Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Střelec měl na Telegramu 1,5 tisíce sledujících. Aplikace je ideálním nástrojem k šíření násilí

    Telegram je třetí největší komunikační službou světa. Vyniká tím, že je na něm většina konverzací přísně anonymní, platforma nepodléhá kontrole ani regulacím a je tak ideálním nástrojem k šíření násilí a dezinformací. I proto je v některých zemích zakázána. Aplikace je ke stažení i v Čechách a deníček smrti si na ní měl vést i čtyřiadvacetiletý vrah David K., který střílel na pražské filozofické fakultě do spolužáků.

    Policie měla informace o tom, že se plánuje střelec z Hostouně zabít, masakru na filozofické fakultě přesto nezabránila. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že se pachatel zřejmě inspiroval vraždami ze zahraničí. Jedním z vrahů, které obdivoval, Ilnaz Renatovič Galjavijev, fantazíroval o násilí na sociální síti Telegram. Zřejmě i po jeho vzoru mohl český pachatel David K. jednat podobně.

    „Vždycky jsem chtěl vraždit, bylo mi jasné, že se ze mě jednou stane maniak. Poté, co střílel Ilnaz, jsem si uvědomil, že je mnohem výhodnější spáchat masovou než sériové vraždy. Ale Alinina maličkost přišla první,,“ stojí ve zprávách, které měl psát vrah na svém účtu.

    Na Telegramu si měl vést něco jako deník, ve kterém své vražedné plány popisoval. Pisatel uváděl, že nenávidí svět a přeje si způsobit co nejvíce bolesti. Dále se svěřoval s tím, že jej během jeho života všichni jen nenáviděli. Na povrch tak vyvstávají otázky, proč si nikdo jeho veřejných projevů na internetu nevšiml a proč nezasáhly ani příslušné orgány.

    Na Telegramu je možné kontaktovat lidi z blízkého okolí a zakládat nekontrolované skupiny. Chaty jsou z velké části anonymní, na platformě kvete i prostituce. Síť je velmi populární v Rusku, ale i mezi Ukrajinci, je v podstatě anonymnější verzí aplikací jako jsou WhatsApp či Messenger.

    Síť nemá sdílet informace s třetími stranami, tedy ani s úřady. Provoz Telegramu byl zakázán už třeba už v Brazílii. Provozovatel totiž neměl spolupracovat například při vyšetřování neonacistických skupin, které spolu na síti komunikovaly.

    Telegram je třetí největší komunikační službou světa. Aplikace, která je ke stažení i v Čechách má přes 700 milionů uživatelů. Za svého života na něm komunikoval třeba Jevgenij Prigožin, wagnerovci na něm mají veřejné skupiny dodnes. Obsah ovšem nepodléhá kontrole ani regulacím a snadno se tak na platformě šíří také dezinformace. Telegram je šifrovaný a pokud se nejedná o podezření na terorismus, administrátoři se státními složkami spíše nekomunikují.

    „Po sítích běhají odkazy na údajný telegramový kanál vraha. Dokonce policejní prezident nepřímo naznačil, že je skutečně jeho. Myslím, že je to fake,“ uvedl ale například novinář Ondřej Soukup, který se Rusku dlouhodobě věnuje a který upozornil na to, že se může jednat o falešný profil.

    „První post, datovaný 9. 12., kde autor píše „Tohle je můj deník o tom, jak jsem se rozhodl pro schoolshooting“, byl editován dnes v 16.55. Tedy v době, kdy střelec byl dvě hodiny po smrti. A 15 minut poté se odkaz na kanál dostal na veřejnost,“ uvádí s tím, že nesedí časy. Účet byl navíc veden v ruském slangu. Účet či skupina, kam měl vrah psát, měl mít navíc dle dostupných screenshotů neskutečných 1,5 tisíce sledujících.

    Fotogalerie