Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Velký Expres souboj svařáků: Kde se lépe pije, v Praze nebo v Brně?

    Svařák je tradičním nápojem vánočních trhů. Expres pro vás otestoval, zda chutná lépe v Praze nebo v Brně. | foto: koláž Expres.cz

    K vánočním trhům bezpochyby patří i nějaká ta sklenka na zahřátí. Na výběr je svařák, punč nebo nějaká další z četných variací na sváteční horké alkoholické nápoje. Expres.cz se rozhodl nezaměřovat se jen na hlavní město a podrobit testu jak Prahu, tak Brno. Zvítězí ve svařákovém testu Čechy nebo Morava?

    Fotogalerie

    V dalším z řady testů jsme se na Expresu rozhodli pro porovnání české a moravské metropole.

    Praha a Brno spolu tradičně soupeří o prvenství v čemkoliv, v čem se jen soupeřit dá. Proč by tedy tekuté pochoutky z vánočních trhů měly být výjimkou.

    Rozhodli jsme se tento test koncipovat tak, že v obou městech ochutnáme co nejvíce z nabízených horkých alkoholických nápojů. Test se tedy neomezuje pouze na svařené víno, ale porovnává i různé druhy punče, horké medoviny a další vánoční speciality.

    Ochutnávka začala v Praze, konkrétně na Václavském a Staroměstském náměstí, kde se nachází ty největší a zároveň nejnavštěvovanější vánoční trhy ve městě. Hned na začátku na nás ale čekalo první velké zklamání testu.

    Pražské trhy se rozhodly zaštítit se centrálním provozovatelem. Jak na Václaváku, tak na Staromáku tedy zhruba 90% všech prodejců tvoří stánky s jednotnou grafikou, jednotnými cenami a bohužel i jednotnou nabídkou a jednotným svařákem.

    Nabídka svařáků je na pražských trzích chudší než Vánoce dětí v sirotčinci. Na „výběr“ je zde svařené víno červené za 50Kč. Je očividné, že provozovateli jde primárně o co nejnižší cenu na nákupu vína a surovin a co nejvyšší prodejní cenu, tedy ve finále cílem je spíše zisk nežli spokojený zákazník.

    Víno z pražských trhů dostanete stejné jak pod koněm, tak pod orlojem. Podle chuti se jedná o ohřáté červené polosladké víno nevalné kvality, v němž je přidáno instantní rozpustné svařákové koření. Výsledkem je tedy přeslazený nápoj s umělou chutí koření, který je na zahřátí sice uspokojivý, nicméně více než jednu porci nemůžeme doporučit.

    Jeden z mnoha identických stánků v Praze, konkrétně ve spodní části Václaváku.

    Co se servírování týče, v Praze dostanete svařák téměř výhradně v měkkých plastových termokelímcích. Výjimku tvoří jeden stánek v horní části Václaváku, kde je možnost si za 70Kč koupit hrneček s tím, že část výtěžku půjde na charitativní účely.

    Ať se rozhodnete si v Praze v centru dát svařák téměř kdekoliv, nejspíše narazíte na jeden z těchto stánků s vínem nevalných kvalit.

    Pomineme-li centrálním provozovatelem provozované stánky, najdeme v Praze i pár lepších variant, kde si dát svařák. Doporučit jde třeba ten na Náměstí Míru, který je připraven z na první ochutnání lepšího vína nebo ten, který se prodává ve střední části Václavského náměstí. Zde mají dokonce i variantu z bílého vína (obě za 50Kč) a informace o složení obou druhů včetně odrůdy vína a použitých přísad.

    I kulaté stánky na Staromáku mají stejného provozovatele a bohužel i stejně špatný svařák.

    Pražským vítězem, který konkurenci předhání o rozdíl několika tříd, je stánek s tradičním moravským punčem ve spodní části Václaváku. Na výběr je zde 10 různých variant červeného i bílého punče v cenách od 40 do 45Kč.

    Jedna z mála výjimek svařák mimo centrálního provozovatele pražských vánočních trhů.

    Jednotlivé varianty se od sebe liší tím, co je do samotného svařáku přidáno. Na výběr je z variace likérů a ovoce. Ochutnali jsme červený švestkový punč s přidanou slivovicí a sušenými švestkami a bílý amaretto punč s mandlovým likérem, mandlemi a rozinkami. Oba stály 55Kč.

    Nejlepší svařáky v Praze dělají na Můstku ve stánku Tradiční moravský punč. Do vína přidávají likéry a ovoce a mají na výběr z deseti druhů.

    Švestkový punč se vyznačoval výraznou chutí pečených švestek. Obzvláště sušené ovoce, které šlo sníst po vypití punče bylo lahodné. To samé platí i pro bílou amaretto variantu.

    Mandlový likér vytvořil bílému svařáku příjemné podtóny a nejvíce si člověk pochutnal na rozinkách a mandlích nasáklých chutí nápoje.

    Do tradičních moravských punčů na Můstku přidává sympatický prodejce alkohol a ovoce.

    Stánek nabízí i variantu sestavit si vlastní druh punče, zde se experimentům meze nekladou, za sebe doporučujeme červený svařák s panákem brandy, sušenými švestkami a kompotovanou hruškou a jahodami, který vyjde na 70Kč. Nabízí se rovněž možnost nechat si připravit dvojnásobnou porci, tedy 0,4l kteréhokoliv z punčů.

    Jeden z mnoha stánků se svařákem v Brně na Zelném trhu. Udávat z jakého vína je svařák uvařen a jaké je použito koření je v Brně standard.

    Jakkoliv je výběr v Praze velmi slabý a musí ho zachraňovat moravský stánek, tak po přesunu do Brna nastává spíše dilema, co všechno ochutnat, aniž by se člověk výrazně opil.

