cz v posledních dnech informoval o fenoménu Putinovy války, kterým se stala videa zajatců, bezprostředně vyslýchaných a konfrontovaných ukrajinskými vojáky. Některým ruským mládencům půjčují Ukrajinci telefony, aby mohli zavolat rodičům a informovat je, že padli do zajetí.

    „Když zavolá syn ze zajetí, rodičům v Rusku to zaprvé ukáže, že byl vystaven smrtelnému nebezpečí, což je obrovsky varující. Zároveň mohou být klidní, že už se dál nebude na bojích podílet a je v bezpečí. Je to především psychologická hra na ruskou společnost, vzkaz, který říká: Nechte toho, vraťte se zpátky, riskujete životy svých dětí,“ míní někdejší generál české armády Jiří Šedivý.

    Vojenskému odborníkovi jsme zavolali, abychom se ho zeptali, co podle jeho zkušeností ruské zajatce čeká.

    „Zaprvé budou pochopitelně internováni a odzbrojeni, to je automatické. Budou soustředěni v táborech a otázkou je, jak se Ukrajina rozhodne, že s nimi naloží. Pokud je to možné, jsou zajatci využíváni většinou na nějaké opevňovací práce. Anebo na obnovování infrastruktury a podobně, na což je ale pochopitelně na Ukrajině zatím moc brzy. Teď je zkrátka hlavní je nepustit k tomu, aby vzali do ruky zbraň a šli zase válčit,“ popisuje Šedivý.

    Paradoxně tak možná právě mladí Rusové svým dílem přispívají k tomu, že se už několik dní ukrajinské armádě daří bránit Kyjev, Charkov a další města.

    Že by se zajatci mohli stát obětí msty a násilí, si generál Šedivý nemyslí, byť to nevylučuje.

    „Vyloučené to není. Pokud vám někdo zabije někoho z rodiny, pochopitelně příslušníka té armády, která se dopustila takového činu, nevnímáte dobře. Většinou ale vojáci, zejména u nás v civilizované části světa, svoje emoce umí krotit. Samozřejmě dochází k nějakým slovním výpadům, to asi ano. Nemyslím ale, že by docházelo k nějakému systematickému ubližování,“ říká bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

    Co přijde po válce, je podle Šedivého předčasné predikovat. Zajatci se ale pravděpodobně do svých rodných zemí vrátí. Je vyloučeno, že by například skončili ve vězení.

    „To se u vojáků nedělá. Zaprvé, pokud bude Ukrajina na straně vítěze, mohou být ruští zajatci vyměněni za zajaté ukrajinské vojáky. Například sto Ukrajinců za sto Rusů. To je jedna z variant. Druhá je, že v té zemi budou muset nějakou dobu zůstat a podílet se na její obnově. Pak záleží na politickém rozhodnutí, po jaké době budou propuštěni zpět. Ale do vězení vojáci nechodí, to by se museli dopustit nějakého válečného zločinu,“ odmítá Šedivý.

    Zeptali jsme se také na to, zda je skutečně možné, že ruští vojáci do poslední chvíle nevěděli, že budou vysláni na Ukrajinu. A že zřejmě, jak tvrdí i nezisková organizace Matky ruských vojáků, byli k podepsání smlouvy o nasazení donuceni násilím.

    „Rusové vždy říkali, že to je cvičení, nikoliv příprava na válku. Je logické, že to uplatňovali i vůči svým lidem, aby nesnižovali morálku těch vojáků. Neznám sice přesně ruskou ústavu, ale myslím, že to bude podobně jako u nás, že voják základní vojenské služby nemůže být vyslán do války bez nějakého důvodu. Určitě na ně ale zatlačili tak, aby si v budoucnu nemohli stěžovat, že tam byli vysláni z moci úřední, ale že se pro to jako profesionální vojáci rozhodli sami,“ myslí si Šedivý. 

    Je podle něj každopádně znát, že jsou ruští vojáci, kteří se podle všeho Ukrajinců například ptají, kde by mohli natankovat, nezkušení, neznalí a že celá akce nebyla vůbec dobře připravena.

    „Svědčí to o tom, že to bylo špatně naplánované. Rusům nefunguje součinnost ani logistika, je to tragédie. Vidíte, že ti vojáci jsou naivní, nevědí, do jakého prostředí jdou. Přece když je tam válka, nemohou po místních, kteří jsou nepřátelsky naladěni, chtít pohonné hmoty. Samotný fakt, že jim dochází palivo, ukazuje na to, že to Rusové podcenili. A je zřejmé, že to jsou skutečně vojáci základní vojenské služby,“ uzavírá generál.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:07 středa 29. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      11
    • Tvl
      4
    • Haha
      2
    • Trapas
      2
    • Cože
      1
    • Sladký
      1