Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zničená sestra na pohřbu „Floyda z Teplic“: Dovolená v Německu, za bratra bude dál bojovat!

    Zhruba stovka lidí se v sobotu dopoledne v Teplicích naposledy rozloučila se Stanislavem Tomášem (†45), který zemřel 19. června po policejním zásahu. Hlavní hvězdou celého obřadu se stala zničená sestra Simona, která během dvou hodin několikrát málem zkolabovala a kamarádi ji museli neustále podpírat. Psychicky zničená žena dlouhé minuty hlasitě plakala nad otevřenou rakví, a když jejího bratra pohřbívali do země, vypadalo to, že za ním snad skočí do vykopané díry.

    Poslední rozloučení se Stanislavem Tomášem proběhlo v teplickém kostele sv. Jana Křtitele, který se nachází pár set metrů od hotelu podnikatele a bývalého vlivného muže ČSSD Petra Bendy.

    Smuteční hosté se začali scházet před kostelem už krátce po deváté hodině. Všechny přítomné zajímalo, v jakém stavu přijde Stanislavova sestra Simona, již bratrova smrt velmi zasáhla. Maminka Verona ze zdravotních důvodů dorazit nemohla.

    Simona Tomášová na pohřeb svého bratra přišla na poslední chvíli. Od začátku bylo zřejmé, že je na tom psychicky velmi zle, ale snažila se být v klidu. Když ale spatřila Stanislavovo tělo v otevřené rakvi, přede všemi se zhroutila a začala nahlas plakat.

    „Né, brácho, né,“ křičela u otevřené rakve Simona Tomášová, kterou po několika minutách hlasitého pláče kamarádi odvedli a ona usedla do kostelní lavice.

    Někteří lidé se podivovali nad tím, že tělo v rakvi nebylo Stanislavovi vůbec podobné. „Vypadá úplně jinak,“ řekla jedna z přítomných žen. „Někdo se po smrti změní, no,“ reagovala její kamarádka. 

    Stanislavova sestra Simona se neubránila pláči ani během bohoslužby, kdy farář například přítomné vyzval, aby se modlili za to, ať politici vezmou spravedlnost do svých rukou.

    „On umřel, on umřel,“ smutnila nahlas v kostele sestra zesnulého muže.

    Poslední rozloučení s narkomanem Stanislavem Tomášem (†45) v Teplicích: Sestra se u rakve zhroutila a do konce obřadu už nebyla k utišení.

    Po obřadu v kostele byl naplánovaný smuteční průvod městem až k hřbitovu. Ten byl ale na poslední chvíli zrušen, nebo spíše výrazně zkrácen. „Paní Simona by to nezvládla, pojedeme tedy auty,“ řekl jeden z organizátorů všem přítomným.

    Smuteční hosté v čele se Simonou Tomášovou tedy za zvuku romské hudby došli alespoň doprostřed náměstí, kde se všichni mezi sebou domluvili, kdo s kým pojede. „Není tady ani naše máma,“ plakala zoufalá Simona.

    Sestra málem spadla do hrobu, pak přišla nabídka z Německa

    Zhruba po půl hodině se všichni přítomní sešli na nedalekém hřbitově, kde byl Stanislav Tomáš uložen k věčnému odpočinku.

    Poslední rozloučení s narkomanem Stanislavem Tomášem v Teplicích: Průvod se z kostela přesunul na hřbitov.

    Během ukládání rakve do země si sestra Simona opět vybrala jednu ze svých slabších chvilek. Hystericky plakala, a kdyby ji kamarádi nedrželi, možná spadla za svým bratrem do vykopané díry. 

    Chvíli to vypadalo, že Simona chce být pohřbena se svým bratrem.

    Chvílemi to vypadalo, že chce být snad se svým bratrem pohřbena a skočí do hrobu dobrovolně.

    Chvíli to vypadalo, že Simona chce být pohřbena se svým bratrem.

    Nedlouho poté se ale všemi sledovaná žena, která celý obřad proměnila ve svou vlastní show, lusknutím prstu výrazně zklidnila a promluvila ke všem zúčastněným.

    „Děkujeme vám všem, co jste přišli na poslední rozloučení s mým bratrem,“ pronesla uplakaná Simona a pak pochválila pohřební kapelu, která podle ní hrála krásně a Stanislavovi by se to moc líbilo.

    Simonu Tomášovou poté obestoupili muži, kteří jí pomáhali s organizováním pohřbu. Jedním z nich byl aktivista a známý bojovník za romská práva Miroslav Brož z hnutí Konexe. 

    „Tímhle to nekončí,“ řekl Simoně Brož a naznačil tak, že boj za důkladné prošetření policejního zákroku z 19. června bude pokračovat.

    Od jednoho z dalších mužů dostala Simona Tomášová zase nabídku, aby se načas přestěhovala do Německa. 

    „Přijeďte i s vaší maminkou samozřejmě, potřebujete dovolenou a od všeho si oddechnout,“ řekl Simoně jeden ze smutečních hostů, jehož známí v Německu žijí.

    Simona Tomášová pohřeb svého bratra velmi prožívala.

    Podám stížnost na GIBS, hrozí sestra „českého Floyda“

    Těžko říct, jestli Simona Tomášová nabídku z Německa přijme. Jisté ale je, že bude pokračovat její boj s policií. Právě ona totiž neustále volá po prošetření smrti svého bratra. Žena je toho názoru, že byl policejní zásah nepřiměřený.

    Ve společném prohlášení se sdružením Konexe Tomášová nedávno uvedla, že prostřednictvím svého právníka podala už třetí žádost o novou pitvu bratrova těla. Opět ale přišlo odmítnutí.

    „Odmítnutí repitvy znamená, že bylo odmítnuto provedení dalšího důkazu. K odmítnutí došlo jak ze strany GIBS, tak ze strany policie. Odmítnutí provedení nové pitvy může podrývat efektivnost prověřování zákroku policistů vůči Stanislavovi Tomášovi. A v tomto ohledu bude tato neefektivnost i namítána v dalším řízení,“ stojí v prohlášení Simony Tomášové a organizace Konexe.

    Sestra teplického narkomana, který podle oficiální zprávy zemřel na předávkování drogami, podala na policisty také trestní oznámení. Nyní se čeká na vyjádření GIBS.

    „Pokud GIBS nezahájí trestní stíhání ve věci nepřiměřeného zákroku policistů, bude podána stížnost,“ uvedla před časem sestra „českého Floyda“.

    Zfetovaný mlátil do aut a pokousal policistu. Pak zemřel v sanitce

    V sobotu pohřbený Stanislav Tomáš byl teplický narkoman, bydlel pod mostem a tamní obyvatelé z něho neměli dobrý pocit. 19. června pobíhal polonahý po teplických ulicích a ničil zaparkovaná auta. 

    Byl pod vlivem tvrdých drog. Když na místo přijela policie, tak Tomáš jednoho ze strážníků dokonce pokousal.

    Policisté muže tedy zaklekli a zpacifikovali. V sanitce Stanislav Tomáš zemřel.  Podle lékařské zprávy bylo příčinou smrti předávkování drogami.

    Romové včetně jeho sestry Simony s tím ale zásadně nesouhlasí a mluví o policejní brutalitě. Někteří tento případ srovnávají se smrtí Afroameričana George Floyda, který také zemřel po policejním zásahu. Za jeho smrt vyfasoval zasahující policista Derek Chauvin 22,5 roku za mřížemi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:14 neděle 21. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      180
    • Haha
      169
    • Super
      11
    • Tvl
      9
    • Cože
      7
    • Sladký
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...