    Předesíláme, že ochutnat všechno ze zdejší nabídky a zůstat zcela střízlivý je mimo lidské možnosti.

    Brno kromě svařáků, většinou s deklarovanou odrůdou vína (přeci jen jsme na Moravě, kde se na kvalitu vína mnohem více dbá) nabízí i různé varianty horké medoviny a hlavně místní specialitu, kterou v Praze nenajdeme, takzvaný turbomošt. Jestli něco stojí za ochutnání, tak je to právě on.

    Svařák v Brně si vychutnáte z pěkných keramických hrníčků. Můžete je oproti záloze buď vrátit nebo si je nechat jako suvenýr.

    Brněnská část ochutnávky proběhla na Zelném trhu a náměstí Svobody, což jsou zhruba ekvivalenty pražských lokalit. Kvalitou i nabídkou však Brno Prahu válcuje na celé čáře.

    Prvním ochutnávaným vzorkem byla horká medovina za 60Kč. Na rozdíl od té pražské, která chutnala naředěně byla brněnská medovina skutečně medové chuti a z kvalitních surovin. Stánek prodával medovinu ze Slovenska, jenž dokonce vyhrála celosvětovou soutěž.

    Medovina prodávaná v Brně je prý nejlepší na světě. Lepší než v Praze je tedy určitě.

    Hlavním plusem brněnských trhů je to, že nápoje se nedávají v ubohých plastových kelímcích, ale buď ve vratných kelímcích z tvrdého plastu s vánoční grafikou nebo z kvalitních keramických hrníčků. Za ty se zaplatí záloha (40Kč za kelímek, 70Kč za hrneček) a po konzumaci se buď vrátí nebo si je může člověk ponechat jako suvenýr.

    Brno se tak dostává na úroveň Vánočních trhů např. v Norimberku, Vídni nebo Drážďanech, kde je toto již dlouholetou tradicí.

    Praha s měkkými plastovými kelímky nedokázala opustit minulé století, nehledě na zátěž životního prostředí.

    Turbomošt je brněnskou specialitou, kterou se sem vyplatí zajet ochutnat. horký jablečný mošt s alkoholem chutná ve všech podobách a v mnoha ohledech překonává i tradiční svařené víno.

    Na náměstí Svobody se nachází stánek tradičního moravského svařáku, nabídka kopíruje tu pražskou a i kvalita nápojů je na stejné úrovni. Oproti Praze ale v Brně naleznou moravské punče konkurenci a to u stánků s turbomoštem. Za zmínku stojí rovněž nápoj nazývaný Mamlas.

    Jedná se o kombinaci svařáku, horké medoviny a rumu, servíruje se s plátkem citronu a za 40Kč chutná moc dobře. Zajímavostí je rovněž svařák za 45Kč, kde není žádné koření, ale do teplého vína je jen přidaný bezový sirup.

    Turbomošt jako moravská specialita je ohřátým jablečným moštem obohaceným o panáka tvrdého alkoholu. Základní varianta za 45Kč obsahuje jablkovici, dále mají za 55Kč variantu s irskou whisky, malinovou a grepovou vodkou, Jägermeisterem nebo rumem. V rámci kvality testu jsme ochutnali všechny a všechny stály za to.

    Potulný pěvec s flašinetem a malým zarputilým psíkem. Nejspíše brněnský kolorit. Zážitek z konzumace teplých alkoholických nápojů umocňuje znamenitě.

    Naším osobním favoritem byla varianta s ochucenou vodkou. Malinová verze byla příjemně ovocná a té grepové se právem přezdívá „nejlepší drink na Svoboďáku“.

    Citrusová vodka se skvěle doplňuje s navinulým moštem a tak výsledná kombinace nejen zahřeje, ale i osvěží a není ve výsledku ani tak sladká.

    Pro fajnšmekry existuje i varianta s domácí zázvorovou limonádou. Nápoj příjemně šimrá na patře jako poctivý zázvorový čaj z čerstvého zázvoru. Zkusili jsme i nejtvrdší varianty s vysokostupňovými alkoholy, jednu s absinthem a druhou s tatranským čajem.

    Tradiční moravský punč najdeme v Praze i v Brně. Chutná dobře v obou městech.

    Turbomošt s absinthem není pro každého, ani ne tak kvůli síle samotného absinthu, ale kvůli jeho specifické chuti. Kdo má rád lékořici a anýz, ten si pochutná na chuti připomínající jablečnou hašlerku. Komu tato příchuť nechutná, tomu se bude ošklivit i celý turbomošt.

    Varianta s tatranským čajem je naproti tomu příjemně bylinková a chutná podobně jako verze s Jägermeisterem, jen o něco silnější.

    Sečteno podtrženo Brno vítězí na celé čáře a Praha by si z něj pro příští rok měla vzít příklad.

    Vánoční trhy na Moravě nejen že více ctí ducha Vánoc a nejsou jen pastí na turisty, ale ještě zde seženeme produkty lepší kvality, kterých je téměř nepřeberné množství. Zatímco v Praze můžeme s čistým svědomím doporučit jen jeden moravský stánek, v Brně prakticky nelze šlápnout vedle.

    Mamlas je další brněnskou specialitou, která chutná za méně peněz lépe, než téměř cokoliv, co koupíte v Praze.

    Je možná trochu s podivem, že Praha jako evropská metropole tak výrazně zaostává za vánočními trhy u našich německých a rakouských sousedů, kterým naopak Brno zdatně sekunduje. Na Moravě holt vánoční nápoje umí připravit mnohem lépe.A to přiznávám bez mučení i jako kovaný pragocentrik.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:22 čtvrtek 21. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      165
    • Tvl
      13
    • Cože
      12
    • Haha
      11
    • Trapas
      9
    • Sladký
      8