Šéfka SÚKL odmítá Hamáčkův útok, chce kvůli tomu mluvit s Babišem i Prymulou

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová se ostře vymezila vůči slovům Jana Hamáčka. Tomu se nelíbí, že ústav v pondělí oznámil, že Česká pošta při rozesílání respirátorů a roušek seniorům porušila zákon. Ministr vnitra dokonce zvažuje trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

SÚKL v pondělí oznámil, že Česká pošta porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. 

Státní podnik se hájil tím, že převzal ochranné pomůcky, nikoli zdravotnický materiál. Ministr vnitra Jan Hamáček poté uvedl, že ústav neměl kompetenci k provedení kontroly a zvažuje podání trestního oznámení na ústav kvůli šíření poplašné zprávy.

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová chce o distribuci jednorázových roušek a respirátorů Českou poštou co nejdříve mluvit s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou i premiérem Andrejem Babišem, uvedla pro Rádio Z

„Myslím, že je to naprosto bezprecedentní. Určitě nepřipustím, aby docházelo k vyhrožování našim zaměstnancům nebo snad vměšování do odborných činností SÚKL, které provádíme v souladu se zákonem,“ reagovala na Hamáčkovo vyjádření.

S Hamáčkem je podle ní jednání bezpředmětné, protože jí ministr vnitra sdělil, že veškeré záležitosti spojené s tímto případem hodlá řešit právní cestou. Bude proto o situaci informovat ministra zdravotnictví i premiéra a požádá je o schůzku v co nejbližším termínu.

„Bezprecedentní útok ministra Hamáčka vůči SÚKL mi nedává jinou možnost, než abych informovala nového pana ministra i pana premiéra a vysvětlila jim, že naše konání je v souladu se zákonem,“ řekla Storová Rádiu Z.

SÚKL je podle ní jedinou institucí, která může určit, co je a co není zdravotnický prostředek, o tom nemůže rozhodovat ministerstvo vnitra.

Z kontroly ústavu vyplynulo, že roušky a respirátory jsou zdravotnickým prostředkem, sami výrobci je tak označují. Nesmí být distribuované při porušení originálního obalu nebo bez informací od výrobce. Pošta by proto měla situaci napravit a odvrátit možná zdravotní rizika. 

Pět roušek, které pošta posílala v obálce, bylo vyňato z větších balení o padesáti kusech. Respirátor zase neměl informace v češtině a podle SÚKL nenese správné označení shody s evropskými normami CE. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:03 středa 20. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 25
  • 21
  • 21
  • 21
  • 20