Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib chtěl nahrnout nakažené bezdomovce na sídliště. Rozzuřil občany, starostu i koalici

    Proti Hřibovu nápadu nastěhovat bezdomovce na písnické sídliště se postavili radní. | foto: koláž Expresu

    Co s nakaženými bezdomovci a osobami vykázanými z domova kvůli domácímu násilí? Nashromáždit je rovnou uprostřed sídliště! Tak zní šílený plán krizového štábu primátora Zdeňka Hřiba. Zcela logicky vyvolal odpor písnických občanů, místního starosty Jiřího Koubka, se kterým plán nikdo nekonzultoval, ale i koaličních partnerů. Pražští radní nakonec Hřibův návrh nepodpořili, stále je ovšem rozhodnutí na něm. „Ale snad už je to na dobré cestě,“ říká Koubek.

    Jako blesk z čistého nebe udeřil na pražskou část Písnici plán nastěhovat do budovy zrušeného učiliště bezdomovce i násilníky vykázané z domácí karantény, kteří se nakazili koronavirem.

    Budova se nachází uprostřed tamního sídliště, naproti známé tržnici Sapa a jen několik desítek metrů od náměstí, kam chodí místní nakupovat.

    S nápadem přišel krizový štáb primátora Hřiba, a to bez předchozí debaty jak s písnickým starostou Jiřím Koubkem (TOP 09), tak i s koaličními partnery.

    A tak se v koalici, jako už několikrát za dobu Hřibovy vlády, rozhořel spor. Za starostu Koubka, kterému se stejně jako občanům Písnice návrh nelíbí, se postavil i předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Ale i další radní.

    „Paní radní Johnová od začátku říká, že místo v Písnici, které navrhl odbor bezpečnosti, nepovažuje za vhodné. Naprosto souhlasíme s tím, že by bylo vhodnější hledat spíše odloučenější lokalitu než místo uprostřed sídliště,“ řekla Expresu zástupkyně Mileny Johnové, radní pro sociální politiku a zdravotnictví za hnutí Praha sobě.

    Včera proto došlo k zasedání Rady hlavního města Prahy, kde se právě záměr přesunout bezdomovce a násilníky probíral. A pražští radní návrh odmítli.

    „Rada hlavního města Prahy odmítla na základě mého návrhu doporučení z pátečního jednání Krizového štábu HMP, aby v souladu s nařízením vlády byly osoby bez domova a osoby vykázané z trvalého bydliště kvůli domácímu násilí onemocněné nemocí covid-19 ubytovány v objektu bývalého internátu SOU potravinářského v Písnici,“ řekl starosta Koubek.

    Strážník podává bezdomovci roušku.

    „Pan primátor má tedy nyní doporučení krizového štábu a nedoporučení Rady HMP o využití internátu učiliště v Písnici. Je na něm, jak se ve finále rozhodne. Ale snad už je to na dobré cestě,“ dodal.

    Primátor Zdeněk Hřib nás na dotaz, jak bude magistrát ve věci postupovat, odkázal na tiskovou konferenci po zasedání rady. Jeho náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček, pod jehož agendu téma umístění nakažených bezdomovců a násilníků spadá, nám neodpověděl.

    Solidarita na Císařské louce

    Mnohem logičtější než soustřeďování potenciálně nebezpečných a nakažených osob doprostřed sídliště je vytváření speciálních zařízení v odlehlejších lokalitách. Jako to Praha udělala v případě stanového městečka na Císařské louce, tedy na ostrově, který s pevninou spojuje jediná lávka.

    V současné chvíli se tam nachází kolem osmdesáti lidí bez domova, kteří mají přístup k jídlu i hygieně.

    „Na Císařské louce díky skvělému vedení organizace Naděje kemp funguje bez problémů. Na místě je šedesát stanů pro celkem osmdesát lidí, k tomu sprchy, toalety, teplé jídlo. Pomáhá i velká solidarita Pražanů, lidé přinesli třeba společenské hry nebo kytaru,“ popsala Expresu radní Johnová.

    „Pro lidi bez domova znamená koronavirus ještě větší nestabilitu, než jakou zažívají normálně, o to důležitější je udržet v kempu dobrou atmosféru,“ dodala.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:18 pátek 7. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      73
    • Tvl
      29
    • Super
      27
    • Haha
      26
    • Cože
      26
    • Sladký
      24
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...