Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Croissant, špenát, pět roušek a dezinfekční gely: Reportáž z tábora pro bezdomovce

    Koncem března otevřela Arcidiecézní charita Praha v Troji stanové městečko pro bezdomovce za účelem omezení pohybu lidí ve městě v období pandemie koronaviru. Vejde se tam až sedmdesát lidí bez domova, organizátoři jim nabízejí jak hygienické zázemí, tak roušky a jídlo. Redaktoři Expresu tento „tábor“ navštívili. I přes varování jedné z pracovnic jsme se dali do řeči s jedním z bezdomovců a ten nám popsal, jak to ve stanovém městečku funguje. Zdravotnických pomůcek dostali bezdomovci pětkrát více než zaměstnanci České pošty.

    Když jsme vstoupili do stanového městečka na Císařském ostrově, okamžitě nás obestoupilo několik dobrovolníků z Arcidiecézní charity Praha. Někteří z nich byli v ochranných oblecích. 

    „Můžete si to tu projít, ale dopředu vás varujeme, abyste raději nefotili lidi bez jejich souhlasu. Nedávno tu byli jiní novináři, kteří fotili a natáčeli a bezdomovci se na ně vrhli,“ řekla nám na úvod jedna z organizátorek.

    I přes varování se našli tací, kteří neměli problém s námi pár slov prohodit. Narazili jsme například na holohlavého svalovce, jenž zrovna cvičil na sluníčku a namísto činek zvedal kovovou zábranu. Když jsme ho poprosili o rozhovor a možnost vyfotit si ho během originálního „workoutu“, zdvořile nás ale odmítl.

    Opodál si ale muž ze Slovenska jménem Tibor zrovna renovoval svůj stan a s krátkým rozhovorem souhlasil. 

    Bezdomovec Tibor si renovuje svůj stan.

    Když jsme mu jako poděkování nabídli menší pohoštění v podobě chlazeného piva, prozradil, jak to tu chodí:Alkohol tu někteří pijí a dali by si, ale já na to moc nejsem. Jsem hlavně rád, že mohu ve svém věku někde ulehnout.“

    Tibor v minulosti žil na ubytovně, ale ve stanovém městečku se mu celkem líbí, ovšem podle něj bylo těžké se do „tábora pro bezdomovce“ dostat.

    „Čekal jsem dva dny, až se tu uvolní místo,“ popisuje. „Teď už tu žiji tak týden. Každý z nás může odejít, kdykoliv chce, a zase se vrátit. Jen se musíme dohodnout s tím, kdo má zrovna službu,“ říká.

    Bezdomovec Tibor Expresu popsal, jak to ve stanovém městečku chodí.

    Dostali jsme gely a roušky, starají se o nás pěkně

    Tibor si nemůže vynachválit, jak je o něj ve stanovém městečku postaráno. 

    „Dostali jsme dezinfekční gely, já osobně jsem vyfasoval pět roušek. Každý den máme snídani, oběd a večeři. Není to nic moc, ale dá se to. Ráno dostaneme buď nějaký sendvič, nebo croissant. K obědu nejčastěji brambory například se špenátem a k večeři něco podobného. Během dne si můžeme dát kafe,“ pochvaluje si Tibor.

    Expres nedávno mluvil s důvěryhodným zdrojem z České pošty a ten se nám svěřil, že pošťáci dostali pouze jednu roušku, respektive respirátor, a o dezinfekční gel se musí dělit s dalšími kolegy. Že si pošťáci museli šít roušky sami, nakonec potvrdil i mluvčí České pošty.

    Dneska je pěkně, tak to jde. Jinak tu ale zábava moc není. Kromě toho pána, co pořád cvičí, tu nikdo nesportuje, spíše všichni odpočívají. Problémy tu moc nejsou. Jen jednou jsem tu zažil, že nějaký pár dělal nepořádek, tak je vyvedli ven a museli odejít. Oni se ale nijak nebránili a šli sami,“ svěřil se nám pan Tibor, který se po krátkém rozhovoru s námi odebral na oběd.

    „Stavíte se za mnou ještě někdy?“ zeptal se nás ještě. Je evidentní, že návštěvy jsou tu vzácné.

    Expres navštívil stanové městečko v Troji.

    Expres navštívil stanové městečko v Troji.

    Hned vedle stanového městečka pro bezdomovce byl nedávno vybudován ještě jeden „tábor“. Tam jsou velké vojenské stany a území hlídali dva policisté.

    Prostor měl původně sloužit pro bezdomovce s podezřením na nákazu covidem-19, kteří mají nařízenou karanténu. Tábor disponuje oddělenými částmi pro ženy a muže a kapacita činí zhruba dvacet osob.

    „Zatím sem nikdo umístěn nebyl, je to prázdné,“ sdělil nám jeden z policistů.

    Hned vedle stanového městečka pro bezdomovce byl zřízen druhý „tábor“, který je určen pro lidi bez domova s nařízenou karanténou. Nikdo v něm teď ale nepobývá.

    Hřib chtěl nejprve Showpark, pak se mu zalíbila Písnice

    Vedení Prahy se původně snažilo lidi bez domova umístit na jiná místa, ve hře byl například erotický podnik Showpark v Holešovicích. Tam to však nevyšlo kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám.

    Uvažovalo se také o prázdném objektu bývalých kasáren v Karlíně nebo o stavbě stanového městečka na Rohanském ostrově. Jednalo se také o přemístění bezdomovců do bývalého učiliště v Písnici. 

    S nápadem přišel krizový štáb primátora Zdeňka Hřiba, a to bez předchozí debaty jak s písnickým starostou Jiřím Koubkem (TOP 09), tak i s koaličními partnery.

    „Paní radní Johnová od začátku říká, že místo v Písnici, které navrhl odbor bezpečnosti, nepovažuje za vhodné. Naprosto souhlasíme s tím, že by bylo vhodnější hledat spíše odloučenější lokalitu než místo uprostřed sídliště,“ řekla Expresu zástupkyně Mileny Johnové, radní pro sociální politiku a zdravotnictví za hnutí Praha sobě.

    „Na Císařské louce díky skvělému vedení organizace Naděje kemp funguje bez problémů. Na místě je šedesát stanů pro celkem osmdesát lidí, k tomu sprchy, toalety, teplé jídlo. Pomáhá i velká solidarita Pražanů, lidé přinesli třeba společenské hry nebo kytaru,“ popsala Expresu radní Johnová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 17. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      44
    • Super
      41
    • Tvl
      40
    • Haha
      37
    • Cože
      37
    • Sladký
      37