Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co odhalilo video ze zákroku na fakultě? Policie perfektně zvládla ošetření zraněných

    Další část záběrů z dramatického zákroku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zveřejnila policie během včerejší tiskové konference. To odhalilo, že si zvrácený střelec prostřelil hlavu právě kvůli tomu, že ho zasahující policisté během několika minut obklíčili a dostali ho na dostřel. A také jejich ukázkovou práci při prvotním ošetření ve chvíli, kdy na místě ještě nebyli zdravotníci.

    První část videa ukazuje průnik zásahové jednotky nejen do budovy Filozofické fakulty, ale také do vedlejšího hotelu. Policisté vystoupali do jeho nejvyšších pater, jeden z nich zaujal pozici u okna a střelce zaměřil.

    Právě to byl okamžik, který pro vyzbrojeného studenta znamenal konečnou.

    „Mám ho. (...) Vzdává se. Zvedl ruce, odhodil dlouhou zbraň s optikou. Zabil se. Prostřelil si hlavu,“ informuje policista na videu kolegy.

    Pak následují záběry ze střechy fakulty, kam krátce po vrahově sebevraždě pronikli další policisté. Přestože už střelec hrozbu nepředstavoval, přistupovali k němu opatrně.

    „Vidím tam tělo. Je tam krev, ale nevidím mu na ruce. (...) Hele, může mít granát, cokoliv,“ upozorňují se navzájem policisté a následně komentují, že u vrahova těla vidí také brokovnici.

    Pohotový zákrok u raněných

    Mezitím už v útrobách budovy panoval jiný boj, a to o život raněných, které za sebou zvrácený střelec nechal. Video odhaluje také to, že policisté velice pohotově zastoupili záchrannou službu, která čekala, až bude vstup do budovy bezpečný.

    Policie zveřejnila záběry ze dne střelby na Filozofické fakultě.

    V jedné z učeben policista koordinuje svoje kolegy, shání potřebné vybavení, informuje o povaze zranění jednotlivých studentů. Několik z nich mělo střelné rány v končetinách.

    Na záběrech je například vidět, jak se jeden z policistů shání po „turniketech“. Na mysli tím má zaškrcovadlo, které používají právě policisté či armáda při akutním ošetření střelných poranění.

    Fotogalerie