Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sluníčková reportáž ČT: Pochody za třicítku jsou boží! Žádní ekoteroristé, maminky s dětmi

    Pochod aktivistů, kteří chtějí třicítku pro Prahu. | foto: Pavel Dvořák, Tilen Vajt

    Samé úsměvy a mávání do kamery. Šest různých řečníků a jejich monology o tom, že auta škodí, měla by z centra zmizet a všude jinde jezdit maximálně třicítkou. Dramatická hudba ve chvíli, kdy se objeví záběry z dopravní špičky v Praze. A hlavně žádný prostor pro druhou stranu, už vůbec ne pro hnutí 120 pro Prahu, jehož členové na všechny demonstrace chodí od začátku. Takto vypadá reportáž České televize o blokádách pražské dopravy zelenými aktivisty, část z nich se přitom hlásí k organizaci, která je v Británii na seznamu teroristických skupin.

    Z reportáže pořadu „Nedej se“, která byla odvysílána na ČT2, to skoro až vypadá, že Pražané žijí v kouzelné harmonii a shodě na tom, že auta do centra nepatří. A že i v jiných částech města by měla mít povolenou rychlost maximálně 30 km/h.

    Realita je trochu jiná. Zelení aktivisté, hlásící se mimo jiné k extremistickému hnutí Extinction Rebellion, už měsíce terorizují a šikanují pražské řidiče. Odmítají dialog, zkrátka se sejdou a zablokují dopravu, třeba na vytížené magistrále. To vše podlým způsobem, ve špičkách, kdy se lidé vracejí z práce. Kvůli tomu s nimi ostatně razantně utnul vyjednávání pražský primátor Bohuslav Svoboda.

    Jenže nic takového v reportáži České televize ani náznakem nezaznívá. Pochody jsou prezentovány jako mírumilovný happening, kterého se účastní čím dál více maminek a tatínků s dětmi či třeba seniorů. Tvůrce pořadu Martin Marek v diskuzi pod vlastním příspěvkem sice schytává kritiku, kontruje ale tím, že si lidé mají zjistit rozdíl mezi zpravodajstvím a publicistikou.

    Před kamerou se postupně vystřídá šest řečníků, každý přidá svůj názor na to, proč by měla auta z centra Prahy zmizet. Vedle představitele hnutí Poslední generace Michala Pecha či zastupitele za Zelené Matěje Žaloudka je mezi nimi také Arne Springorum, podmínkou trestaný Němec, který vlastní několik neziskovek a pochody za třicítku pořádá.

    Ten lámanou češtinou na kameru České televize vysvětluje, jak by to mělo na českých silnicích vypadat.

    „Lidé umírají při dopravních nehodách a je to úplně zbytečně. Tady stejně rychleji než třicítkou to město neprojedete. Klidně ať si jezdí padesátkou po půlnoci, to nikomu nevadí. Výjimky tam mohou být, ale hlavně mysleme na lidi, kteří tu bydlí. Politici mají šanci ukázat, že to tady s naší budoucností myslí vážně,“ poučil německý aktivista Pražany.

    Demonstranty za třicítku vede Němec spojovaný s hnutím Extinction Rebellion (na kole).

    V průběhu reportáže se ozývá veselá hudba, doprovázející záběry z pochodu aktivistů. Naopak velice tajemná a vážná hudba se spustí ve chvíli, kdy kamera zabírá auta v koloně. Jinak je ale vše sluncem zalito, prostor za celou dobu nedostává ani jeden jediný odpůrce aktivistů, jediný pražský řidič ani žádný z chlapců, kteří se hlásí k hnutí 120 pro Prahu.

    „Stodvacítkáři“ se přitom účastní pravidelně všech pochodů a podle svých slov jdou „nesmyslem proti nesmyslu“. Chovají se ukázkově, nezasahují do vozovky, nevytvářejí konflikty. Posledně si na ně naopak chtěl vyšlápnout jeden z ekologických aktivistů.

    „Tak hele, Česká televize, kde je nějaký pořad nebo reportáž o nás? Poslední generace pořád klade požadavky, v tom je asi kouzlo jejich úspěchu, takže my požadujeme, aby o nás byla natočena reportáž a komentátorem by mohl být pan Jakub Železný. A prosím, neposílejte toho kameramana, co dělá raději gymnastiku, než aby byl kdokoliv z nás vidět,“ okomentovali sarkasticky zástupci „rychlé generace“.

    Skutečně, řada záběrů v reportáži pochází z pochodu, na který se byla před několika týdny podívat i redakce Expresu. Stodvacítkáři doprovázeli téměř celou demonstraci, nelze je ale zahlédnout na jediném záběru České televize. Jedná se přitom o hnutí, které má na sociálních sítích mnohem větší podporu než Poslední generace, hlásí se k němu dokonce i někdejší závodník formule 3 a podnikatel Filip Turek.

    Ani tak veřejnoprávní televizi nestáli za jediný záběr.

    „Česká televize na ty pochody chodí a nikdy jsme se ani na vteřinu neobjevili v žádné jejich reportáži. Všímáme si dokonce, že jejich kameraman před námi vždy uhýbá kamerou. Já nejsem absolutně žádný rajchlovec a nikdy jsem nevěřil řečem o tom, jak je ČT neobjektivní, ale když to vidím...,“ řekl nám už tehdy jeden ze zástupců stodvacítky.

    Zelení aktivisté jsou odhodláni vytrvat a i nadále blokovat Prahu v dopravních špičkách týden co týden, dokud politiky nedotlačí k plošnému zavedení třicítky. Zřejmě se tak můžeme těšit na spoustu dalších veselých reportáží!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 3:05 čtvrtek 14. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Trapas
      16
    • Haha
      12
    • Cože
      11
    • Tvl
      6
    • Sladký
      5