Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Česko? Byl jsem tam, samí rasisté! Zahraničí řeší „českého Floyda“, ozval se i europoslanec

    Smrt teplického narkomana romského původu začíná rezonovat i v zahraničí. Některá média, aktivisté, ale dokonce i politici začali případ srovnávat se smrtí Afroameričana George Floyda. Ten zemřel po zákroku policisty Dereka Chauvina, který mu více než devět minut ležel na krku. Ozval se dokonce i německý europoslanec za Stranu zelených, podle něhož je policejní násilí na Romech smutnou realitou!

    Žádný „český Floyd“, ale zákrok proti zdrogovanému recidivistovi, který ignoroval výzvy. 

    Tak policie zhodnotila případ, kdy teplický Rom zemřel krátce poté, co byl zpacifikován na zemi. Jeden z policistů mu přitom zaklekl na krk.

    Policie vyjádření doplnila videem, v němž muž nejprve leží polonahý na zemi a posléze mlátí do auta.

    Policejní verze se vůbec nezdá nejrůznějším aktivistům ze zahraničí. Ti o případu debatují na sociálních sítích a paralela s úmrtím George Floyda je podle nich zjevná.

    „Opravdu zoufalé tweety české policie, která tvrdí, že to nebyl žádný český Floyd. Pak ho nazývají recidivistou, který byl pod vlivem drog a mlátil do auta. Takže si zasloužil zemřít? A pak samozřejmě popírají, že by ho zabili,“ píše na Twitteru Andrew Stroehlein.

    Řeč je o novináři a aktivistovi, který působí jako evropský mediální ředitel Human Rights Watch, což je organizace často se stavící například za uprchlíky směřující do Evropy.

    Stroehlein se k případu vyjadřuje i nadále a kritizuje českou policii či ministra vnitra Jana Hamáčka, který se za ni postavil.

    „Policejní násilí na Romech je v Evropě smutnou realitou. Tento případ vyžaduje komplexní a transparentní vyšetřování!“ burcuje zase německý europoslanec Romeo Franz z Evropské strany zelených.

    Případ smrti teplického Roma ale rezonuje i ve Spojených státech.

    „Je legrační, že policie v Minneapolisu to o drogách tvrdila také, ale po roce se ukázalo, že lžou,“ napsala žena jménem Collette z Milwaukee, která reagovala na tweet novináře Christophera Millera ze serveru BuzzFeed News.

    Někteří cizinci také prohlašují, že rasismus vůči Romům je prý v Česku běžnou věcí.

    „Žil jsem chvíli v Česku před několika lety a protiromský rasismus je tam opravdu nechutný. Nejsem tímto případem překvapen,“ píše jistý Michael Evans z Washingtonu.

    A podobných komentářů přibývá, na případ z Teplic reagují i některá média. 

    Romští aktivisté aktuálně burcují k demonstracím v ulicích, na místě, kde muž zemřel, také vzniklo pietní místo. Objevila se tam dokonce i stuha s nápisem „Na romských životech záleží“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:23 středa 20. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      170
    • Trapas
      54
    • Tvl
      12
    • Super
      9
    • Cože
      9
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...