Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Evakuace na univerzitě! Studenti se báli ozbrojeného spolužáka a točili mrazivá videa

    V budově Univerzity Hradec Králové na fakultě informatiky a managementu probíhá evakuace, to kvůli výhružnému e-mailu. Vyděšená studentka redakci Expresu sdělila, že se má podle jejich dostupných informací místě pohybovat student se zbraní, informaci ovšem policie nepotvrdila. Na škole studuje i modelka Kristýna Dušková, která točila události přímo z místa.

    Ve všech třech budovách Univerzity Hradec Králové v kampusu Na Soutoku v Hradecké ulici se odehrává rozsáhlý zásah policie. Evakuovány byly stovky studentů, na místě jsou desítky policistů, řekl ČTK mluvčí univerzity Jakub Novák. UHK je mezi několika vysokými školami, které dostaly anonymní e-mail, ve kterém pisatel vyhrožoval střelbou.

    „Na základě přijatého poznatku ve vztahu k výhružnému e-mailu jsme přistoupili k evakuaci studentů z Univerzity Hradec Králové v ulici Hradecká. Byla přerušena výuka, nyní probíhá kontrola celého areálu,“ řekla ČTK policejní mluvčí Iva Kormošová.

    V budovách UHK bylo možné zahlédnout uniformované policisty už dopoledne. „Policie ČR nás informovala o charakteru preventivních opatření, která přijala. Obratem jsme o situaci informovali všechny studující a zaměstnance,“ řekl dnes dopoledne ČTK Novák. Dopoledne podle něj UHK o žádném konkrétním bezpečnostním riziku neměla informaci.

    Na místě zasahuje policie

    Dopis došel do několika škol

    Policie dnes uvedla, že se zabývá případem anonymního e-mailu, ve kterém pisatel několika vysokým školám v zemi vyhrožoval střelbou. Policisté pátrají po pachateli a přijali bezpečnostní opatření, řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Uvedla, že e-mail přišel do Prahy a týkal se i několika dalších měst. Jednotlivá bezpečnostní opatření podle ní mají v daných místech na starosti krajská policejní ředitelství.

    Preventivní bezpečností opatření přijaly i některé univerzity, které anonymní výhružný e-mail neobdržely. Mezi nimi byla například Technická univerzita v Liberci. „Rektora o tom informoval krajský policejní ředitel, přesto policie pro jistotu univerzitu střeží a do kampusu poslala policejní hlídku,“ řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

    Podobně zareagovali také na Univerzitě Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. „E-mail uvedeného typu jsme neobdrželi, přesto bude Policie ČR ve spolupráci s Městskou policií ve Zlíně situaci preventivně monitorovat. Z bezpečnostních důvodů se budou policisté pohybovat v blízkosti univerzitních budov,“ uvedla mluvčí UTB Petra Svěráková.

    Na univerzitě probíhá evakuace, na místě je policie

    Není to poprvé

    Policisté na Univerzitě Karlově zasahovali v lednu, kdy je přivolali do budovy matematicko-fyzikální fakulty v Praze 8 k podezřele chovajícímu se studentovi, který měl s sebou velkou tašku. Nakonec se zjistilo, že v tašce byly knihy. Rozrušeného muže převezla sanitka do psychiatrické léčebny, podle policie se nedopustil protiprávního jednání.

    Při střelbě na Filozofické fakultě UK v centru Prahy loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, jenž byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

    Na místě zasahuje policie

    Aktuální dění

    Expres.cz získal svědectví přímo z Hradce.

    „Opravdu tam byl kluk se zbraní, hrozný, pane Bože, na naší fakultě,“ řekla Expresu místní studentka. Tato informace se ale nakonec neukázala být pravdivá a zřejmě šlo jen o pracující fantazii vyděšených studentů. Policie na místě totiž žádného pachatele podle dostupných informací nenalezla a ani nikoho nezadržela. Budovy fakulty následně označila za bezpečné.

    Z toho, co mezi sebou studenti sdíleli na studentských fórech pramenily informace o mladém muži, který si měl do školy přinést v kufru zbraň. Nikoho takového ale policie na místě nenašla. Mezi studenty byla i modelka Kristýna Dušková, která točila situaci na svoje sociální sítě.

    Kristýna Dušková na místní univerzitě studuje

    Fotogalerie