Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Znělo to jako poprava, nechci zemřít! Svědectví studentů z fakulty, kde se střílelo

    Svědectví studentů, kteří byli svědky hrůzné střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, odhalují dramatické okamžiky plné hrůzy a nejistoty. Mladí lidé se všemi způsoby snažili zachránit své životy a přitom pomáhali ostatním ve chvílích nesmírného stresu.

    Mnoho studentů se během střelby ukrylo v různých třídách, někteřích viseli ve vysoké výšce na římse. Jedním z nich je student, který napsal na sociální síť X: „Měl jsem štěstí, že jsem to přežil, ale umírat se mi nechce. Všem, kteří zůstali v budově, přeji hodně štěstí. Slyšeli jsme střelbu ve čtvrtém patře, a pokud to čtete... Byla to určitě vedlejší třída. Znělo to jako poprava. Když jsme uslyšeli výstřely, uzamkli jsme dveře a koordinovali, jak se chovat, kdyby střelec vstoupil. Postupně nás pak osvobozovala policie.“

    Další svědectví pochází od Maxe Šámala, studenta, který byl na budově v Celetné ulici. „Měl jsem právě hodinu a skončil jsem kolem dvou hodin. Když jsem opouštěl budovu, uviděl jsem skupinu civilních policistů s páskami, kteří mi nařídili okamžitě opustit budovu. Jak jsem vycházel, viděl jsem, že policisté před univerzitou již nesou samopaly.“

    „Pozoroval jsem muže na ochozu fakulty, který držel zbraň a střílel směrem k Mánesovu mostu s určitými prodlevami. Zůstal jsem uvnitř Rudolfina a pozoroval dění. Zůstal jsem u oken, abych byl v bezpečí. Později muž položil zbraň a odcházel směrem k vozovce, kde zbraň zůstala ležet u budovy Filozofické fakulty. Poté přišlo na místo mnoho lidí, nejsem si jistý, zda to byla policie. Sledoval jsem, jak policie evakuuje lidi z Filozofické fakulty, přičemž je vedla s rukama nad hlavou různými směry,“ uvedl ředitel Galerie Rudolfinum, Petr Nedoma, který sídlí na téhož náměstí.

    Prezident Petr Pavel vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. Na sociální síti X také poděkoval občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek. Prezidentská kancelář zároveň na téže síti uvedla, že se Pavel urychleně vrací ze služební cesty z Francie. Hned po návratu do Česka se setká s bezpečnostními složkami státu.

    Při dnešní střelbě v budově FF UK v centru Prahy zemřelo 11 lidí včetně útočníka, uvedla pražská záchranná služba na síti X. Devět lidí je vážně zraněných, dalších až šest osob utrpělo středně těžká zranění a deset lehká. Počty se ještě mohou měnit, upozornili záchranáři.

    „Na místo okamžitě vyrazilo velké množství posádek – dva lékaři, inspektor, speciál Fenix, pět posádek záchranářů. Na místě se pravděpodobně nachází větší množství zraněných osob. O typu a počtu zraněných zatím nemáme informace,“ uvedla pražská záchranná služba. Později doplnila, že je na místě 10 mrtvých, 9 vážně zraněných, 5 až 6 středě vážně zraněných, a do 10 lehce zraněných. „Počty se ještě mohou měnit,“ napsala síti X.

    Mrtvý je také útočník. Podle neověřených informací poté,co byl na střeše obklíčen polici, spáchal sebevraždu skokem ze střechy.

    „Střelec byl eliminován. Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných,“ oznámila policie na síti X.

    Fotogalerie